Nela petek, 24. oktober 2008 ob 20:37

..tüdi obstaja teorija ka so Velociraptor-i (znani od Jurassic Park) tüdi meli perje!
Dokazov za to ne poznam!

Jernej sobota, 25. oktober 2008 ob 15:39

....menej zanima kak so Stonehenge zidali?

Jernej sobota, 25. oktober 2008 ob 15:48

Stonehenge pomeni staroj angescini "viseci kamni"!
Pozicija stonehenge je polek Amesbury v distrikt Salisbury ,pokrajina Wiltshire, Anglija.
Postavili so ga baje stari britanci kak druidi iz naroda ot keltov.

stajerc13 torek, 28. oktober 2008 ob 10:29

V petek, 24. 10. 2008 ob 19.00 so v Pokrajinskem muzeju odprli razstavo EL CHE, posvečeno 80-letnici rojstva legendarnega Ernesta Che Guevare. V Slovenijo jo je pripeljal PRIMORSKI POLETNI FESTIVAL, ki z njo zaključuje jubilejno 15. sezono. Odprtja razstave se je udeležilo več kot 400 ljudi.

Z gradivom sta v Koper prišli tudi varuhinji družinske dediščine polsestra dr. Maria Victoria Guevara in druga žena Ernestovega očeta Ana Erra Guevara Lynch, ki sta izbrali fotografije in drugo gradivo ter predlagali koncept. Ta izključuje Chejevo revolucionarno pot in se osredotoča predvsem na njegova mlada leta in njegovo zorenje, oblikovanja značaja in stališč. V to zgodbo so vpleteni tudi pesniki, ki jih je poznal ali občudoval, pa njegova lastna poezija in nazadnje pesmi, ki so mu jih posvetili mnogi znani svetovni pesniki. Che je v nahrbtniku vedno nosil kakšno knjigo poezije, pa beležko, v katero je pisal.

Podobe in zapisi pričajo o tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je družina živela v Argentini, o času španske državljanske vojne, ko so imeli Guevarovi stike z mnogimi političnimi pribežniki, borci, a tudi pesniki in intelektualci.

Kaj pomeni biti sestra mita?

Soavtorica razstave, dr. Maria Victoria Guevara: "Ni lahko, ker nisem le sestra Che Guevare, zelo znane osebnosti v Latinski Ameriki, marveč tudi figure, znane po vsem svetu. Tako se mi v dobrem in slabem, ker imam isti priimek, ko potujem ali prebivam v neki drugi državi, dogaja, da doživljam posebno pozornost, posebno s strani mladih, ki želijo vedeti, kakšna je ta Chejeva sestra. Je podobna Cheju? Je takšna kot on? Povsod po svetu me z njim najprej primerjajo po videzu, potem po načinu, kako živim, kaj počnem, kako se obnašam, kakšen je moj odnos do zgodovine in do spreminjanja družbe.

Vsak od nas, jaz in moji mlajši bratje, smo skušali ob podpori staršev slediti svojim načelom in željam, kaj želimo biti. Starša sta nam omogočila, da počnemo to, kar nam je ljubo in za kar smo bili nadarjeni. Oče je bil arhitekt, mama Ana Erra je slikarka. Šli smo v druge smeri in se odločili za svojo kariero, ne da bi hoteli biti podobni Cheju. Najprej zato, ker je Che podoba z izjemnimi, zelo redkimi lastnostmi, pa tudi zato, ker je živel v posebnih zgodovinskih okoliščinah, ki so terjale neposredno udeleženost, česar v obdobju, ki smo ga doživeli mi, ni več."

Tako o svojem bratu pravi sestra, ki ga nikoli ni spoznala, saj se je rodila 4 leta po njegovi smrti. Ikona, ki jo pozna ves svet, ne da bi jo zares poznal, je njej in njenim bližnjim tuja, čeprav jo ne nek način razumejo. Tudi zato, da bi o Cheju vedeli več, zlasti o njegovem argentinskem času in domačem okolju, sta Victoria in njena mama v Slovenijo prinesli drugačno, intimno zgodbo.

Razstava v Pokrajinskem muzeju Koper bo na ogled do 21. novembra 2008, za skupine pa bodo organizirana posebna vodenja po razstavi.

Klanjam

stajerc13 sreda, 29. oktober 2008 ob 08:37

Evo kaj sem danes dobil v roke:

"KAKO DELUJE BORZNI TRG in kam nas je pripeljala politika extremne "liberalizacije trga"
Mrkaić-evcev ter Bajuka

Na zelo preprost način bom skušal razložiti, kaj se dogaja v svetu in pri nas - da boste lahko VSI brez izjem razumeli.
Kdor trdi, da temu ni tako - zlonamerno laže !!!

HUDO SE MOTITE, če mislite, da tole vas ne bo zadelo. V SLO sta morda 2 ali 3je tako bogati, da tega ne bodo resno čutili.

Gre za hipotetičen primer, kateremu bodo seveda 'babarabe grde mrkaićevfske smrdljive' spet oporekale, zmerjale .. ne nasedajte jim, ker le zagovarjajo
sistem kraje in goljufije s katerim vam kradejo denar.

Poskusil bom na hipotetičnem primeru razložiti kako delujejo borze in banke - da bo vsem enkrat za vselej jasen ta veliki nateg.

Sedaj pa razlaga - lepo po vrsti.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1 Marko nosi težko prisluženi denar v banko.
2 Marko - kot mali državljan redno in pravilno plačuje davke.
3 Markov je ogromno.
4 Barab je malo.
5 Baraba, ki ima "jajca" si v banki sposodi denar, da kupi delnice.
6 Banka da posojilo iz denarja, katerega je v banko nanosil Marko - denarja za katerega DAVKE JE PLAČAL MARKO (!!)
7 Baraba z "jajci" za posojilo garantira s kupljenimi delnicami in svojim praznim žepom (!!)
8 To vidijo druge barabe.
9 Druge barabe ponovijo postopek.
10 Banka je navdušena, ker se denar "vrti".
11 Banke so navdušene, ker se denar "vrti".
12 Država je navdušena, ker se denar "vrti" - stalno poroča (LAŽE !!) o gospodarski "rasti".
13 Marko od tega nima NIČ - razen vrtoglavice za radi prekomernega dela.
14 V določenem trenutku je na tržišču preveč barab.
15 Sistem poči - delnice gredo v maloro.
16 Banka izgubi denar - Markov denar !!
17 Država priskoči banki (ne Marku !!) na pomoč.
18 Dvigne davke.
19 Marko plačuje dvignjene davke.
20 Iz Markovega denarja (davčnega) država da denar banki,da ne crkne (Marko je drugič izgubil denar !!)
21 To država naredi nekajkrat na različnih koncih
22 VEDNO na Markov račun.
23 Ko to ne pomaga več - ker banke crkujejo ena za drugo,država začne tiskati denar.
24 Začne se inflacija.
25 Barabe z "jajci" svoje imetje prenesejo v švicarske franke in naprej bogatijo.
26 Ker je borza v riti, barabe z "jajci" začno kupovati delnice hrane in prehrambenih artiklov.
27 Cene hrane explodirajo.
28 Markoti in njih familije so lačni.
29 Barabe so bogate.
30 Sistem se sesuje - ampak le za Markote .. za barabe pa ne.
31 Vojska je na ulicah in kroti Markote - ubija .. za barabe, ker je vojska njihova !!

Tkotoje - dons ... zaradi Mrkaića, Bajuka in podobnih pra**ev !! ŠE ENKRAT: samo tepec misli, da bo ušel posledicam !

USPEŠNA DRŽAVA = SOCIALNA DRŽAVA, ki se "meša" v gospodarstvo, kontrolira in kaznuje
prepogoltne lopove na borzah, bankah in trgovini!"


W nekaj je na tem



Hjooj Žalosten

stajerc13 torek, 4. november 2008 ob 12:23

Glede na raziskave nemške avtomobilistične revije Auto Bild, je Opel razglašen za najboljšega evropskega proizvajalca avtomobilov. Auto Bild je v raziskavo vključil 22 svetovnih avtomobilskih znamk in na podlagi dobljenih rezultatov izdal poročilo o kvaliteti. Opel je, tako kot v letu 2005 in 2006, dobil največjo število točk na području zanesljivosti, dolgoročne kvalitete in zadovoljstva kupcev.

V Auto Bildu so tudi zapisali, da je eden od pogojev, da pristaneš na vrhu tega seznama ta, da se skozi leta nenehno izboljšuješ na vseh področji. Prvo poročilo je bilo izdano leta 2001, ko so želeli izpostaviti pomanjkljivosti posameznih avtomobilov. Omenjeno poročilo se namesto na nove avtomobile osredotoča na vozila povprečne starosti med 3 in 7 let.

Poročilo o kvaliteti 2008 avtomobilske blagovne znamke razvršča glede na: rezultate raziskave v kateri je bilo vključenih 24.000 lastnikov avtomobilov; rezultate TUV poročil; garancijo, ki jo vozila vključujejo; pritožbe, ki jih je Auto Bild prejel; teste narejene v garaži in dolgoročna testiranja izvedena s strani uredništva Auto Bilda.

Novinarji Auto Bilda so po testiranju Opel Astre 1.9 CDTI in prevoženih 200.000 kilometrov, avto lahko samo pohvalili. “Opel najbolj zanesljiva znamka – naslov, ki ga Astra zares zasluži.” Nekaj mesecev kasneje je Opel Astra OPC 2.0 Turbo z 240 KM, prejela najvišje ocene v kategoriji športnega avtomobila po testu s prevoženimi 100.000 kilometri. “Pojavil se ni niti najmanjši problem, ki bi lahko naškodil njenemu ugledu. Takšen rezultat še nikoli do zdaj ni bil zabeležen v zgodovini drugega testiranja.”

V avgustu tega leta je nemška revija “Auto motor in sport” po opravljenem testu in po prevoženih 100.000 kilometrov ocenila Opel Zafiro 1.8 kot čvrst, zanesljiv in avtomobil po dostopni ceni.



Klanjam

stajerc13 petek, 7. november 2008 ob 10:36

Potem, ko sta bila v mesecu septembru in oktobru organizirana dva sejma v Kopru, se nam v novembru obeta še tretji. Tokrat bo sejem v soboto, 8. novembra, in sicer v času prireditve OD KANTINE DO TORKLE in v času Martinovanja.

Pester sejemski program napovedujejo tudi za mesec december, ko bodo na sporedu kar trije sejemski termini, in sicer Miklavžev sejem, 5. decembra, 9. decembra bo na sporedu klasični sejem, 19. in 20. decembra pa božično - novoletni sejem.

Za sodelovanje na sejmu se lahko morebitni interesenti obrnejo na organizatorje. Kontaktni osebi sta Sanja Roj (040-979-040) in Robert Mavrič (041-718-202). Tako kot doslej, bo tudi tokrat sejem v Kopru od 8. do 17. ure, pred Taverno v Kopru.




MOK


Juhuhu

Nela ponedeljek, 10. november 2008 ob 02:22

Slovenci razvili cepivo za preprečevanje raka in zmagali

Skupina sedmih študentov biotehnologije, biokemije, medicine in mikrobiologije pod vodstvom sedmih inštruktorjev se je udeležila vsakoletnega tekmovanja v sintezni biologiji iGEM na univerzi MIT v Bostonu, kjer so osvojili prvo mesto v svoji kategoriji Zdravje/medicina, postali pa so tudi skupni zmagovalci tekmovanja. Prestižni priznanji so si prislužili s projektom razvijanja dveh cepiv za preprečevanje raka na želodcu in dvanajsterniku, za kar so že vložili prošnjo za patentiranje.

Tekmovanja se je sicer udeležilo 84 ekip iz vsega sveta, med katerimi jih je bilo tudi osem iz univerz, ki so se uvrstile na pekinški seznam desetih najboljših univerz na svetu.

Zmaga ni prvič romala v Slovenijo. Že predlani jo je ekipa ljubljanske univerze osvojila za razvoj zdravila za sepso, lani pa za razvijanje novega koncepta zdravljenja AIDSA.


Respekt Bravo nasi! To ja Aplavz AplavzNa zadnje urejal: Nela, dne: ponedeljek, 10. november 2008 ob 01:23

MHA ponedeljek, 10. november 2008 ob 12:19

Pa na področju letalske tehnologije smo se tüdi izkozali (Pipistrel), pa neprebojne jopiče pa stekla je tüdi Slovenec zmisla. Kak nas je malo, pa keko naredimo za svet. Respekt To ja Slovenija

stajerc13 ponedeljek, 10. november 2008 ob 12:25

GENETIKA...

sodobna genetika in stranski ucinki..
hudo zaj..... film.



http://video.google.com/videoplay?docid=1876901729566469042&hl=en

stajerc13 petek, 14. november 2008 ob 09:58

PU Koper na podlagi 12. člena Pravilnika o postopkih z najdenimi stvarmi (Ur. List RS št. 75/2003) razpisuje 2. javno dražbo najdenih stvari, ki bo v soboto, 15. novembra 2008 ob 09.00 uri, na dvorišču PP Koper v Kopru, Ljubljanska cesta 8.

Ogled stvari bo možen isti dan med 8.00 in 9.00 uro na omenjenem prostoru. Dražba poteka po sistemu videno-kupljeno- odpeljano.

Spisek predmetov na dražbi....http://obala.net/news/javnadrazba-nov2008.pdf

MislecNa zadnje urejal: stajerc13, dne: petek, 14. november 2008 ob 09:10

MHA petek, 14. november 2008 ob 11:52

FOTO: Sanjska služba?

Čistilec stranišč, profesionalna 'vonjalka' moških pazduh, 'odjemalka' konjskega semena. Tudi take službe obstajajo.

Slike lehko vidite tü -> klik

stajerc13 petek, 14. november 2008 ob 12:10

stajerc13 je napisal/a:
PU Koper na podlagi 12. člena Pravilnika o postopkih z najdenimi stvarmi (Ur. List RS št. 75/2003) razpisuje 2. javno dražbo najdenih stvari, ki bo v soboto, 15. novembra 2008 ob 09.00 uri, na dvorišču PP Koper v Kopru, Ljubljanska cesta 8.

Ogled stvari bo možen isti dan med 8.00 in 9.00 uro na omenjenem prostoru. Dražba poteka po sistemu videno-kupljeno- odpeljano.


Mislec<br><br>Na zadnje urejal: stajerc13, dne: petek, 14. november 2008 ob 09:10


spisek predmetof...

http://obala.net/news/javnadrazba-nov2008.pdf

MHA petek, 14. november 2008 ob 12:18

Na vašo dražbo se bor sploča iti, ki mote nekšo izbiro, ne pa na soboško ki mojo same pecikle. Nekšo dosta mobitelof mote, televizijo za 10€, spodje hlače Norec

MHA sobota, 15. november 2008 ob 00:03

Pes pokazal kači, kam spada

Sydney - MMC RTV SLO/STA

Avstralski mešanec Diesel je prejel posebno odlikovanje za svoj pogum: triletnemu dečku je rešil življenje.

Diesel je zelo požrtvovalen pes: da bi rešil triletnega fantka pred smrtonosno rjavo kačo, je svoje življenje postavil na kocko. Strupenjača se je pripravljala, da piči triletnega Drewa Beastona, ki se je igral doma na kmetiji, a je njene načrte prekrižal pogumni pes, ki je takoj zaznal nevarnost. Diesel je zaščitil dečka in se spopadel s kačo, ki ga je dvakrat pičila. Izgubil je zavest, na veterinarski kliniki pa so mu morali vbrizgati dvojni odmerek protistrupa, da so ga rešili smrti. Po dvodnevnem zdravljenju se je Diesel vrnil domov, kjer so ga pričakali ponosni lastniki.

Kot je dejal tiskovni predstavnik združenja za preventivo pred nevarnimi živalmi v Queenslandu Michael Beatty, je pomembno, da se razširi novica o pogumnem psičku. Ob podelitvi odlikovanja je Beatty dejal, da je 23-kilogramski pes dokazal, kako pomembno vlogo ima lahko pes kot človekov najboljši prijatelj.


Tü bi pes hmrja za dete, v Dokležovji pa sta ovidvo pesa na krut način pospravila.

Nela torek, 18. november 2008 ob 15:07

Znanje Slovencev Hjooj

klik

....naja! Haa Toti pa so res vsi v megle. Hihihi

stajerc13 sreda, 19. november 2008 ob 09:34

Kazni tudi za neprimerno vedenje v avtu
Ljubljana, 19.11.2008, 08:03 | T.Š.
Če se v avtu neprimerno vedete, vas lahko čaka kazen. Odmetavanje cigaret – 250 evrov, seks – do 418 evrov in agresivna vožnja – do 1000 evrov.


Mislite, da se lahko v svojem osebnem avtomobilu vedete kakor želite? Pomislite še enkrat, kajti presenetijo vas lahko denarna kazen, kazenske točke, odvzem vozniškega dovoljenja, morebiti pa celo sodni postopek.


Če vas na cesti ogroža drug voznik, niste povsem nemočni, vendar pa boste za iskanje pravice potrebovali močne živce in dosti časa. Zakon je namreč na vaši strani, vendar so postopki lahko dolgotrajni, rezultat pa je odvisen od vašega odziva in zbranosti. Po statističnih podatkih policije je bila sicer povprečna odzivnost policijskih patrulj v prvi polovici leta 20 minut. To pa pomeni, da bo trajalo povprečno 20 minut, da policisti prispejo na kraj dogodka in začnejo postopek.


Metanje cigaretnih ogorkov skozi okno avtomobila – 250 evrov



Metanje ogorkov iz avtomobila vas lahko stane 250 evrov. Če opazite, da je nekdo iz vozila odvrgel cigaretni ogorek, lahko to prijavite policiji. Za dokazovanje boste potrebovali tretjo osebo, ki bo vaše pričanje potrdila. Enako velja za odmetavanje drugih predmetov, ki bi lahko ovirali promet in onesnaževali okolje.


''Odmetavanje kakršnih koli odpadkov ali drugih predmetov skozi okno vozila je prepovedano in tudi sankcionirano,'' je pojasnil Leon Keder z Generalne policijske uprave. Višino globe predvideva Zakon o varnosti cestnega prometa. Za posameznike je kazen 250 evrov, za pravno osebo ali samostojnega podjetnika pa 2500 evrov.


Posebne statistike o nesrečah, ki so jih povzročili vozniki z odmetavanjem različnih stvari iz vozil, na policiji ter Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ne vodijo. Predsednik sveta Bojan Žlender pa je zelo oster: ''To je katastrofa za prometno varnost.'


Žlender tudi priznava, da ne razume tovrstnega vedenja. ''Temeljno vprašanje je: ali doma, v dnevni sobi, mečemo vse na tla? Cesta je naša dnevna soba. Da je cesta čista, lahko vozniki veliko prispevamo.''



Če koga zmoti vaše ljubljenje v avtu – kazen do 418 evrov. Seks v vozilu – od 209 do 418 evrov

Vendar pa ceste ne gre zamenjati za dnevno sobo ali kakšen drug del stanovanja, če vas zagrabi poželenje po partnerju ali partnerici. Spolni odnosi v avtomobilu sicer niso prekršek, vas pa lahko kljub temu stanejo kar nekaj denarja. Prekršek vam po zakonu o javnem redu in miru lahko namreč pripišejo, če z ''nemoralnim dejanjem motite in vzbujate zgražanje prisotnih''. Zagrožena denarna kazen je od 209 do 418 evrov.


Agresivna vožnja – od 80 do 1000 evrov


Zakonodaja ne opredeljuje agresivne vožnje kot prekršek, vendar to ne pomeni, da agresivna vožnja ne obstaja ali da ne more biti sankcionirana. Z agresivno vožnjo na primer na policiji najpogosteje povezujejo prehitro vožnjo, nepravilno prehitevanje, prekratko varnostno razdaljo in druge prekrške. Za nepravilno prehitevanje je zagrožena globa v višini od 150 do 500 evrov in od štiri do deset kazenskih točk. Prehitra vožnja lahko prekrškarja stane od 80 do 1000 evrov, v najhujših primerih tudi 18 kazenskih točk. Prekratka varnostna razdalja pa se kaznuje z globo 120 evrov.

Če ste v prometu ogroženi zaradi prekrškov drugih voznikov, o tem obvestite operativno-komunikacijski center (OKC) policije na številko 113. Če pa vam je bila zaradi prekrška drugega voznika povzročena škoda, gre za prometno nesrečo. V tem primeru ravno tako obvestite OKC in počakate na kraju prometne nesreče. Kot je opozorila predstavnica GPU Nuška Tavčar, je v primeru, ''ko povzročitelj prometne nesreče ne ustavi in nadaljuje vožnjo, za nadaljnji postopek koristno, da si zapomnite čim več podatkov o vozilu in vozniku (znamka, tip vozila, registrska številka, barva vozila ...)."


Agresivna vožnja – do 1000 evrov in 18 točk


Kadilec Telefon Pecikl Vino Slovenija

stajerc13 sreda, 19. november 2008 ob 12:41

Danes bo stekel promet na odsekih Padriče-Katinara in Lakotišče-Škofije. Uradne slavnosti bodo dopoldne, cesto, ki bo povezovala nekdanji meji prehod Škofije z Benetkami in s Trbižem, pa bodo predvidoma odprli ob 14. uri. Po protestih bosta tam stali tudi tabli v slovenščini.

Avtocestni odsek med Padričami in Katinaro so gradili šest let, stal pa je okrog 231 milijonov evrov. Odsek Lakotišče-Škofije je stal nekoliko manj, 200 milijonov. Za gradnjo avtoceste v tržaški pokrajini se je Italija uradno obvezala leta 1975, ko je v Osimu podpisala sporazum z Jugoslavijo o dokončni meji med državama. Od tod ime »osimska avtocesta«. Gradili so jo rekordnih 33 let. A vendarle jim je uspelo.

Veselko Veselko Juhuhu

stajerc13 petek, 21. november 2008 ob 12:09

3.svetovna vojna leta 2010...

mislite da je res?
http://24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/3-svetovna-vojna-leta-2010.html


Mislec

MHA petek, 21. november 2008 ob 12:50

No ja... Nostradamus je tüdi napoveda tretjo svetovno vojno. Mislec Glede na to ka je baba že en cejt mrtva, pa ka je napovedala vojno leta 2010, pa še svetovna kriza je zej Mislec San mislin ka so voditeli držof le teko pametni, pa ka nede do tega prišlo. Še dobro ka Buši v Ameriki voda f šijak teče...



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.