MHA torek, 4. december 2007 ob 13:08

Kej je Zid je Zid Bole nekomi dopovedovleš ki je Prlekija, bole ti ovi klibüvlejo. Hjooj

MHA četrtek, 13. december 2007 ob 13:59

Predlok zokona o volilnih enotah za volitve v prve pokrajinske sfete predvideva razdelitef pokrejne na seden volilnih enot, v kerih bi nej volili 39 pokrajinskih sfetnikof pa dvo predstavnika madžarske sküpnosti.

Rodnski župan se ne strinja s ten, ka bi uni bli sküp z občino Cankovo, Grad, Kuzma, Rogašofci, in Tišina v sedmi volilni enoti, občinski sfetniki pa vztrajajo, ka nej Rodnce dojo v prvo volilno enoto scoj k Radgončanon, Apačan pa Sfetemi Jüriji. Pa rodnski občinski sfet je že spreja predlok, pa keren bi bila lehko pokrajinska uprava v Rodncih, kjer bi nej že meli ustrezno zgradbo za to.
Na kunci še piše ka še pre vedno obstaja možnost referenduma.

vir: vestnik

MILAN četrtek, 13. december 2007 ob 22:37

Jezik
ven pa do že preštimali dere
jih prekmarci nedo šteli meti he-he
Jezik

MHA četrtek, 13. december 2007 ob 22:42

Dere se je šlo za Prlekijo, te je se ne nišče briga, zej ko pa so z jimi sküp pa se bunijo. Či bi pret z nami podržali, sploh nebi zej bli s prekmarci sküp, pa še več možnosti bi meli, ka bi bila pokrajinska uprava v Rodncih. Zid

Zej si lehko füčkajo Pisk kapa so šli na led brez drsalk Jezik

Nela četrtek, 13. december 2007 ob 23:11

MHA je napisal/a:
Predlok zokona o volilnih enotah za volitve v prve pokrajinske sfete predvideva razdelitef pokrejne na seden volilnih enot, v kerih bi nej volili 39 pokrajinskih sfetnikof pa dvo predstavnika madžarske sküpnosti.

Rodnski župan se ne strinja s ten, ka bi uni bli sküp z občino Cankovo, Grad, Kuzma, Rogašofci, in Tišina v sedmi volilni enoti, občinski sfetniki pa vztrajajo, ka nej Rodnce dojo v prvo volilno enoto scoj k Radgončanon, Apačan pa Sfetemi Jüriji. Pa rodnski občinski sfet je že spreja predlok, pa keren bi bila lehko pokrajinska uprava v Rodncih, kjer bi nej že meli ustrezno zgradbo za to.
Na kunci še piše ka še pre vedno obstaja možnost referenduma.

vir: vestnik


..se vedno obstaja moznost referenduma! Gor

qwer sreda, 19. december 2007 ob 14:57

Na vcerajsnji 12.redni seji je apaski obcinski svet zavrnil predlog vlade, da obcina Apace spada v Prekmursko-prlesko pokrajino. Vsi svetniki so za Stajersko in so sprejeli sklep naj vlada obcino Apace umesti v t.i. Vzhodno Stajersko.
Kaj je zupan hotel povedati z Vzhodno Stajersko ni znano, se pa spekulira, da vendarle obstaja nekaksen dogovor z Radgono, prleskimi obcinami in Ptujem za ustanovitev Vzhodne Stajerske. Sam ne bi imel nic proti, ceprav mi kot Stajercu bol disi t.i."Velika" Stajerska od Mure do Save. Bi pa tudi Vzhodna Stajerska bila dosti boljsa opcija kot Prekmursko-prleska oz. Pomurska pokrajina.
Seveda so svetniki v primeru, da vlada ne bo upostevala predloga obcine Apace,zahtevali, da se razpise referendum in, da obcani Apac povejo kaj so in kam pripadajo.

Almanah četrtek, 20. december 2007 ob 09:34

Tako rešitev takoj podpišem.....

Škoda, da imamo v Ljutomeru takšne svetnike, ki ne vidijo v kaj se spuščamo s prekmurci.Ampak večina teh tipov je starih in ne bodo videli kaj so nam skuhali...

Skupna Štajerska je prava rešitev....Prekmurje pa naj bo za sebe , nihče se ne bo bunil in le tako bo mir. Drugače pa bodo vedno večja trenja med prekmurci in štajerci, dokler se ne bo našel en omejen in bo skuhal kako nasilje....

Jernej četrtek, 20. december 2007 ob 22:35

Po mojem bi mogo biti referendum vsakoj obcini!
..ka bi naj lidje volili kama hocejo spadati.
Pac bi se vse opcije nastevali pa bi samo krisec naredo pa vege!

Mislec Rožica

Kata Strofa petek, 21. december 2007 ob 09:34

Almanah, upan ka si slab kühar Pomežik

Zvončica nedelja, 23. december 2007 ob 01:10

Tak...se je že začelo....metaje polen na prekmursko-prleški politični ravnici....prekmurski bi radi vse pohamlali...pa je naš župan reka ka se nedo samo tak dali...preštejte v Večeri (22.12.)

MHA nedelja, 23. december 2007 ob 12:28

Pa praf tak! Aufbiks - čreva na plot!

MILAN nedelja, 23. december 2007 ob 14:58

Pisk
kak kodi svojo pravico momo pa jo moremo zagovorjati
ne glede na to ka smo PRLEKI.

Hjooj Hjooj Hjooj

Pepek z brega nedelja, 23. december 2007 ob 20:53

Či nede šlo drgačik, te bomo mobilizerali "Künštno vojsko". Či de delüvala tak, kak letos spomlodi na manevrih, te se nemamo koga bojati.Aplavz Aplavz Aplavz

MHA petek, 28. december 2007 ob 12:57

Sobota le tupi sfojo Hjooj Nekša zgodovinarka je rekla ka smo pre mi Prleki zmislili ime pomurje Mislec Soboški svetniki so rekli ka je ime pomurje bole razpoznavno, ka bi to bojše ime blo. Hja bole razpoznavno za Prekmurje, za Prlekijo pa ne Zid Či nekomi rečeš za pomurje, de zna, aha sami prekmarci tü živijo.

V pokrajinskem svetu naj bo tudi predstavnik Romov
Soboški svetniki so za Pomursko pokrajino, sedeža pokrajinskega sveta in uprave naj bosta v Murski Soboti

V predlogu zakona o ustanovitvi pokrajin ni več govora o Pomurski, temveč o Prekmursko-prleški pokrajini, sedež pokrajinskega sveta naj bi bil v Ljutomeru, sedež pokrajinske uprave pa v Murski Soboti. Prvi pokrajinski svet bi imel po tem predlogu 41 članov, od katerih dva člana izvolijo pripadniki madžarske narodnosti kot svoja predstavnika.

Murskosoboški mestni svetniki, ki so predlog obravnavali na svoji zadnji seji, se z navedenimi določbami v njem ne strinjajo. Po njihovem iz obrazložitve predloga niso razvidni tehtni razlogi za spremembo predlaganega imena Pomurske pokrajine v Prekmursko-prleško. Menijo, da je Pomurje zelo razpoznavno ime in se že vrsto let uporablja za občine, ki so izšle iz bivših občin Murska Sobota, Lendava, Gornja Radgona in Ljutomer. Tudi razvojna regija, ustanovljena na podlagi zakona o skladnejšem regionalnem razvoju, nosi ime Pomurska razvojna regija, pomurska je tudi statistična regija, prav tako nosijo to ime nekatere institucije regijskega pomena. Na seji je bila prisotna zgodovinarka Metka Fujs, ki se je pri eni od drugih točk dnevnega reda dotaknila tudi tega vprašanja in spomnila, da se je predlog za poimenovanje Pomurje pojavil v Prlekiji, in to že v sredini 19. stoletja, takšno ime pa naj bi, v nasprotju z razmejitvijo na Prekmurje in Prlekijo, delovalo bolj povezovalno. Svetniki so tudi sprejeli stališče, naj bosta sedeža pokrajinskega sveta in pokrajinske uprave v Murski Soboti. Če bi bil eden v enem, drugi v drugem kraju, bi to po njihovem povzročalo velike težave pri izvajanju nalog pokrajinske uprave in pokrajinskega sveta, saj uprava servisira delovanje sveta.

Sprejet je bil predlog romskega svetnika Darka Rudaša, naj se v pokrajinske svete voli tudi predstavnike romske etnične skupnosti, ne le italijanske in madžarske narodne skupnosti. Poleg dveh predstavnikov madžarske skupnosti naj bi tako pokrajinski svet Pomurske regije imel še dva predstavnika romske skupnosti. Podobno pobudo bodo ob obravnavi predloga zakona dali romski svetniki v svojih občinah tudi drugod po Sloveniji.

Oblikovanja volilne enote za mestno občino Murska Sobota svetniki prav tako niso podprli. Predlog zakona o volilnih enotah za volitve v prve pokrajinske svete namreč uvršča krajevni skupnosti Bakovci in Rakičan v volilno enoto skupaj z občinami Beltinci, Odranci in Turnišče. Svetniki zakonodajalcu predlagajo, naj se ju uvrsti v volilno enoto 5 - Murska Sobota, tako da bo celotno območje občine tvorilo volilno enoto, v kateri bi - glede na število prebivalcev - volili šest članov pokrajinskega sveta. Občine v volilnih enotah 3 (Lendava) in 4 (Beltinci) pa naj se ustrezno prerazporedi.


vir:večer

zzizek petek, 28. december 2007 ob 14:33

To glede imena je še tak največji paradoks. Priklon

Leta 1859 je Ljutomerski narodni buditelj Božidar Raič v pozdravni pesmi novemu mariborskemu škofu A.M. Slomšku prvič zapisal živo ljudsko ime Pomurje.

MILAN petek, 28. december 2007 ob 18:13

Vuuhuu
pje pesnik je bija vün künšten kej je zapisa.
Mislec

Nela sobota, 29. december 2007 ob 00:51

MILAN je napisal/a:
Vuuhuu
pje pesnik je bija vün künšten kej je zapisa.
Mislec


...ja ve je lehko da se jih te ne blo Vuuhuu .....künstnih lidi Haa no prlekov Pisk

Zvončica sobota, 29. december 2007 ob 01:31

Nela ne guči bedarij....Prleki smo bili že od vekov na toten placi Aplavz

Jernej sobota, 29. december 2007 ob 14:33

..pa še bote ostali..Gor

Nela sobota, 29. december 2007 ob 14:47

Ne ne nesem mislila ka se te prlekov ne blo, nego ka se te taksnih künstnih lidi ne blo kak so zej, tak sen mislila.Haha



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.