Pepek z brega sobota, 2. februar 2008 ob 01:12

Škoda ka nedo fsi prišli k pometi.Pisk

Dejan sobota, 2. februar 2008 ob 01:16

Ne nori Pepek. Či do fsi v parlamenti prišli k pameti, te ga več nejč nemo nücali Hjooj

MHA sobota, 2. februar 2008 ob 12:16

JJ-ji nej san činpret mine rok trejanja, ka ga resen več nemren ne glejati pa ne poslüšati. Slabo

MILAN sreda, 6. februar 2008 ob 21:24

Alooo
za to bomo se borili

tak je lepo ka nemo püstili ka bi nan vzeli

erof ponedeljek, 11. februar 2008 ob 16:46

Kdo je Sloveniji vzel pokrajine

Ekskluzivno: Slovenski tednik objavlja poimenski izpis glasovanja v državnem zboru, s katerim je bila zavrnjena pokrajinska zakonodaja


Regionalizacija Slovenije je padla v vodo. Bržkone dokončno. Nak, ni padla, nekateri so jo zalučali vanjo. Tisti, ki so jih navzven in za javnost polna usta obljub, dobrih namenov, napovedi dobrih dejanj v dobrobit onih, ki so jih volili, v resnici pa delajo drugače, zahrbtno, misleč zgolj na svoje interese in na to, kako političnemu nasprotniku zadati kar najtežji udarec. Cena ni pomembna. Če so to pokrajine, za katere se je odločila velika večina slovenskega življa – navsezadnje je vladni predlog podprlo kar 186 županov iz 201 slovenske občine! –, jim nič mar. In kdo so tisti, ki obljubljajo eno, delajo pa drugo? Slovenski tednik se je dokopal do izpisa glasovanja, opravljenega na 1. februarja ob natanko 18:22. Takrat so poslanci glasovali o ključnem predlogu iz paketa pokrajinske zakonodaje. 85 poslancev je prijavilo svojo prisotnost v parlamentarni dvorani, manjkali so le Anton Anderlič (LDS), Janez Drobnič (NSi), Sašo Peče (društvo Lipa), Franc Horvat Feri (SD) in Matjaž Švagan (LDS). Zakaj jih ni bilo na glasovanju, vedo le sami, vsekakor pa ni daleč od resnice, da so se tako skušali ogniti odgovornosti in neprijetnim vprašanjem v volilni kampanji, ki prihaja. Zdaj bodo lahko pred volilci le skomignili z rameni, češ, saj nisem bil proti regionalizaciji Slovenije. Enak alibi so si priskrbeli tisti, katerih kartica je bila v njihovi glasovalni napravi, a niso pritisnili tipke ne za ne proti. Taki so bili Geza Džuban (LDS), samostojni poslanec Slavko Gaber, Ljubo Germič (LDS), Aurelio Juri (SD), Anton Kokalj (NSi), Mitja Slavinec (LDS), Marko Pavliha (SD) in Rudolf Moge (LDS). Vsi drugi so glasovali. Kako, kaže objavljeni faksimile izpiska glasovanja, ki je dalo izid: 50 za in 27 proti. Potrebne dvotretjinske večine prisotnih v dvorani tako ni bilo, predlog zakona je ostal zgolj mrtva črka na papirju. Z njim pa je mrtvih tudi 1,2 milijarde evrov, ki jih je iz naslova davkov iz dohodka za učinkovitejši, predvsem pa za pravičnejši regionalni razvoj zagotovila slovenska vlada. Da milijonov, ki bi jih za razvoj pokrajin dobili iz strukturnih sredstev Evropske unije, sploh ne omenjamo. Opozicija z esdejevskim Borutom Pahorjem na čelu je pokazala, da ji je edini cilj rušiti dobre predloge vladajoče koalicije in jih v bližajoči se predvolilni tekmi pokazati kot poražence. Zoper uvedbo pokrajin so se izrekli kljub temu, da se je z njimi tik pred glasovanjem sestal celo predsednik vlade Janez Janša in jih pozval, naj dajo na mizo konkretne predloge, s katerimi bi izboljšali predlog pokrajinske zakonodaje. A raje so trmasto vztrajali pri svojem in glasovali proti, četudi je Pahorjev SD vseskozi zatrjeval, da ustanovitev pokrajin podpirajo. Ne se torej čuditi, če se bodo razlike med bogatimi in revnimi, med razvitimi in nerazvitimi – bruto družbeni proizvod se je denimo v ljubljanski regiji v letih od 1995 do 2005 povečal za 88 odstotkov, v pomurski in zasavski regiji pa za bore 50 odstotkov – še poglabljale. Volilci si bodo to jeseni zagotovo zapomnili!
Ekskluzivno:članek

erof torek, 19. februar 2008 ob 09:47

Nov zakon o pokrajinah

Premier Janez Janša je napovedal nov zakon o ustanovitvi pokrajin, v katerem bodo skušali upoštevati pripombe na stari predlog.

Predsednik vlade Janez Janša je po posvetu s slovenskimi župani dejal, da bo vlada pripravila dopolnjen zakon o ustanovitvi pokrajin, na podlagi katerega bo stekla nova procedura, vključno s posvetovanjem z opozicijo. "Pričakujem bolj korektno sodelovanje in da se tisto, kar neka stranka obljubi, na koncu tudi izpolni," je dodal premier.Ostaja 14 pokrajin
Premier je pojasnil, da bo vlada skušala upoštevati tiste pripombe, ki jih je hotela upoštevati že v drugem branju. Prejšnji zakon je bil namreč zavrnjen v prvem branju, kjer se ne odloča o popravkih ali dopolnilih, ampak samo o tem, ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo. To lahko naredimo in bomo naredili, je zatrdil in dodal, da temeljni koncept ostaja takšen kot je. Glede števila pokrajin je Janša dejal, da je bilo število 14 pokrajin usklajeno na sestanku parlamentarnih strank 6. aprila lani in na podlagi te uskladitve je vlada sploh predlagala zakon.

Zavrnitev zakona je bila politična odločitev. Nihče od tistih, ki so govorili, da je število pokrajin preveliko, pa ni imel poguma, da bi predlagal tisto pokrajino, ki naj se črta, je dodal. Po Janševem mnenju je treba sprejeti pokrajinsko zakonodajo čim prej, da bi jo dokončali pred lokalnimi volitvami leta 2010, je opozoril. Vsi pokrajinski zakoni so bili usklajevani in v veliki meri usklajeni z opozicijo. Dodal je še, da Slovenija potrebuje pokrajine za čim bolj skladen in enakomeren razvoj.Računajo na župane vseh strank
Da bi bilo pokrajine smiselno ustanoviti še v tem mandatu, meni tudi minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar. V ta namen bi po njegovem ministrstvo lahko že v roku enega meseca pripravilo nov zakon o ustanovitvi pokrajin. Nov predlog bi bil lahko po njegovih besedah pripravljen "v mesecu dni ali kakšen dan več", pri tem pa Žagar računa na aktivno vlogo opozicije in predvsem na župane. "Računamo, da bodo župani, ki sicer prihajajo iz različnih političnih opcij, pri svojih strankah pomagali, da bodo podprle pokrajinsko zakonodajo," je dejal Žagar.Med odprtimi vprašanji je trenutno po besedah ministra najbolj aktualno vprašanje Kamniško-zasavske pokrajine, nekaj odprtih vprašanj pa je tudi glede Notranjske pokrajine in južnega dela Slovenije.


V novem predlogu zakona bo ostala razdelitev Slovenije na 14 pokrajin.

Almanah torek, 19. februar 2008 ob 11:14

To je že vse vkup malo smešno, ka ne bi skoro reka ka brezveze.

Vsi samo pravijo, ka je opozicija vzela pokrajine, nihče pa ne napiše, ka se bodo z uvedbo pokrajin ukinile upravne enote v krajih in bo samo še izpostava upravne enote vse ostalo bo v centru pokrajine. Isto nam bodo vzeli UE kot so nam davčno. Kdo to podpira noče decentralizacije, ampak samo nova delovna mesta za svoje ljudi, politike, koristi pa od tega tak ne bo..

Samo pravijo, da nas čaka denar v EU za pokrajine. A so res tako naivni, da ko bomo ustanovili pokrajine, bo rekla EU: E zdaj ko ste ustanovili pokrajine pa vam bomo dali milijone....Hahaha Hahaha Hahaha Hahaha

Prvo bomo morali imeti projekte, jih prijaviti in še potem z njimi uspeti, potem komaj pridejo denarci....

Pokrajine so brezveze.......

Pepek z brega petek, 22. februar 2008 ob 21:09

Dejstvo je, ka koalicija če po fsej sili pokrajine spraviti skoz, ne glede na to, kak slabo je celi paket zakonof okoli toga priprovleni.
"Ustanovmo pokrajine, te pa bomo že potlan zakone spremijali, pa poprovlali, kej ne valo..." - Ali van to ne pove, ka sami znojo, ka zakon ne vala nič in ka de ga trebalo popraviti?

Ge ste te to vidli, ka bi se nekši zakon sprejeja, čiglih se že napre zno, ka je zanič?
To je glih tak, kak da bi hišo pova, pa bi že napre zna, ka boš drügo leto polovico sten podrja, da so ne praf postovlene.Hjooj Hjooj Hjooj

Opozicija zahtevle, ka se celi paket zakonof okoli pokrajin priprovi, tak kak se dohoja. polek toga pa dosti lidi misli, ka je 14 pokrajin za Slovenijo dosti preveč. To, ka je večina županof podprla pokrajinsko zakonodajo, še daleč ne pomeni, ka lidje stojijo za ten.

Pokrajine so potrebne zavolo jesenskih volitef. Gvišno mojo oblastniki tü svojo račünico. Polek toga pa bi se z ustanovlajon pokrajin liden preusmerila pozornost na drüge nevole v držovi.

qwer četrtek, 13. marec 2008 ob 08:29

Pozdravljeni Prleki,

najprej me zanima kaj si mislite o vcerajsnji izjavi ptujskega zupana v oddaji tarca na nacionalni televiziji, da je Ptuj sredisce Prlekije?

Moje splosno mnenje glede pokrajin je, da je ze v osnovi zadeva zgresena in, da ne bo sprejeta, tudi, ce bo predlaganih 6,8 ali 14 pokrajin.

Jaz vidim resitev samo v tem, da zadevo dvignemo na visji nivo in se zgledujemo po Avstriji in uvedemo dezele.

Za Slovenijo bi bile 3 dezele dovolj.
STAJERSKA, KRANJSKA, PRIMORSKA

Zdaj pa te dezele razdelimo v pokrajine:

Stajersko na 3: Koroska,Prekmurje,Stajerska

Kranjsko na 2 oz.3: Dolenjska, Gorenjska, Notranjska

Primorsko na 2 oz.3: Goriska, Primorska, Notranjska

Za pokrajino Notranjsko bi morali vprasati ljudi v katero dezelo hocejo.

Pokrajina Stajerska pa bi potem bila razdeljena na danasnje UE oz.Regije.

Potem pa lahko imamo Prlekijo pa Slovenske gorice pa sp.Podravje pa kaj se vem kaj v sklopu Stajerske pokrajine.

Toraj najvisli nivo bi bile Dezele nato Pokrajine in znotraj pokrajin Regije. Tako je to v razviti Evropi in nevem zakaj bi moralo biti pri nas drugace.

Tukaj je link, da si zadevo ogledate:http://www.steiermark.at/cms/ziel/75656/DE/

To bi lahko bila resitev.

Jernej četrtek, 13. marec 2008 ob 08:39

qwer je napisal/a:
Pozdravljeni Prleki,

najprej me zanima kaj si mislite o vcerajsnji izjavi ptujskega zupana v oddaji tarca na nacionalni televiziji, da je Ptuj sredisce Prlekije?

Moje splosno mnenje glede pokrajin je, da je ze v osnovi zadeva zgresena in, da ne bo sprejeta, tudi, ce bo predlaganih 6,8 ali 14 pokrajin.

Jaz vidim resitev samo v tem, da zadevo dvignemo na visji nivo in se zgledujemo po Avstriji in uvedemo dezele.

Za Slovenijo bi bile 3 dezele dovolj.
STAJERSKA, KRANJSKA, PRIMORSKA

Zdaj pa te dezele razdelimo v pokrajine:

Stajersko na 3: Koroska,Prekmurje,Stajerska
....


Prekmurje, no po mojem spada dezeli PANONIJA

qwer četrtek, 13. marec 2008 ob 08:49

Torej se enkrat.

1.dezela
2.pokrajina
3.regija

Za Prekmurje bi to pomenilo:

1.dezela stajerska
2.pokrajina prekmurje
3.regija UE MS in UE Lendava, ki jo pa lahko prekmurci preimenujete v regijo goricko in ravensko ali pa, ce hocete v tudi v panonsko.

optix četrtek, 13. marec 2008 ob 08:53

qwer je napisal/a:
Torej se enkrat.

1.dezela
2.pokrajina
3.regija

Za Prekmurje bi to pomenilo:

1.dezela stajerska
2.pokrajina prekmurje
3.regija UE MS in UE Lendava, ki jo pa lahko prekmurci preimenujete v regijo goricko in ravensko ali pa, ce hocete v tudi v panonsko.



kako pa bi resil situacijo na nasi strani ?

ljutomer, radenci, radgona, ormoz ?

qwer četrtek, 13. marec 2008 ob 09:07

Mislim, da tu ni nobenega problema:

1.dezela stajerska
2.pokrajina stajerska
3.regija UE Radgona in Ljutomer

Pri regijah bi pustil moznost, da se ali imenujejo po UE podobno kot imajo to v Avstriji(Bezirke)

http://www.bezirkshauptmannschaften.steiermark.at/cms/beitrag/10008513/106195

ali pa bi se regije zdruzevale v vecje regije za nas primer v regijo Prlekijo, ki bi potem zdruzevale UE Radgona, Ljutomer,Ormoz,Ptuj.

Vendar sem mislenja, da bi bilo imenovanje regij po danasnjih UE boljse.

Jernej četrtek, 13. marec 2008 ob 09:08

qwer je napisal/a:
Torej se enkrat.

1.dezela
2.pokrajina
3.regija

Za Prekmurje bi to pomenilo:

1.dezela stajerska
2.pokrajina prekmurje
3.regija UE MS in UE Lendava, ki jo pa lahko prekmurci preimenujete v regijo goricko in ravensko ali pa, ce hocete v tudi v panonsko.


Prekmurci nedo zadovolni ci de pokrajina Prekmurje pod dezelov Stajerska.
Prleki pa nedo zadovolni ci de Prlekija v pokrajini Pomurje.

Nevem kak zdaj resan bao Prekmurje ali pa celo Pomurje?
Kak de zdaj Prlekijov?

optix četrtek, 13. marec 2008 ob 09:20

Pa vedno nekdo ne bo zadovoljen.
Vse zadovoljiti ne mores.

qwer četrtek, 13. marec 2008 ob 09:23

Verjamem, da bodo negodovanja, samo le na tak nacim lahko Prekmurci in Korosci, dobijo vse institucije, ki jih kot samostojne pokrajine rabijo za funkcioniranje. Seveda, bi lahko preprosto ustanovili se dve zgodovinski dezeli Korosko(Ravne,Dravograd brez Slovenj Gradca) in Prekmurje ampak bi ti dve dezeli napram dezelam Stajerska, Kranjska ali Primorska bili hendikepirani in ne konkurencni.

Zato vidim resitev v tem, da pokrajini Koroska in Prekmurje spadata pod Dezelo Stajersko in, da lahko ljudem nudijo vse kar potrebujejo.

Ne pa, da se bodo vozili v klinicni centar ali opero ali sodisce v drugo dezelo. Vse to morajo dezele imeti pa se verjetno kaj drugega, katerega Ravne oz.MS se desetletja ne bodo imela.

Jernej četrtek, 13. marec 2008 ob 09:32

Jernej je napisal/a:
qwer je napisal/a:
Pozdravljeni Prleki,

najprej me zanima kaj si mislite o vcerajsnji izjavi ptujskega zupana v oddaji tarca na nacionalni televiziji, da je Ptuj sredisce Prlekije?

Moje splosno mnenje glede pokrajin je, da je ze v osnovi zadeva zgresena in, da ne bo sprejeta, tudi, ce bo predlaganih 6,8 ali 14 pokrajin.

Jaz vidim resitev samo v tem, da zadevo dvignemo na visji nivo in se zgledujemo po Avstriji in uvedemo dezele.

Za Slovenijo bi bile 3 dezele dovolj.
STAJERSKA, KRANJSKA, PRIMORSKA

Zdaj pa te dezele razdelimo v pokrajine:

Stajersko na 3: Koroska,Prekmurje,Stajerska
....


Prekmurje, no po mojem spada dezeli PANONIJA


Tak kak nase poznam do tao bojkoterali!
Mislim se geografsko nemremo spadati pod "dezelo" Stajersko!

qwer četrtek, 13. marec 2008 ob 09:39

Jernej verjamem, da ne, samo, samo tako boste konkurencni drugim, ki vse te institucije imajo. Normalno, da, ce bo narod proti taksnemu predlogu bo sprejeta volja ljudstva tu ni dileme. In tudi sam bi si zelel dezelo Prekmurje. Ce pogledam realno imate zgodovisko pravico do dezele, povej pa mi kaj boste rekli narodu, ko boste gradili nove institucije, ki jih sedaj nimate, ljudje pa nimajo za kruh.

MILAN četrtek, 13. marec 2008 ob 10:25

A-A
pa smo tan ke smo bili

qwer četrtek, 13. marec 2008 ob 11:07

Ma to je samo moj predlog. Nic vec. Mogoce bo komu dal misliti.



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.