Dejan sreda, 14. julij 2010 ob 11:18

Pa še ena čunta za glodati, gi glih lepo tü kcoj paše. Pred 3 dnevi sen doba mail z vsebino:

Zdravo,

Potrebujemo kritika, ki pozna pojem Prlekija. Če poznate koga, rabimo ga, da ovrže naslednje razmišljanje:

"Prlekija je umetna tvorba, uvedli so ga lingvisti. Prlekija je tako pokrajina, ki ni nastala, ker bi se ljudje tega zavedali, ampak, ker so tako ugotovili lingvisti, najbrž iz Ljubljane.

Po mojem se tako oklepajo tega kontrukta zato, ker ne vedo, kdo so: za štajerce jih nimajo, pa tudi sami, če jim kdo reče, da so štajerci, so jezni in rečejo, da so prleki. Pomanjkanje identitete pripomore k tej nasilni prlekizaciji, kot da je to dežela. Ampak nekateri imamo pravico, da smo vseeno štajerci, ne pa prleki, zato vsiljevalci prlekije naj to upoštevajo.

Vsebine pa ta prlekija nima. Je pač ideja, pa še to lingvistična. Kar je pri tem zelo bedasto, je dejstvo, da je prlekija zato, ker, da tu govorijo “prle”, prej. Morda nekoč. Danes pa “prle” govorijo samo še preko Mure na levem bregu, t.i. prekmurju. Te besede ne slišiš na nobenem področju, kjer naj bi bila prlekija. Se pravi, ideja o prlekiji živi na besedi, ki je na njenem območju niti ne govorijo."

Gre za tekst, ki je material za knjigo, ki jo bomo izdali.


Pa ka vidimo, či se nejde keri takši, ki dosti lapa kak pa kej, pa ka te dejansko ve kej povedati pa tüdi vüple kej povedati pa se spistiti v to.

Jas bi marsike poveda, samo sen trenutno na dopusti pa niman glih cejta.

Pepek z brega sreda, 14. julij 2010 ob 11:25

V samen parlamenti, pa na kakših uradnih poslovnih zadevah je resen nejbole primerno, ka se guči v Slovenščini.
Samo.... mojo pa toti lidje ogromno prilike, ka bi lehko pokozali od kot so prišli in kon spodnejo.
Na sejah opčinskih svetof pa sikak.... samo kej - kak gre za nekej bor malo uradnega, se že "more" gučati v slovenščini.

Gdo ste čüli na kakši proslavi, ka je napovedovalec guča f Prleščini?????
Mogoče na Prlešken sejmi (pa še to venda samo "neuradni tol"), pa mogoče še ge.... ne znon. Nebi se rat hvolja, samo mislin, ka sen edini, keri pogojüvle svoj nastop s Prleščinoj... "Ali bon guča f Prleščini, ali pa si drügega poiščite"... Pa ne si misliti, ka ne lodan Slovenščine. Nafsezodjo jo v slüžbi redno nücan - je pač tak predpisano....

TUNČEK sreda, 14. julij 2010 ob 12:08

Mislin, da je ponos, ke ga nosimo f sebi, tisti ki bi moga iti prek fseh "lingvističneh" pa ne ven še kakših opredelitef. Lehko je teoretizirati z besedoj prle, samo ne ven, če smo opredeljeni za Prleke samo po totoj besedi. Ot negda ka se zavedan ven ke sen Prlek, pa nikol nesmo gučali prle ( prinas, bi reka f severni Prlekiji gučimo "pret").

So bili zlo pametni pa razgledani lidje kak Krefti, Kocbek, Grmič... in so bli ponosni na to, ke so Prleki in so skos fsepovsot to ponovlali.
Fsoka čost Pepeki, da fsepofsot guči po naše. To ja

Razlika met nami pa Prekmurci je pa f ten, da oni fsepofsodik gučijo po prekmurski in jih je ne nič sron takak ene naše. Fčosik smo se delali norca, če je ša kakšen delat v Marprok, pa je že po enen mesci "govorija" na primer : Jaz grem
vun na luft.

Ivek sreda, 14. julij 2010 ob 12:28

Pepek ve moš praf. Samo ne treba guča tolati na slovensko no prleško. Obe sta slovenski. Slovor (besedjok) slovenskega knižnega jezika mo največ besed, ki so duma f Slovenskih goricah, Prlekiji no nasplošno na Štajersken. Na Primorsken je polek taljajnščina, na Gorensken pa jodlari. Na štajersken so bole nücali nemške reči za ceag, drügo pa se je gučalo Slovensko, to je za Prlekijo prleško za drüge pa slovensko. Tüdi glovni meštri za Slovenski jezik so ot nekda z našega kunca.

Za hec pan poveda kak je grotalo Pomurje. Prleki smo ovin prek Müre pravili Prekmurci. Uni pa so začeli praviti , ki smo za jih mi prek Müre, zatou moramo gratatii Prekmurci. To je om vzela Partija pa je rekla naj bo Pomurje, zato ki meja met Prekmurci gre po Müri. Zgleja, ka tüdi gnešja politika vse ot Partije ne bek vrgla, sikak ne tisto kaj je bilo zanič.

Pepek z brega sreda, 14. julij 2010 ob 12:40

To ja To ja
Ivek, fčistar normalno ka se guč nemre tolati na prleško pa slovensko.

Sen nigdor ne tak misla,,,, ven znon ka bi moga napisati "knjižni jezik" namesto slovenščina.... samo mi je tak leži pa hitreje... vüpan, ka se razmima...

TUNČEK sreda, 14. julij 2010 ob 13:47

Jas pa to jemlen tak: more biti neki knižni jezik kerega bi mogli fsi zastopiti, pa tüdi cajtnge in mediji bi mogli pisati in gučati v jen, ne pa v neki kvazilublanščini. Lidje pa naj gučijo svoje narečje, ke je živi jezik, ki bogati narodno bogostvo neke dežele. Nasmeh Pozdrav

kokot sreda, 14. julij 2010 ob 14:03

To je beseda Pepek. To ja Vuuhuu
Vupan ka keri bere od opčinorof toti forum ka do se malo zamislili glede zastopanosti prleškega jezika na prireditvah.
Sen gleja enkrat posnetek seje lotmerških svetnikof pa župana pa so si gučali v nekšni "slovenščini", nigi ni blo nič v prleščini povedanega, tak ka da niso v Lotmergi ampak negi tan prta Lublane.

Štindira sen ka bi mogli ovi z lokalne turistične organizacije malo bole nareti po pitaji promocije Prlekije, recimo osmisliti nekšne majice kere bi potli za nekšno normalno ceno prodovali pa recimo podarjali gi na keri bi bila promocija Prlekije.
Edino neše si je zmisla Prlek Forever majico in tota stvor je prova, bor ka bi več takših promocij blo.

Či de tak dale šlo čes kakših 30 let mo Prekmarci

Pepek z brega sreda, 14. julij 2010 ob 14:39

Se strinjan s toboj Tunček... s ten, ka je ne nič naopak, či lokalni mediji pri svojen deli ponücajo tüdi narečje...

MILAN sreda, 14. julij 2010 ob 20:26

Mislec prlek forever DALEČ OD PRLEŠČINE ?????????????????????'

TUNČEK sreda, 14. julij 2010 ob 20:32

MILAN je napisal/a:
Mislec prlek forever DALEČ OD PRLEŠČINE ?????????????????????'

Čokaj malo, zake daleč ot prleščine, to bi moga rečti jas ke sen pa resen 290 km proč ot Prlekije , pa prleščine, čeglih sen ženo navüča, da bor zastopi, ne pa guči prleščino. Hjooj Hihihi

To bi pa na portoli lehko meli emblen . Ploskač


Legionar sreda, 14. julij 2010 ob 21:04

Jaz bi meja eno pripombo, ker vidin ka se marsikeri spotekne ob uvšrčanje Lotmerka z okolico tüdi pod Pomurje. Meni se to ne zdi čist nič sporno. Normalno je, ka se pokrajina na obeh straneh reke Mure imenüvle Pomurje, takak se recimo pokrajina ob bregovih Drave imenüvle Podravje, ob bregovih Save Posavje, ob Soči Posočje, ob Reni Porenje, ob Rabi Porabje, ob Donavi Podonavje pa tak dale...In ker Lotmerk leži blizi Mure, je normalno ka smo hkrati tüdi v Pomurji, takak je Ormož v Podravji, ker pač leži ob bregi reke Drave. Tü gre opet pač za čist geografsko poimenovanje, ki nima veze s Prlekijo.

Kapa se tiče tistega članka ki ga je Dejan prlepja: sicer sen ne strokovnjak za tote stvari, samo mislin ka v primeri Prlekije resen nekše meje lehko določimo samo na podlagi dialekta, se provi na lingvistični podlagi. Tan ge več ne gučijo prleški , je pač več ne Prlekija, pa pika. In meni nede nišče prava ka je en Ptuj še Prlekija, takak eni to trdijo, ker se guč na Ptuji že preci razliküvle od guča v enen Lotmerki, ki bi nej bija center Prlekije. Že eni Radenci se meni zdijo bolj tak-tak, že tan eni so Prleki, eni pa že trdijo, ka so več ne. Taka, mislin ka v resnici nekših konkretnih mej nemremo določiti.

TUNČEK sreda, 14. julij 2010 ob 21:20

Se popunoma strijan s teboj Legionor, se se že v sami Prlekiji v fsoki vesi guči kakša beseda drgačik, gda pa prideš na Ptuj v Radgono ali Lenart je pa že fse drügo. Prinas smo se fčosik delili na Ščovničare, pa Pešinčare, pač po rekah. Samo Pešičarof nesmo meli več za Prleke, ke so spodali pot Ptuj. Jaaa

Almanah sreda, 14. julij 2010 ob 21:48

Ja ke pa te te rekli za prekmurce...na Goričkem čist drgači gučijo kak v MS, ka ne omenjan lendavskega kunca, pa je keri kdaj reka, ka je ne prekmurec???

Te pa mi naj nešče pove, do kje pa je meja prleščine?? Kej je še prleško, kej pa ne??


Ma namesto ka bi širili Prlekijo, te jo manjšamo in to sami sebi.
Jaz sem ponosen če se ma keri na Ptuji za Prleka, saj to pomeni, ka je Prlek ne biti slabo in ka smo lehko ponosni na to.


Utopično razmišljanje, a vseeno...cilj nan more biti, ka do se Mariborčani začeli meti za Prleke, te nas ziher nedo meli več zamejovali za prekmurce.

Tak se širi domača gruda.

optix sreda, 14. julij 2010 ob 21:51

Almanah je napisal/a:
Ja ke pa te te rekli za prekmurce...na Goričkem čist drgači gučijo kak v MS, ka ne omenjan lendavskega kunca, pa je keri kdaj reka, ka je ne prekmurec???

Te pa mi naj nešče pove, do kje pa je meja prleščine?? Kej je še prleško, kej pa ne??


Ma namesto ka bi širili Prlekijo, te jo manjšamo in to sami sebi.
Jaz sem ponosen če se ma keri na Ptuji za Prleka, saj to pomeni, ka je Prlek ne biti slabo in ka smo lehko ponosni na to.


Utopično razmišljanje, a vseeno...cilj nan more biti, ka do se Mariborčani začeli meti za Prleke, te nas ziher nedo meli več zamejovali za prekmurce.

Tak se širi domača gruda.


tega mi ne bomo doživeli da se bodo MAriborčani začeli imeti za Prleke Nasmeh no way
Mislec

mogoče v kakšni igrici Settlers, da preseliš Prleke v Maribor, pa so potem Mariborčani = Prleki Nasmeh

MHA sreda, 14. julij 2010 ob 21:54

Pa grdo bi se že čülo: jst sn pa Prlek

optix sreda, 14. julij 2010 ob 21:56

MHA je napisal/a:
Pa grdo bi se že čülo: jst sn pa Prlek

Ja ne, te bi poprijeli tudi prleški šprah Nasmeh
Te bi gučali Nasmeh

MHA sreda, 14. julij 2010 ob 22:00

Bi ti un guča ja.... To tak kak da bi müho vičija avto voziti. Hihihi Mon dve sosidi z LJ, ena je tü že brš 25 let drüga pa 8, pa niti ena niti ene besede v prleščini ne reče.

optix sreda, 14. julij 2010 ob 22:01

MHA je napisal/a:
Bi ti un guča ja.... To tak kak da bi müho vičija avto voziti. Hihihi Mon dve sosidi z LJ, ena je tü že brš 25 let drüga pa 8, pa niti ena niti ene besede v prleščini ne reče.

moga bi jih ti inštruirati prleščino

MHA sreda, 14. julij 2010 ob 22:01

Figo

TUNČEK sreda, 14. julij 2010 ob 23:02

MHA je napisal/a:
Bi ti un guča ja.... To tak kak da bi müho vičija avto voziti. Hihihi Mon dve sosidi z LJ, ena je tü že brš 25 let drüga pa 8, pa niti ena niti ene besede v prleščini ne reče .

Jas sen mojo ženo navüča da fse zastopi približno f petih letih, guči pa še gnes ne, ke provi, da je težek naglos. Na začetki je blo hecno, ke je zastopla samo ke je to pivnica (klet). Hahaha Hahaha Hahaha



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.