TUNČEK petek, 20. april 2012 ob 13:50

erof je napisal/a:
Olga Karba: Direktor Radia Maxi mi je po prekinitvi sodelovanja napovedal medijsko vojno

http://www.pomurec.com/vsebina/9324/Karba:_Direktor_Radia_Maxi_mi_je_po_prekinitvi_sodelovanja_napovedal_medijsko_vojno



Zanimivo - seje do snemali sami - seveda tisto ke se jin de zdelo posneti. Bravo montažeri !!!

zobl petek, 20. april 2012 ob 14:40

Edina stvar ki mi ni razumljiva je zakaj bi občina plačevala kakšnemu mediju snemanje sej ?
Če želi dotičen medij snemati seje, lahko snema brez da mu občina to plačuje.

pravični petek, 20. april 2012 ob 20:48

Saj je želel snemati brezplačno, oziroma za svoje poročanje, ampak mu je županja prepovedala, kar je nezaslišano v normalnih demokratičnih državah. Hjooj

In zaradi tega je sedaj vsa ta debata. Jaaa



TUNČEK sobota, 21. april 2012 ob 19:15

zobl je napisal/a:
Edina stvar ki mi ni razumljiva je zakaj bi občina plačevala kakšnemu mediju snemanje sej ?
Če želi dotičen medij snemati seje, lahko snema brez da mu občina to plačuje.


To je resen, se mojo mediji dolžnost lidi informerati. mogoče je pa Maxi tak komercialno usmerjeni, ke se mu opčina Lotmerk füčka !?? Vuuhuu

gorgona sreda, 1. avgust 2012 ob 15:17

Ljutomerski občinski svetniki so pri vprašanju gradnje velikega sistema kogeneracije, ki zajema proizvodnjo energije iz lesne biomase za večji del Ljutomera, stopili na dva bregova. Ljutomerska županja Olga Karba nastalo situacijo smatra kot čudno, predvsem zaradi nerazumnega zavlačevanja v začetnem stadiju zastavljenega energetskega projekta, ki bi občanom zagotavljali nižje cene storitev v primerjavi cene toplote iz fosilnih goriv.

Sprejetju odloka občinski svet nasprotoval že dvakrat

Stagnacija gradnje omenjenega sistema, ki ga dobri dve leti pripravlja podjetje Pomurske elektrarne, je nastala zaradi razkola v občinskem svetu, kjer so nekateri svetniki nasprotovali sprejetju odloka o preskrbi s toplotno energijo iz obnovljivih virov. “Ne vem, kaj so razlogi nekaterih svetnikov. Zadevo smo namreč obravnavali že večkrat,” je na vprašanje glede zahtev skupine svetnikov, ki nasprotujejo sprejetju odloka pojasnila ljutomerska županja. Odlok predstavlja pravno podlago za razpis koncesije, energetskemu projektu, s katerim bi občani in občanke pridobili toplotno priključno moč okrog 14 megavatov, pa je del občinskega sveta nasprotoval že pred dobrim letom. Predlog občinske uprave je v prvi obravnavi večina svetnikov potrdila, nakar so nekateri svetniki v drugi obravnavi odlok v predlagani obliki zavrnili.

“Zavlačevanje diktira določen interes”

”Občinska uprava je doslej predlagala dva odloka, ki sta oba bila sprejeta v prvem branju in nato zavrnjena v drugem branju, obojekrat po zaključeni javni razpravi in brez argumentov ali pripomb tistih, ki so ju zavrnili. Po zavrnitvi prvega odloka smo le dočakali stališče skupine občinskih svetnikov, da se naj ureditev tega vprašanja loči na dva akta: vsebinsko na odlok in postopkovno na ločen akt o koncesiji,” pravi Karbova. Ker predlog ni prepričal nekaterih svetnikov glede energetskega projekta, je občina pripravila nov predlog odloka. Svetniki niso podali pripomb, je pa bil s strani Socialnih demokratov na naslov občine posredovan dokument, ki je po vsebini in videzu nova tretja verzija odloka, ljutomerska županja pa poudarja, da glede na to, da ni argumentov nasprotujoče si strani in se stvari brez razlogov zavlačujejo, gre sklepati, da to zavlačevanje ”diktira določen interes”.

Energetski sistem zasnovan na podlagi izkoriščanja lesne biomase

Varčno zasnovani energetski projekt gradnje sistema kogeneracije bi zajemal proizvodnjo električne energije in toplote s pomočjo lesne biomase. Sistem bi po predvidenem predlogu imel toplotno moč okrog 14 megavatov ter okrog 28 gigavatnih ur prodane toplotne energije, proizvajal pa bi tudi električno energijo. Za energetsko proizvodnjo bi sistem na letni ravni porabil 23 tisoč ton lesne biomase pomurskih lastnikov gozdov ter lesnopredelovalne industrije. Investicija v projekt je ocenjena na približno deset milijonov evrov.
vir:sobotainfo




smejim se lahko samo našim veleumnim svetnikom...alternativna energija je prihodnost in je treba vlagati v njo tudi na lokalni ravni...toda ne mi bomo spet,v lotmerki,izpadnili eni bedoki vun z ten ka mo po rekli ne

Dejan sreda, 1. avgust 2012 ob 15:30

Občinski svetniki ogrožajo energetsko naložbo

Ljutomerski svetniki Desusa, SLS, LDS, SD že dvakrat preprečili sprejetje odloka za gradnjo kogeneracije na biomaso.

Pomežik

http://www.delo.si/novice/slovenija/obcinski-svetniki-ogrozajo-energetsko-nalozbo.html

zobl sreda, 1. avgust 2012 ob 16:49

Dejan je napisal/a:
Občinski svetniki ogrožajo energetsko naložbo

Ljutomerski svetniki Desusa, SLS, LDS, SD že dvakrat preprečili sprejetje odloka za gradnjo kogeneracije na biomaso.

Pomežik

http://www.delo.si/novice/slovenija/obcinski-svetniki-ogrozajo-energetsko-nalozbo.html






Če občinski svet sprejme odlok, kakšno obveznost ima občina ljutomer do tega projekta?

Sicer pa zadnje par dni je opaziti določen medijski pritisk glede tega projekta v smislu naročenih člankov v delu, vestniku, in spletnih pomurskih medijih. Kul



Dejan sreda, 1. avgust 2012 ob 17:23

Či si to mene pita, ti ne ven povedati. Boš se moga na koga drügega obrniti.

zobl sreda, 1. avgust 2012 ob 19:10

Dejan je napisal/a:
Či si to mene pita, ti ne ven povedati. Boš se moga na koga drügega obrniti.

Malo se umiiri, noben tebe ne napada pa se manj pita, ker itak ti s tem nimas nic Nasmeh
Nasplosno sem odgovoril na tvoj post To ja

Dejan sreda, 1. avgust 2012 ob 19:25

Zake bi se umirja pa ge sen reka, ka me gdo napada? Pojasnja sen, či si slučejno mene pita, ka o ten ne ven kej dosti, či si me že citira.

Blaž četrtek, 2. avgust 2012 ob 14:35

Zobl: To je zelo dobro vprašanje, ker se s celotnim načinom, kako se ta odlok sprejema, ustvarja vtis, da bo Občina Ljutomer s sprejemom odloka o oskrbi s toplotno energijo na sebe vzela neko izjemno veliko odgovornost. Resnica ni niti blizu temu. Kot verjetno veš, je energetika pri nas regulirana panoga in zato obstajajo določeni postopki, preden je mogoče izpeljati nek energetski projekt. Eden izmed teh postopkov je sprejem odloka o oskrbi s toplotno energijo. Gre za pravno podlago, s katero se ustvari eden izmed pogojev za izvedbo investicije. Kot tak sam po sebi ne nalaga popolnoma nobenih obveznosti za občino, saj je nenazadnje ona tista, ki določi vsebino odloka, ki pa je, če boš pogledal podobne odloke v drugih občinah, praktično popolnoma generična. Skratka, sprejem odloka nikogar v nič ne sili, niti ga ne obvezuje, niti nikomur ničesar ne jemlje, ampak zgolj ustvarja podlago, da investitior lahko izpelje investicijo. Vse fizične in pravne osebe na območju Ljutomera bi tudi po realizirani investiciji še naprej imele svobodno možnost izbire tistega načina ogrevanja, ki se jim zdi najbolj primeren, ekonomičen, udoben, pa naj bo to ELKO, plin, elektrika ali pa priklop na daljinsko ogrevanje. S tem, kako neargumentirano in nestrokovno se v Ljutomeru pristopa k tej stvari pa se ustvarja mnenje, da lahko sprejem odloka za občino Ljutomer pomeni katastrofo, ne pa da zgolj ustvarja pogoje za to, da se zagotovi dodatna možnost za oskrbo s toplotno energijo s številnimi prednostmi, kar pa je na žalost v celotni zgodbi drugotnega pomena, pa čeprav bi bilo dosti bolj konstruktivno debatirati o tem.

Glede »naročenih« člankov v medijih pa ti lahko povem, da noben od člankov, ki si jih lahko izsledil v medijih ni bil naročen iz strani nas kot pobudnikov za izvedbo projekta. Lahko pa ti povem, da so vsi ti mediji že pred enim letom, ko je bil odlok prvič popolnoma neargumentirano zavrnjen v drugem branju, od nas želeli pridobiti izjave in mnenja glede dogajanja, a zadeve nismo želeli medijsko izpostavljati. Ker pa nam je bilo, kot potencialnimu investitorju, ki je podal iniciativo za izvedbo projekta, v vsem tem času popolnoma onemogočeno vzpostaviti praktično kakršenkoli dialog s člani Občinskega sveta Občine Ljutomer, ki vztrajno glasujejo proti odloku, smo bili primorani o celotnem dogajanju povedati svoje mnenje tudi javno. Mislim, da je zelo pomembno, da so občani seznanjeni s tem, kaj se dogaja v Ljutomeru, in kako delujejo tisti, ki so bili izvoljeni za predstavnike občanov.

Blaž, Pomurske elektrarne d.o.o.

Ivek četrtek, 2. avgust 2012 ob 15:25

Blaž je napisa:

Skratka, sprejem odloka nikogar v nič ne sili, niti ga ne obvezuje, niti nikomur ničesar ne jemlje, ampak zgolj ustvarja podlago, da investitior lahko izpelje investicijo.

Ne ven zake se te odlok sploh sprejema, ne ven zake te nücamo opčino no gospodarsko politiko, či lehko investitor dela kak se mu vidi. Tü je neke narobe. Ja, naj investitori vložijo peneze, samo po nekši gospodarski opčinski politiki. Či opčina tote politike nema, še ne pomeni, ka investitori lehko delajo kaj čejo.
Ka, pa se alternativnih virof tiče, je za eksperimenteraje revežov še prezacajta. Za keko cajta bode biomasa opčine Lotmerk zadosti? Kda de jo trebalo uvažati, no keko de koštalo? Znono je ka fsako dobro stvor najpret dobijo bogatoši. Keko ven se uni v glovnen vozijo no grejejo na petroljon no gas, al pa na najbole fol energijo - atome no veternce.

MILAN četrtek, 2. avgust 2012 ob 16:15

Pomežik sigurno je prihodnost v napredki,ta kak je bio masa bojša energetska priložnost.
Spremla sen kak je s ten v Vranskem ge se ogrevle celo naselje z bio masoj. Z vseh strani so pohvale tak glede onesnaženj nejbole pa cenovno sprejemlivost.
Moj pogled na sprejem v Lotmerki pa je navodno klibüvaje.

gorgona četrtek, 2. avgust 2012 ob 17:56

ivek...zato ka se dojo neke smernica za napre zato se sprejema...ka so neki okviri ipd...

Blaž četrtek, 2. avgust 2012 ob 18:05

Dragi Ivek

Če si pozorno prebral moje pisanje, sem razložil, da je odlok o oskrbi s toplotno energijo potrebno sprejeti, ker je energetika regulirana panoga, kar pomeni, da je za izvedbo energetskih investicij potrebno sprejeti določene pravne podlage. Sprejem takšnega odloka zahteva Energetski zakon, regulirana pa je ta panoga ravno zato, da investitor ne more delati kak se mu vidi (kot ti praviš). Če pa bi želela o tej stvari malo bolj podrobno debatirati, pa je zato nujno dobro poznavanje zakonodaje na področju energetike, kjer je mogoče najti odgovore na vsa vprašanja, ki jih postavljaš. Skratka, v nobenem primeru investitor niti približno ne more delati kar mu paše, saj so stvari na področju izkoriščanja lesne biomase izjemno omejene in natančno določene (med drugim precej bolj kot na področju bioplinarn). Vseeno pa mislim, da bi se bilo dosti bolje vprašati, če je projekt, ki ga predlagamo dober, in kakšne učinke lahko prinese Ljutomeru, kot pa, da debatiramo kakšno politiko ima občina, če je sploh ima. Navsezadnje bi bilo v današnjem času verjetno precej čudno, če bi bila politika občine usmerjena v čim manjšo izrabo obnovljivih virov energije.

Glede tega, da je za alternativne vire energije prezgodaj, pa je moje mnenje, da je za usmeritev v čiste vire energije danes prej prepozno kot pa prezgodaj. Vsak pa ima seveda pravico do svojega mnenja. V zvezi z razpoložljivostjo ter trajnostno usmeritvijo izrabe lesne biomase pa ti toplo priporočam, da za mnenje o tem kdaj povprašaš kakšnega strokovnjaka iz področja gozdarstva. Verjetno bo njegovo mnenje za tebe tudi precej bolj objektivno kot bi bilo moje. Lahko pa ti povem, da se zaradi takšnih projektov, kot ga predlagamo, ljutomerski oziroma pomurski gozdovi ne bodo zmanjšali niti za 1 m2, saj gre v tem primeru za izkoriščanje tistega dela letnega prirasta gozdov, ki se nanaša na energetski les. Pri nas je danes težava prej to, da se iz gozdov ne vzame lesa, ki je predviden v gozdnogospodarskih načrtih, zaradi česar je kvaliteta naših gozdov slaba. Če pa bi bilo kot praviš, potem bi marsikje moralo lesne biomase že zdavnaj zmanjkati, obenem pa bi potem težko rekli, da so takšni projekti trajnostno naravnani.

Blaž, Pomurske elektrarne d.o.o.

Ivek četrtek, 2. avgust 2012 ob 21:28

Blaž, marsikaj kar navajaš drži. V naših gozdovih propade veliko biomase, kar je povezano z celotno problematiko (ne)izkoriščanja gozdov. Kolikšna je energetska vrednost biomase v občini Ljutomer ne vem, upam, da ste jo izračunali. Razmišljati je treba, da bodo tudi drugi pričeli s tem. Tu kjer živim (veliko gozda) je pred nekaj leti podjetnik pričel s proizvodnjo pelet za kurjavo. Kmalu se je pojavilo veliko uporabnikov, ki so investirali v peči in skladiščni prostor.Ssedaj je nastalo pomanjkanje. verjetno tudi zaradi slabe organizacije nabave in distribucije. Poseben problem je skladiščenje, zato so nekateri zopet šli na nafto.
Sem zagovornik uporabe alternativnih virov, vendar skeptičen zaradi razvijajočih tehologij, ki še niso pokazale vseh posledic uporabe. Zato naj eksperimente delajo bogati.
Sicer pa želim uspešno realizacijo projekta.

anastazij sobota, 4. avgust 2012 ob 13:35

Gorgona, ko berem tvoje prispevke in komentarje na tem in še kakšnem foromu sem resno zaskrbljen nad zrakom v Lotmerki, upam da na tvoje pisanje ne vpliva bližina štreke, ali pa kako pomanjkanje hrane-no saj tega res ni videti. V kolikor se ne motim si pred dvema letoma neuspešno kandidiral na listi ene od propadlih strank in tako imel šanso biti eden izmed teh Zloba in odločati o bodočnosti Občine.


Škoda, da na volitvah ne morem vplivati s svojim glasom na dogajanje v Lotmerku, čeprav bi ga s tem naredil neveljavnega, bi volilni istič izkoristil, da bi nanj napisal kaj si mislim o določenih kandidatih,kot so razne gorgone..



Blaž, glede na tvoje pisanje in članke v časopisih na to temo imam občutek, da je svetnik iz SDS storil pravilno, ko je vložil prijavo na protikorupcijsko komisijo To ja
Moram pa priznati, da ima podjetje zelo lepo ime, na izbiro katerega čestitam. To ja

Blaž nedelja, 5. avgust 2012 ob 10:42

Anastazij: sicer ne vem kaj v mojem pisanju ali članku v časopisu ti daje takšen občutek, sem pa tudi jaz vesel, da je svetnik SDS storil tako. Zaradi neutemeljenih obtožb in javnega blatenja smo ga namreč k vložitvi prijave pozvali tudi mi sami.

Škoda pa je, da zaradi vseh teh stvari sam projekt in njegove implikacije za razvoj Ljutomera, za nekatere ostajajo povsem nepomembne.

Blaž, Pomurske elektrarne d.o.o.

madmax nedelja, 5. avgust 2012 ob 21:38

Zanimivo je vse to skupaj.

Glede na to da županja v medije spušča "poskusne balone" in govori da gre sklepati, da zavlačevanje odloka "diktirajo določeni interesi".

Ko pogledaš malo boljše in ne rabiš težkega viharjenja možganov, ugotoviš sledeče:


- dotični projekt je prvotno bil namenjen za Puconce kot Energija Puconci
- v tistem času je tam službovala sedanja ljutomerska županja
- sodeč po članku v časopisu je projekt v Puconcih je bil miniran s strani nekega lokalnega šerifa
- 7 mesecev od prevzema županovanja v Ljutomeru, projekt Energija Puconci spreminja ime v Pomurske Elektrarne in seli v Ljutomer
- odlok spisan za Puconce (ki ni zaživel), je enak temu ki ni bil zdaj izglasovan v Ljutomeru

Naključje ali cunning plan interesne skupine?



Ta članek mi je preveč tendenciozno spisan...
http://www.pomurje.si/aktualno/pomurje/dezela-malih-bogov-odrinja-mlade/

Osebno mislim, da kogeneracija na lesno biomaso dober alternatvni vir energije, katerega se uporaba povečuje v Evropi, ampak v primeru projekta v Ljutomeru mi ene stvari niso jasne in mi je vse nekako preveč privlečeno za lase.

Ljutomer je specifika, recimo da jutri postaviš objekt za kogeneracijo na lesno biomaso in narediš daljinsko ogrevanje... na kakšen način lahko pridobiš uporabnike, razen da občina preko odloka določi monopol dotičnemu podjetju in recimo vsi stanovanjki bloki bodo morali imeti gretje iz daljinskega ogrevanja, da o novejših hišah katere imajo plin niti ne govorim.
Pisma namere pravno ne pomenijo podpisane pogodbe, in tudi če so kakšna podjetja podpisala pismo namere, to še daleč ne pomeni končne pogodbe med dvema klientoma, to je bolj kozmetična stvar za pumpanje mišic v medijsko propagando..
Danes dvomim da kdo vlaga "svojih" 10 mil eur v negotov projekt, za katerega ne veš če boš imel odjemalce, razen da ti občina omogoči monopol skozi neko javno-privatno partnerstvo z občino.


Vse mi nekako diši na koncesijo, ki je pisana na kožo.



Blaž ponedeljek, 6. avgust 2012 ob 21:05

madmax: naše podjetje je iniciativo za projekt soproizvodnje iz lesne biomase v Ljutomeru predstavilo Občini Ljutomer v času županovanja Franca Jurša. Takratnemu županu Francu Jurši je bil projekt tudi prvemu predstavljen. Prepričan sem, da je to zabeleženo tudi v kakšnem občinskem aktu, če pa želiš, pa lahko to preveriš pri bivšem županu samem. Ker je pokazal zanimanje za to, da se projekt razvija naprej, je nato naše podjetje tudi začelo z natančnim preverjanjem pogojev za izvedljivost projekta ter pripravilo natančno študijo izvedljivosti in poslovni načrt projekta, pri čemer smo sodelovali z največjimi porabniki toplotne energije v Ljutomeru (industrija). Te aktivnosti so trajale približno leto dni. Tovrstnih projektov ni mogoče kakovostno pripraviti v krajšem času, saj ne govorimo o vrečki jabolk, ki bi jo kar tako prestavil iz Puconec v Ljutomer. Ko smo izvedli vse potrebne analize, smo iniciativo za izvedbo projekta predstavili Občinskemu svetu Občine Ljutomer marca 2011, da sprejme Odlok o oskrbi s toplotno energijo in izpelje nadalne postopke, ki jih mora. Zgodba od takrat naprej, pa ti je najbrž znana.

Kot sem enkrat že napisal, je Odlok o oskrbi s toplotno energijo precej generičen dokument, in če boš še malo pobrskal po spletu, boš brez težav našel še kakšen odlok o oskrbi s toplotno energijo iz kakšne druge občine, katerega vsebina je praktično identična. Kaj pa bi navsezadnje sploh naj bilo, oziroma moralo biti drugače v vsebini? Kje (že prvi) predlagani odlok ni bil dober? To, da je vsebina odloka enaka kot v neki drugi občini ni argument, da odlok ni dober. Mislim, da je povsem jasno o kako »kompleksnem« dokumentu Občinski svet Občine Ljutomer razpravlja že leto in pol. Poleg tega komisijo za izbiro koncesionarja imenuje Občinski svet Občine Ljutomer povsem po svojih željah. Niti enkrat samkrat naše podjetje ni na kakršenkoli način vplivalo na vsebino odloka in nikoli niti iz naše strani, niti iz strani Občinskega sveta Občine Ljutomer ni bilo sploh govora o kakršnemkoli monopolu na področju oskrbe s toplotno energijo, ampak bi biomasna toplarna nastopila na trgu kot alternativa oziroma možna izbira za oskrbo s toplotno energijo za gospodinjstva in vse ostale. Sodelovanje z industrijo, ki projekt podpira, je tisti kritičen pogoj, od katerega je odvisna izvedba projekta. V našem primeru bi tako bilo celo boljše, da za takšno investicijo ne bi bilo potrebnega dovoljenja občine v obliki koncesije, saj bi v tem primeru lahko brez težav izvedli projekt zgolj v sodelovanju z industrijo. Oskrba gospodinjstev in tudi javnih objektov je zgolj stranska možnost, ki jo omogoča zasnova projekta, kot smo jo pripravili. In pri izbiri glede tega ima povsem proste roke tudi Občinski svet Občine Ljutomer.

Tako da je ta tvoja teorija o na kožo pisani koncesiji in nekem cunning planu interesne skupine bolj pravljica za lahko noč. Če pa kljub vsemu še dvomiš, pa imaš seveda na voljo enako možnost kot vsak drug državljan in narediš enako kot naj bi naredil svetnik SDS ter vložiš prijavo na protikorupcijsko komisijo, da razišče to zaroto proti Ljutomeru. Če bi bilo mogoče, bi verjetno bilo še najboljše, da bi kar sami naredili samoprijavo na omenjeno komisijo, da bi bilo končno jasno, kje je problem.

Glede na to, da si si bil pripravljen vzeti toliko časa za tako obsežen prispevek neresnic o vsem skupaj, pa sklepam, da imaš za to že svoje razloge.

Blaž, Pomurske elektrarne d.o.o.



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.