Dejan je napisal/a: Ok, Ok, sej je bija bole hec kak ne To moš čist prav, ka mamo tote stvari duma, ka si ne bi treba nekan na trg iti kipüvat tega, kebaba pa bureka pa nima fsakši v hladilniki. Tünko bi mi lehko ovin tan doli odovali
Turisti pa tünko lehko dobijo na fsakšnen kmečken turizmi.
Točno tak. S ten ka marsikeri gostinec v toten našen kunci turiste s tünko -po domoče povedano- nategovle. Por dni pocano vratovino v zobli odovlejo kak tünko. To sen pred por dnevi son vida v eni od znonih oštarij tan okoli Jeruzalema, pa zavolo določenih razlogov nen prava o keri je guča... Turisteki seveda povečini nimajo pojma, ka je tisto ke so dobili, niti slučejno ne tünka. In to je mogoče komi ne dobro, pa je za kej takšega po kriven kriva naša dobra tünka.
sicer kosi pic so meni kar dobri...sen pa proba zodjič mesni burek...saj ga je fejn pa dober bi bija samo moj je bija tak poprani al neke ka sen skoro hmrja, niti sen ne moga celega pojesti tak me je peklo vse, isto kolega...tak ka lehko ka sma samo mija naletela tak...pa ma zaj bojše...naj eden ide pa proba...NO, mogoče sta glih naletela na kakšno zrno prpra notri. Keko sen ga jaz do zej ja, pa je bija zlo dober, vsej meni. Priporočan pa probati tüdi jabolčnega, sirovega pa sen še tan ne ja.
Je pa s ten tak; či nede meje dobrega bureka, pač nede meja posla pa de moga dol zapreti. To je pač čist jihov problem. Či se nemrejo niti teko potrüditi ka bi lidje bli zadovoljni, te je čist prav ka nemajo posla.
no tak ka te sma mija naletela na 2 ke sta bla glih redno šarf....hehe....saj sen napisa ka so dobri ali pač to je te malo zafrknilo vse skup
pa keko jaz ven mo to ide...nekak ma baje sistem ka ma določeno število tega pa tega pa ko oda vse lepo štand dol zapere...sploh ne ven če ma reden delovni cejt...vsej jaz ga nisen zasledja...
drugače pa pice so mi kar fejn.....zodjič sen 3 margarite zmaza...prvo eno ka sen proba pa mi je blo tak dobro ka sen si se 2 vzeja.
To bi moglo biti odpreto tan do štireh zaron, ka či kebapa sfali, ka te veš kon še lehko greš
Legionar je napisal/a: Točno tak. S ten ka marsikeri gostinec v toten našen kunci turiste s tünko -po domoče povedano- nategovle. Por dni pocano vratovino v zobli odovlejo kak tünko. To sen pred por dnevi son vida v eni od znonih oštarij tan okoli Jeruzalema, pa zavolo določenih razlogov nen prava o keri je guča... Turisteki seveda povečini nimajo pojma, ka je tisto ke so dobili, niti slučejno ne tünka. In to je mogoče komi ne dobro, pa je za kej takšega po kriven kriva naša dobra tünka.
To pa je drügo, gda si toti "ta večji" gostinci lehko to privoščijo pa turiston podturijo nekej kej je ne mimo tünke bežalo.
Hja Dejan, samo turisti pričaküvlejo, ka do dobili tünko. Vobiti jih sen na tünko, te pa jin poturiti nekej keje sploh ne to, pa se mi zdi rahlo neokusno.
Dejan je napisal/a: Zato treba turiste napotiti to, gi provo tünko dobijo Se strinjan. Samo noben gostinec si tega ne bi smeja dovoliti, se provi, odovati nekej pod tünko, ke pa je to sploh ne! Keko jaz ven, je tünka zaščitena geografska kulinarična značilnost (upan ka sen prav napisa), takak so to recimo tüdi prekmarska gibanica, kranjska klobosa pa še kej. In je točno določeno, kak se tote kulinarične specialitete priprovlajo in kak morejo biti narete, pa kej morejo vsebüvati! In či se totih predpisov nešče ne drži, je mislin ka to celo kaznivo!
S tünko je gnes še ena nevola, pa tüdi s drügimi mesenimi zadevami, to pa je ka je žmetno najti dobro meso no špeh. Zato oštarjoši odovlejo nekaj čemu rečejo meso s tünke, zaresen pa so zobl pa meso delali norozen. Zato sen jas toto zimo napravja tünko ot meso no špeha ot divje svije. Pa začeja sen jo delati novembra, ofna pa za vüzen kak mora biti. Poven van ka je takša, ka se še babe pregrešijo, či glih provijo, ka nesmijo jesti mastno. Za dobro tünko treba prova svija pa delati se mora tak pa tejko cajta kak negda. To pa se gnes den ne sploča, zato či nemo toto meštrijo zažihrali, naši Prleki nedo več dugo jeli prove tünke. či kdo n¨ca recept naj napiše!
Dejan je napisal/a: Trži lehko, dokič ga nešče ne "zatoži" Tak ka hitro vün ime pove, gi je to blo To ti rojši poven enkrat, kdo ma pr kakši pivi sedela.
Za dodajanja objave se prijavite.Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.
Legionar torek, 12. maj 2009 ob 07:09
Dejan je napisal/a:
Ok, Ok, sej je bija bole hec kak ne To moš čist prav, ka mamo tote stvari duma, ka si ne bi treba nekan na trg iti kipüvat tega, kebaba pa bureka pa nima fsakši v hladilniki. Tünko bi mi lehko ovin tan doli odovali
Turisti pa tünko lehko dobijo na fsakšnen kmečken turizmi.
Točno tak. S ten ka marsikeri gostinec v toten našen kunci turiste s tünko -po domoče povedano- nategovle. Por dni pocano vratovino v zobli odovlejo kak tünko. To sen pred por dnevi son vida v eni od znonih oštarij tan okoli Jeruzalema, pa zavolo določenih razlogov nen prava o keri je guča... Turisteki seveda povečini nimajo pojma, ka je tisto ke so dobili, niti slučejno ne tünka. In to je mogoče komi ne dobro, pa je za kej takšega po kriven kriva naša dobra tünka.
Legionar torek, 12. maj 2009 ob 07:19
Makaveli je napisal/a:
kos pice je 1 evro
burek(mesni,sirni) 1,80 eur.
sicer kosi pic so meni kar dobri...sen pa proba zodjič mesni burek...saj ga je fejn pa dober bi bija samo moj je bija tak poprani al neke ka sen skoro hmrja, niti sen ne moga celega pojesti tak me je peklo vse, isto kolega...tak ka lehko ka sma samo mija naletela tak...pa ma zaj bojše...naj eden ide pa proba...NO, mogoče sta glih naletela na kakšno zrno prpra notri. Keko sen ga jaz do zej ja, pa je bija zlo dober, vsej meni. Priporočan pa probati tüdi jabolčnega, sirovega pa sen še tan ne ja.
Je pa s ten tak; či nede meje dobrega bureka, pač nede meja posla pa de moga dol zapreti. To je pač čist jihov problem. Či se nemrejo niti teko potrüditi ka bi lidje bli zadovoljni, te je čist prav ka nemajo posla.
Makaveli torek, 12. maj 2009 ob 10:06
no tak ka te sma mija naletela na 2 ke sta bla glih redno šarf....hehe....saj sen napisa ka so dobri ali pač to je te malo zafrknilo vse skup
pa keko jaz ven mo to ide...nekak ma baje sistem ka ma določeno število tega pa tega pa ko oda vse lepo štand dol zapere...sploh ne ven če ma reden delovni cejt...vsej jaz ga nisen zasledja...
drugače pa pice so mi kar fejn.....zodjič sen 3 margarite zmaza...prvo eno ka sen proba pa mi je blo tak dobro ka sen si se 2 vzeja.
Dejan torek, 12. maj 2009 ob 10:24
To bi moglo biti odpreto tan do štireh zaron, ka či kebapa sfali, ka te veš kon še lehko greš
Legionar je napisal/a:
Točno tak. S ten ka marsikeri gostinec v toten našen kunci turiste s tünko -po domoče povedano- nategovle. Por dni pocano vratovino v zobli odovlejo kak tünko. To sen pred por dnevi son vida v eni od znonih oštarij tan okoli Jeruzalema, pa zavolo določenih razlogov nen prava o keri je guča... Turisteki seveda povečini nimajo pojma, ka je tisto ke so dobili, niti slučejno ne tünka. In to je mogoče komi ne dobro, pa je za kej takšega po kriven kriva naša dobra tünka.
To pa je drügo, gda si toti "ta večji" gostinci lehko to privoščijo pa turiston podturijo nekej kej je ne mimo tünke bežalo.
Moreš iti to, gi se dobi ®Tünka™
Legionar torek, 12. maj 2009 ob 11:44
Hja Dejan, samo turisti pričaküvlejo, ka do dobili tünko. Vobiti jih sen na tünko, te pa jin poturiti nekej keje sploh ne to, pa se mi zdi rahlo neokusno.
Dejan torek, 12. maj 2009 ob 13:27
Zato treba turiste napotiti to, gi provo tünko dobijo
MHA torek, 12. maj 2009 ob 15:19
Za kakši štand s tünko bi grota ge indi v SLO. Te pa burek odovle na normo.
Legionar torek, 12. maj 2009 ob 20:10
Dejan je napisal/a:
Zato treba turiste napotiti to, gi provo tünko dobijo Se strinjan. Samo noben gostinec si tega ne bi smeja dovoliti, se provi, odovati nekej pod tünko, ke pa je to sploh ne! Keko jaz ven, je tünka zaščitena geografska kulinarična značilnost (upan ka sen prav napisa), takak so to recimo tüdi prekmarska gibanica, kranjska klobosa pa še kej. In je točno določeno, kak se tote kulinarične specialitete priprovlajo in kak morejo biti narete, pa kej morejo vsebüvati! In či se totih predpisov nešče ne drži, je mislin ka to celo kaznivo!
Ivek torek, 12. maj 2009 ob 21:15
S tünko je gnes še ena nevola, pa tüdi s drügimi mesenimi zadevami, to pa je ka je žmetno najti dobro meso no špeh. Zato oštarjoši odovlejo nekaj čemu rečejo meso s tünke, zaresen pa so zobl pa meso delali norozen. Zato sen jas toto zimo napravja tünko ot meso no špeha ot divje svije. Pa začeja sen jo delati novembra, ofna pa za vüzen kak mora biti. Poven van ka je takša, ka se še babe pregrešijo, či glih provijo, ka nesmijo jesti mastno. Za dobro tünko treba prova svija pa delati se mora tak pa tejko cajta kak negda. To pa se gnes den ne sploča, zato či nemo toto meštrijo zažihrali, naši Prleki nedo več dugo jeli prove tünke. či kdo n¨ca recept naj napiše!
Fajn se mete, pa tünkaflajš jete dokič še je.
MHA sreda, 13. maj 2009 ob 01:38
Tünko bi trebali zaščititi, glih takak so prekmarci sfojo gibanico.
Legionar sreda, 13. maj 2009 ob 08:40
MHA je napisal/a:
Tünko bi trebali zaščititi, glih takak so prekmarci sfojo gibanico.Sej mislin ka je zaščitena.
Dejan sreda, 13. maj 2009 ob 10:51
Prleška tünka je zaščitena geografska označba.
V Sloveniji je do sedaj zaščitenih sledečih 28 kmetijskih pridelkov oziroma živil:
- 11 pridelkov oziroma živil je označenih z označbo porekla,
- 12 z geografsko označbo in
- 5 z zajamčeno tradicionalno posebnostjo
Zaščitena označba porekla: nanoški sir, tolminc, mohant, bovški sir, prekmurska šunka, ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, kočevski gozdni med, kraški med, kraška jagnjetina, kraški ovčji sir in piranska sol;
Zaščitena geografska označba: kraški pršut, zgornjesavinjski želodec, šebreljski želodec, štajersko prekmursko bučno olje, prleška tünka, jajca izpod Kamniških planin, vipavski pršut, kraški zašink, kraška panceta, vipavski zašinek, ptujski lük in kranjska klobasa;
Zajamčena tradicionalna posebnost: idrijski žlikrofi, prekmurska gibanica, belokranjska pogača, belokranjska povitica in prosta povitica.
Legionar sreda, 13. maj 2009 ob 11:42
No in či malo logično sklepan, glede na to ka je zaščitena, nemre fsakši pod ime "prleška tünka" tržiti nečesa ke je to sploh ne.
Dejan sreda, 13. maj 2009 ob 16:38
Trži lehko, dokič ga nešče ne "zatoži" Tak ka hitro vün ime pove, gi je to blo
MILAN sreda, 13. maj 2009 ob 20:17
fse se more prjovlati
dokič pa nega tožnika nega sodnika
MHA četrtek, 14. maj 2009 ob 03:31
Te pa tak vredi, ka so nan tünko zaščitili.
Legionar četrtek, 14. maj 2009 ob 08:36
Dejan je napisal/a:
Trži lehko, dokič ga nešče ne "zatoži" Tak ka hitro vün ime pove, gi je to blo To ti rojši poven enkrat, kdo ma pr kakši pivi sedela.
MHA četrtek, 14. maj 2009 ob 16:34
Legionar je napisal/a:
To ti rojši poven enkrat, kdo ma pr kakši pivi sedela.
...pa scoj orginal tünko jela.
Dejan torek, 3. november 2009 ob 14:36
Toti na avtobusni pa ma opet kebab odpreti. Se očitno nemre odločiti ke bi
MHA torek, 3. november 2009 ob 15:04
Hehe, neje ze že tretjič odprja?