Dejan petek, 6. maj 2011 ob 19:24

Negda je pač bilo, ka si zastavo moga obesiti Nasmeh

Pa tüdi nacionalni naboj je bija večji pa lidje so se čütili pripadni enemi narodi pa državi. Gnesden pa nan to fali, sej se nemreš prav poistovetiti z nečin al nekon, či je stanje takšo...

simon.prleski petek, 6. maj 2011 ob 19:26

Slovenija saj je še zaj lepo če keri zastavo obesi

simon.prleski petek, 6. maj 2011 ob 19:29

spoštujem spomine na padle domobrance

simon.prleski petek, 6. maj 2011 ob 19:32

SFRJ

Jernej petek, 6. maj 2011 ob 19:35

Ges san državlan Republike Slovenije, prekmurskega roda magari že 31let živim v Avstriji!
San po svoji želji služil vojaški rok svojoj domovini Sloveniji!

To slovensko samozavest že imam od otroštva!
In to marsi šteromi slovenci ki živi tujini fali, pred vsej tistomi ki so tujini gor rasli!

TUNČEK petek, 6. maj 2011 ob 21:18

Jernej je napisal/a:
Ges san državlan Republike Slovenije, prekmurskega roda magari že 31let živim v Avstriji!
San po svoji želji služil vojaški rok svojoj domovini Sloveniji!

To slovensko samozavest že imam od otroštva!
In to marsi šteromi slovenci ki živi tujini fali, pred vsej tistomi ki so tujini gor rasli!


Bravo Jernej, tak se guči in izroža pripodnost domovini. Jaaa

MILAN sobota, 7. maj 2011 ob 07:05

To ja Jernej če bi bilo več takših bi bila Slovenija tüdi bole spoštovana. Resen si provi Slovenec.

Legionar sobota, 7. maj 2011 ob 12:24

Ja, OF pa partizanstvo je treba spoštovati, to so temelji ohranitve slovenstva. Ne pa domobranci, plova garda pa ostala izdajalska svojat! Hudi

Pepek z brega sobota, 7. maj 2011 ob 14:42

Legionar je napisal/a:
Ja, OF pa partizanstvo je treba spoštovati, to so temelji ohranitve slovenstva. Ne pa domobranci, plova garda pa ostala izdajalska svojat! Hudi

To ja To ja To ja
Podpišen...

Jernej sobota, 7. maj 2011 ob 19:42

Pepek z brega je napisal/a:
Legionar je napisal/a:
Ja, OF pa partizanstvo je treba spoštovati, to so temelji ohranitve slovenstva. Ne pa domobranci, plova garda pa ostala izdajalska svojat! Hudi

To ja To ja To ja
Podpišen...



Ges tüdi! /\/\/\

Ivek sobota, 7. maj 2011 ob 20:10

Jas tüdi!

TUNČEK nedelja, 8. maj 2011 ob 12:55

Ne ven zake bi zej to eden za drügin potpisovali, se je to fsokemi rodoljübi jasno. Fsoki ke se je pa oda okupatori ali pa je čaka pa taktizera, pa je ne meja dobrih namenof za domovino. Jaaa

Pepek z brega nedelja, 8. maj 2011 ob 13:06

Drži... samo eni toga pod nobenin pogojon nečejo priznati... Hjooj

TUNČEK nedelja, 8. maj 2011 ob 13:48

To so v glovnen tisti, ke mojo težove in travme s svojoj preteklostjoj. Jaaa

Ivek četrtek, 19. april 2012 ob 19:55

Podpiram varčevanje sedanje vlade, vendar ne tako, da ukinja državljanski spomin na Reformacijo in Dan upora proti nacifašizmu. Takšna odločitev ni varčevalna, temveč politikantska in ideološka.

Ob državnih praznikih na slovesen način v skupni zavesti ohranjamo spomin na dogodke v preteklosti, ki so omogočili nastanek in razvoj narodne skupnosti

Za samobitnost in samostojnost Slovenije so pomembna štiri zgodovinska obdobja

1. Reformacija nam je dala prvo slovensko knjigo, slovnico in slovar, ter nas uvrstila med kulturne narode Evrope.

2. General Majster in borci za severno mejo so preprečili ponemčenje tretjine Slovenije.

3. Borci NOB so Primorsko vrnili v Slovenijo in ustvaril temelje za osamosvojitev.

4. Demokratični procesi in vojaški upor proti JNA so ustvarili samostojno državo

Naj zato osvežim in povežem spomin na reformacijo in upor, ki imata takrat in danes nekatere skupne značilnosti, namreč domoljube in tiste, ki to niso bili.

»MOJI LUBI SLOVENCI« je, začetnik slovenske knjižne besede Primož Trubar, nagovarjal naše ljudi in jih prvič združil pod pojmom SLOVENEC. Škof Tomaž Hren pa je v spremstvu avstrijskih vojakov iskal in zažigal knjige, ki so jih Trubar, Dalmatin in Bohorič napisali v slovenskem jeziku.

Voditelji slovenskih strank so 6. aprila 1941, ustanovili Narodni svet, ki si je prizadeval, da bi slovensko ozemlje prišlo pod enega okupatorja, kar so Nemci zavrnili. Škof Rožman pa se je zahvalil Musoliniju in italjanskemu narodu za kulturo, ki nam jo je prinesel z okupacijo.
27. aprila 1941 so v Ljubljani komunisti, krščanski socialisti, del sokolske organizacije in delavci ustanovili Osvobodilno fronto slovenskega naroda. V programu so obljubili, da po narodni osvoboditvi prevzame na slovenskem ozemlju oblast Osvobodilna fronta, vsa družbena vprašanja, pa bodo urejena na demokratičen način, komunisti pa so OF izrabili za prevzem oblasti.

Da vladajoče politike nekoč in danes ne upoštevajo zgodovinskih dosežkov naroda temveč kratkotrajne oblastne interese, nam povedo.

Churchil, Roosevelt, Staljin in Komunistična partija Jugoslavije so izjavljali, da bo po končani vojni o svoji usodi odločal slovenski narod sam. Snedli so svoje besede.

Komunistična partija je prigrabila oblast in preprečila demokratični razvoj in državno samostojnost Slovenije.
Zavezniki so dele slovenskega ozemlja in naroda, ki so jih borci NOB osvobodili prepustili državam, ki so med vojno bile okupatorji.

Dan reformacije je postal državni praznik leta 1992, danes ga vlada želi postaviti na obrobje.
27. april je postal republiški praznik leta 1948, a je bil leta 1951 z razglasitvijo 22. julija za republiški praznik Dan vstaje, odpravljen, ker Slovenci nismo smeli imeti Dneva vstaje pred Srbi. Ponovno je uveden leta 1968.

Leta 2005 je takratna - sedanja vlada razmišljala o ukinitvi tega praznika, zatem pa ga preimenovala v Dan upora, danes pa z odrekanjem državne proslave poskuša zmanjšati njegov pomen in izbrisati spomin na NOB.

Praznujmo Dan upora proti okupatorju in Dan reformacije, ter ohranimo spomin na dogodke in ljudi, ki so nas pripeljali med samobitne in svobodne narode Evrope.

pravični četrtek, 19. april 2012 ob 22:43

Ivek, čeprav se včasih ne strinjava, ti v tvojem prispevku čestitam, ker si nekatere stvari povedal tako kot so bili in jih komunisti nočejo priznati.

Se strinjam, da oba praznika ostaneta. To ja

Sem pa proti, da bi se za praznike porabilo veliko denarja in kolikor vem, je vlada zato povedala, da ne bo velikih praznovanj, ker ponavadi so vse tiste servisne službe, ki so pripravljale določene zadeve, zaslužile mastne denarce.

Povedali, so tudi, da bi se ukinila 2. januar in 2. maj, kot dela prosta dneva, ker ga nikjer drugje v Evropi ni.

Seveda pa ostanejo 1. januar in 1. maj, dela prosta, ker sta tudi drugje po Evropi.

Pred časom so bile tudi pobude, da bi se kot dela prost dan uvedel 17. avgust, dan priključitve Prekmurja in 15. september, priključitev Primorske matični domovini.

Lepo Ivek, da si se spomnil na 27. april, ker se ponavadi dogaja, da je raja doma in sploh ne ve zakaj.

Glavno, da imajo prost dan in nikogar ne briga zakaj ga imajo.

TUNČEK petek, 20. april 2012 ob 13:36

Na žalost mo skoro praznovali tiste svetke ke de jih aktualna vloda določila. Tisten ke so zej na oblosti se füčka za demokracijo in napredne stvari, se so potomci ovih z drüge strani. Žalosten

Ivek petek, 20. april 2012 ob 16:17

Zakaj moramo negovati in ohraniti spomin na zgodovinske dogodke in ljudi, ki so oblikovali slovensko narodno skupnost in samobitnost. Zato, ker tisti, proti katerim smo morali izbojevati našo narodno identiteto delujejo, se organizirajo in celo zahtevajo. Pri tem pa jim iz neznanja ali namerno pomagajo posamezniki in organizacije v Slovenji.

Zato je nedopustno, da Vlada pod krinko varčevanja poskuša zmanjšati pomen Reformacije in Upora.

1991 je Mariborčan, Dušan Ludwig Kolnik, ustanovil društvo Most svobode/ Freiheitsbruecke, ki je politično motivirano. Mostove so ustanovili po avstrijskem namigu,

Društvo Kočevarjev – staroselcev je ustanovljeno 1992 z namenom negovanja spomina na kočevsko-slovensko zgodovino, ohranjanje identitete Kočevarjev in razvijanje zavesti kočevarskega naroda med staroselci in izseljenci. (Pozor! Kočevski narod, kaj sledi?)

Kulturno društvo nemško govorečih žena Mostovi/Bruecken so decembra 2000 ustanovili nemško govoreči prebivalci Maribora in okoličani. Nakup in obnovo prostorov jim je omogočila koroška in štajerska deželna vlada ter graško društvo Suedmark/Južna marka.

Heimatdienst, Südmark in podobne organizacije z nacistično preteklostjo prefinjeno delujejo na ozemlju Republike Slovenije

Pred dnevi (11. 4. 2012) je v Celju na dan vkorakanja hitlerjeve vojske v Celje leta 1941 bila »svečana proslava« nemškega kulturnega društva Celje ob Savinji (Kulturverein Cilli an der Saan). V vabilu na prireditev, v katerem so bili kot podporniki prireditve navedeni Kärntnerische Heimatbund, Alpenländischer Kulturverband Südmark in Landsmannschaft der Deutsch – Untersteirer in Ősterreich. Proslavi je prisostovala varuhinja človekovih pravic RS Zdenka Čebašek Travnik, ki je s svojo navzočnostjo podprla nemško proslavo.

Vse tri omenjene organizacije, so nasprotnice slovenskega naroda in države, česar pogosto niti ne skrivajo. Heimatdienst je že od leta 1924 širi protislovensko in velenemško doktrino. Druga podporna organizacija ima v svojem imenu »Južno krajino« - Südmark, tako pa se je pred 2. svetovno vojno imenovala velenemška organizacija, ki je odkupovala slovensko zemljo in naseljevala nemške koloniste. Organizacijo Südmark so zavezniki kot nacistično organizacijo prepovedali. Štiri dni po podpisu Avstrijske državne pogodbe je Avstrija organizacijo dovolila. Tretja podporna organizacija celjske nemške proslave Landsmannschaft der Deutsch – Untersteirer in Ősterreich na svojem spletnem mestu trdi, da bi morala slovenska Štajerska pripadati Avstriji.

Nedavno je pri založbi Nova revija izšel Slovenski zgodovinski atlas. V njem je na strani 50 zemljevid z naslovom »Alpski Slovani v 7. in 8. stoletju«.
Poimenovanje Slovani in Alpski Slovani je za obdobje zgodnjega srednjega veka popolnoma neznanstveno. Zemljevid prikazuje meje Karantanije, ki bi naj končale na Karavankah.

Pri tem se avtorji sklicujejo na nemškega zgodovinarja Hansa Dietricha Kahla, avtorja knjige Der Staat der Karantanen (2002). Dr. H. D. Kahl kot zgodovinar zanika zgodovinsko vlogo Slovencev v Karantaniji in jo zato prikazuje zgolj kot slovansko in ne slovensko deželo.


pravični petek, 20. april 2012 ob 20:58

Ivek, te razumem, ampak glej.

Oni imajo svoja društva in ta društva ne bodo zamajala temeljev Slovenije.

Mi sami si jih bomo, ker smo preveč razdeljeni med seboj in se skregamo za oslovo senco.

Če bi še dodal k tvojemu pisanjuu zraven, bi lahko še omenil Italijo, ki je bila okupator in tudi Madžarsko.

Ampak sedaj so uradno priznana manjšina, ki ima vsaka tudi svojega predstavnika v DZ.

Sicer imajo še drugi svoja društva in organizacije, ki jih je tudi lepo število v Sloveniji.

Več koristi bo, če se mi sami zavemo svojih lastnih korenin in kulture in bolj stopimo skupaj.

Sicer pa veš Ivek. Ko malo človek pogleda nazaj po rodbinskem deblu pa ugotovimo, da imamo tudi prednike z vzhoda in zahoda, s severa in juga.

Vem Ivek, da dobro misliš, ampak to je na žalost multikulturna Evropa.

Se spominš kdo se je rodil na današnji dan pred 123 leti?

Kaj bi on povedal na vse to?

TUNČEK sobota, 21. april 2012 ob 19:19

Fse to je resen. Enkrat sen negi prešteja, da so fsi slovenski priimki na ič po izvori iz jüga in da na Dunaji živi dve tretini lidi ke mojo slovanske korenine, pa da mo dosta Afstricof priimek na č ( tsch). Svet je moli in skos so se lidje selili. Jaaa



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.