erof četrtek, 22. november 2007 ob 16:58

www.dobertek.com/
www.mlinotest.si/intro.html
www.mojirecepti.com/
http://kulinarika.net/recepti.asp
http://kulinarika.net/lestvica-recepti.asp
www.drustvo-gurman.si/
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/index_recept.asp
www.mlinotest.si/recepti.php
www.cenim.se/recepti-k.html
www.ringaraja.net/recepti.asp
www.kuhajmo.si/
www.krajnc.net/recept/
http://recepti.najportal.com/
http://24ur.com/naslovnica/ekskluziv/kuhajmo/index.php
www.najhrana.si/
www.kulinarika.net/portal.asp
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/index_recept.asp
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/recept_index.asp
www.drustvo-gurman.si/recipes.php
www.kuhajmo.si/
www.med.over.net/recepti/
http://www.mercator.si/uzivajmozdrav...ak_dan/recepti
www.mlinotest.si/recepti.php
www.anvip.com/recipe.asp
www.recepti.co.ba/
http://sladkosned.net/
www.recepti.co.yu/
www.cenim.se/recepti-k.html
www.kuhajmo.si/default.asp?id=244
www.hrvaska.net/maini/recepti.htm
www.kulinarika.net/portal.asp
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/index_recept.asp
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/recept_index.asp
www.drustvo-gurman.si/recipes.php
www.kuhajmo.si/
www.med.over.net/recepti/
http://www.mercator.si/uzivajmozdrav...ak_dan/recepti
www.mlinotest.si/recepti.php
www.anvip.com/recipe.asp
www.recepti.co.ba/
http://sladkosned.net/
www.recepti.co.yu/
www.cenim.se/recepti-k.html
www.kuhajmo.si/default.asp?id=244
www.hrvaska.net/maini/recepti.htm
www.kulinarika.net/portal.asp
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/index_recept.asp
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/recept_index.asp
www.drustvo-gurman.si/recipes.php
www.kuhajmo.si/
www.med.over.net/recepti/
http://www.mercator.si/uzivajmozdrav...ak_dan/recepti
www.mlinotest.si/recepti.php
www.anvip.com/recipe.asp
www.recepti.co.ba/
http://sladkosned.net/
www.recepti.co.yu/
www.cenim.se/recepti-k.html
www.kuhajmo.si/default.asp?id=244
www.hrvaska.net/maini/recepti.htm
www.pekarstvo.com
www.tortni-dekor.com

Nela četrtek, 22. november 2007 ob 21:38

No to pa je neke za mene, jaz rada kuham pa pecem Gor

MHA petek, 23. november 2007 ob 11:53

Bon še van jas en recept poveda:

UNIKAT - Milan Belec s.p.

Železne Dveri 9
9240 Ljutomer
Slovenija


To je fse ke trebate znati, keri bi rad dobro já pa pija!
Aplavz Priklon Gor

erof petek, 29. februar 2008 ob 20:21

Regrat na več načinov


Lačen

MILAN petek, 29. februar 2008 ob 21:01

če je dobro te je fejn

erof sobota, 8. marec 2008 ob 11:49

IZ KUHARSKE ZAKLADNICE NAŠIH BABIC
- nekateri recepti značilnih jedi v tem delu -
--------------------------------------------------------------------------
“Ihrina” juha
Potrebujemo : čebulo, korenje, krompir in peteršilj. Vse skupaj skuhamo in po želji zabelimo. To je bila vsakdanja jed.
--------------------------------------------------------------------------
“Zlevanka” (sirova pogača)
Potrebujemo moko, sir, kislo smetano, jajce, malo mleka, vsedeno mleko in ščepec soli. Jed so pripravljali ob večerji v lončeni posodi.
--------------------------------------------------------------------------
Kisla repa
Potrebujemo 1 kg kisle repe, moko in mast. Če je repa zelo kisla, jo operemo in kuhamo v topli vodi. Ko že nekaj časa vre, damo v kozico žlico masti, ko se segreje pa še malo zrezane čebule in nato žlico moke. Ko bledo zarumeni, vlijemo v repo, osolimo in premešamo. Ko je repa dovolj mehka, jo postrežemo.
--------------------------------------------------------------------------
Kisla repa
Najprej so repo vložili v veliko posodo, pokrili z jabolčijem (iz jabolk), čez nekaj časa je repa postala kisla. Nato so jo obelili, naribali in skuhali. Ko je bila kuhana, so jo zmešali s koruzno moko, vlili v lonec, nato pa zabelili z zaseko in ocvirki. Kisla repa je bila vsakdanja jed.
--------------------------------------------------------------------------
Sladka repa
Kuhamo repo, krompir, korenček, čebulo, narezano na kocke, dodamo prežganje iz malo moke in česna, kumino, lovorjev list in timijan. Pustimo, da malo zavre. Bila je vsakdanja jed, kuhana v navadni lončeni posodi v peči, postrežena pa v večji lončeni posodi, iz katere so jedli z žlice.
--------------------------------------------------------------------------
“Bidrih”
Potrebujemo: moko, sladkor, mleko, rozine, kvas. Vse skupaj pomešamo, da nastane testo in spečemo. “Bidrih” so postregli ob praznikih. Jed je bila pripravljena v lončeni posodi.
--------------------------------------------------------------------------
Ajdovi žganci
V vrelo vodo vsipamo ajdovo moko, naokrog naredimo luknjice in eno veliko luknjo na sredini kupa, kuhamo pol ure in z leseno kuhlo mešamo tako dolgo, da so gladki. Na koncu zabelimo z domačo zaseko in ocvirki. Jed je bila pripravljena za koline in glineni posodi.
--------------------------------------------------------------------------
“Ajdovski žganjki”
Najprej jih skuhamo in premešamo, nato jih narežemo in dodamo ocvirke. Zraven ponudimo kadno zelje ali mleko. Bili so vsakdanja jed, pripravljena v lončenih loncih in skledah.
--------------------------------------------------------------------------
Ajdovi žganci
Potrebujemo slan krop, vanj vsipamo ajdovo moko, zabelimo pa z ocvirki ali smetano. Žganci so bili pripravljeni v lončeni skledi, jedli so jih za zajtrk z lesenimi žlicami.
--------------------------------------------------------------------------
Ajdovi žganci
Potrebujemo ajdovo moko, sol, vodo, mast, ocvirke. Ko voda zavre, stresemo vanjo ajdovo moko in pustimo da se moka prepari. Voda mora biti slana. Nato vodo odlijemo, pretlačimo žgance s kuhalnico, z žlico jih narežemo, jih nadevamo na krožnik, potresemo z ocvirki in prelijemo z mastjo. Za boljši okus dodamo še kislo smetano. Jed so jedli predvsem v zimskem času. Pripravili so jih v lončenem loncu in kuhali v krušni peči.
--------------------------------------------------------------------------
Žganci
V posodo so nalili vodo. Ko je zavrela, so dodali sol in enotno moko. Mešali so tako dolgo da se je moka odlepila od kuhalnice. Zabelili so z domačo zaseko. Jed je bila pripravljena v glineni posodi in je bila vsakdanja hrana.
--------------------------------------------------------------------------
“Fureš”
Potrebujemo: svinjsko kri, moko, krop hrbtenice, kis, sol, korenček, peteršilj, rožmarin, poper, čebulo, česen in lovorov list. V kri damo kis ali sol, da se ne strdi, dodamo moko. Vlijemo krop, da je bolj gosto in dodamo še malo kisa. To mora prevreti 9 krat na dan. Ta jed je bila na mizi ob kolinah. Postregli so v lončeni skledi in vsi jedli iz nje z žlicami.
--------------------------------------------------------------------------
Fižolova juha
Sestavine: lovorov list, peteršilj, korenček, poper, sol, skodelica smetane z domačo zabeljeno zaseko, rahlo prežgana moka. Zraven ponudimo domači kruh iz mešane moke ali celi krompir. To je bila vsakdanja jed, pripravljena v loncu.
--------------------------------------------------------------------------
Fižolova juha
V mrzlo vodo damo fižol. Dodamo sol, lovorjev list, majaron, malo zaseke s koruzno moko, čebulo in peteršilj. Pustimo, da zavre, medtem pa premešamo. Bila je vsakdanja jed pripravljena v lončenih loncih.
--------------------------------------------------------------------------
Ajdova juha
Sveže svinjsko meso narežemo na koščke, dodamo kolobarčke korenčka, lovorjev list, malo rožmarina, malo majarona, nekaj pesti ajdove kaše okisano z vinom in malo kisa. Juhi dodamo podmet (moka pomešana z vodo), ga vlivamo v lonec, da je primerno gosta. Dodamo še malo sladke paprike in po želji popra ter soli. Prevremo in postavimo na mizo ob kolinah v lončenem loncu.
--------------------------------------------------------------------------
Krompirjev “kropec”
Potrebujemo: krompir, vodo, peteršilj, korenček, sol, žlico zaseke. Krompir olupimo, narežemo na kocke in damo kuhat. Dodamo narezan korenček in korenino peteršilja. Ko so vse sestavine v juhi kuhane, dosolimo in dodamo prepraženo zaseko ter sesekljan zelen peteršilj. Juha je pripravljena. Jed so postregli zjutraj ali zvečer, pripravljena je bila v lončeni posodi.
--------------------------------------------------------------------------
“Krompirjev krop-železna juha”
Sestavine: korenje, peteršilj, krompir, sol, kumina, strok česna, čebula, jajce. Skuhamo korenje, peteršilj in krompir. Dodamo sol in kumino, prežganje na čebuli in česnu, zalijemo z vodo in dodamo jajce. To je bila vsakdanja jed, pripravljena v pločevinasti posodi.
--------------------------------------------------------------------------
Domača gibanica iz krušne peči
Sestavine: domača moka, domači sir in smetana, jajca, sol, voda. Najprej naredimo testo, ki naj malo počiva. Med tem časom kurimo v krušno peč in pripravimo nadev za gibanico (sir, smetana, jajca, sol). Potem razvaljamo testo na katerega damo sir, ob straneh pa naredimo robove. Nato vse skupaj premažemo s smetano in damo peč. Pečemo približno 15 minut. Gibanico so jedli ob veliki noči, ob božiču in nedeljah.
--------------------------------------------------------------------------
Gibanica
Kvašeno testo razvaljamo in ga položimo na lopar. Na testo damo sir, kateremu smo primešali jajce in smetano ter ga razmažemo in zavihamo rob gibanice (približno dva cm). Nato vse skupaj premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali jajce. Gibanico pečemo v krušni peči približno petnajst minut. Gibanica je bila na mizi ob kmečkih praznikih (ličkanje, cufanje perja, luščenje bučnic). Ker je bila pečena na ognjišču, so jo razrezali na trikotnike in jo dali na lesene krožnike.
--------------------------------------------------------------------------
Gibanica
Sestavine: moka, sol, skuta, kisla smetana, voda, jajca, kvas. V skledo damo moko in sol, primešamo kvas, raztopljen v vodi, in umesimo testo. Testo razvaljamo na loparju, namažemo z nadevom (skuta, jajce, kisla smetana ali mleko, sol). Na vrhu namaženo s kislo smetano, pomešano z jajci. Pečemo v krušni peči.
--------------------------------------------------------------------------
“Cvetje”
Za to jed potrebujemo 5 jajc, belo moko (15 dag), 2 žlici sladkorja, sol. Vse skupaj dobro premešamo in spečemo v posodi, v kateri najprej raztopimo malo masti. Med pečenjem zmes mešamo, da dobimo majhne kose. Pečemo 10 minut. Jed so ponudili za malico koscem na travnikih in drugim delavcem.
--------------------------------------------------------------------------
Ričet
Najprej prepražimo čebulo, nato dodamo oprani ješprenj in ga malo popražimo. Nato vse skupaj zalijemo z vodo, dodamo narezano zelenjavo in začimbe. Posebej skuhamo fižol. Na koncu dodamo prekajeno meso. Ričet je bil vsakdanja jed, ki so jo postregli na mizo v veliki lončeni skledi, da so jedli vsi iz nje.
--------------------------------------------------------------------------
Ječmena kaša
Kašo damo kuhat, naredimo prežganje, dodamo slanino in pustimo, da se vse skupaj skuha. To so jedli za kosilo v lončenih skledah.
--------------------------------------------------------------------------
Kumarična juha
Iz dveh litrov vode, enega litra mleka in deset žlic moke skuhamo mlečno juho. V skledo damo dve žlici kisa, strok česna, malo kumine, ostre paprike in čebule. V to damo pet ožetih velikih naribanih osoljenih kumaric. Nato vse skupaj vlijemo v mlečno juho in zabelimo z ocvirki. Kot prilogo ponudimo celi krompir. To je bila sezonska jed, pripravljena v lončenih posodah.
--------------------------------------------------------------------------
Krompirjev golaž
Potrebujemo domačo svinjsko mast, čebulo, česen, krompir, lovorov list, peteršilj, timijan, majaron in kis. Najprej prepražimo čebulo, nato dodamo na koščke narezan kuhan krompir in začimbe. Nato pa še prežganje. To je bila jed vsakdana, včasih pa so jih pripravili tudi ob nedeljah.
--------------------------------------------------------------------------
Sladko zelje
Najprej skuhamo sveže zelje, narezano na kocke in v drugi posodi še krompir. Ko je krompir kuhan, ga dodamo kuhanemu zelju. Dodamo nekaj začimb, pustimo prevreti in sladko zelje je skuhano. Kuhali so v navadnih lončenih posodah.
--------------------------------------------------------------------------
Kisla juha z mesom
Skuhamo na drobne kose narezano svinjsko meso, pečeno čebulo, kumino, lovorjev list, sol in poper. Ko je to vse skupaj skuhano, po potrebi naredimo preliv z moko in s sladko papriko ter pustimo prevreti. Jed še kisamo. Kislo juho so jedli ob kolinah in praznikih.
--------------------------------------------------------------------------
“Klecen brot”
Za kvašeno testo so uporabili doma mleto pšenično moko. Potem so sladko suho sadje narezali na majhne koščke in ga prelili z vročim mlekom, da se je sadje namočilo. Takšnega so potem zmešali s testom, solili in ga dali peč. Kruh so pekli za božič in ga dali pod božično drevo. Zavili so ga v papir ali kakšno ruto.
--------------------------------------------------------------------------
“Mucekova juha”
Sestavine: dve jajci, liter mleka, sol, petindvajset dag domače koruzne moke. Dve jajci zmešamo z dvema decilitroma mleka. Vse skupaj nato vlijemo v vrelo mleko in dodajamo koruzno moko. Mešamo in kuhamo deset minut. Juho so jedli za zajtrk ali večerjo, pripravljena je bila v lončenih posodah.
--------------------------------------------------------------------------
Sirov narastek
Iz domačega sira, dveh jajc in kvašenega testa naredimo sirove štruklje, jih polijemo s smetano in damo v peč za petnajst minut. Jed so pripravljali v lončenih posodah za obiske in ob domačih praznikih.
--------------------------------------------------------------------------
Hladetina
Na kose narežemo svinjske noge, uhlje in rep. Vse skupaj damo v lonec in zalijemo z vodo. Dodamo sol in poper. Potem damo kuhat. Ko je jed skuhana, jo damo hladit. Iz vsega tega drugi dan nastane snov, ki je podobna želeju oz. žolci. Jed jemo hladno. Hladetino so kuhali v peči v litoželeznih (gusnatih) posodah na treh nogah. Jedli so jo ob “fašenku” (pust) in ob kolinah.
--------------------------------------------------------------------------
Želve”
Neolupljen krompir prerežemo na pol, ga operemo in damo na čebulo, ki smo jo pred tem začinili. Pečemo pol ure v peči. Jed je bila pripraljena v lončeni posodi.
--------------------------------------------------------------------------
Slivova juha
V en liter vode damo slive in jih kuhamo, dodamo malo sladkorja. Ko so skuhane, juho zatepemo z moko, za boljši okus pa lahko dodamo kislo smetano. Slivovo juho so jedli jeseni v gozdu, ko so grabili listje, jedli so vsi iz ene sklede.
--------------------------------------------------------------------------
Mlinci
Pripravimo testo brez kvasa in ga natanko razvaljamo. Spečemo ga v krušni peči na ognjišču. Testo mora biti trdo pečeno, da se lomi. Ko je pečeno, ga nalomimo. Poparimo z vročo vodo, počakamo, da se omehča in zabelimo z ocvirki. Mlinci so bili pripravljeni ob večjih delih. Jed so ponudili v lončeni skledi.
--------------------------------------------------------------------------
Bob
Bob pripravimo enako kot žgance. Ponudimo ga skupaj s krompirjem, zabelimo pa z maslom in ocvirki. Jed ponudimo z gobovo juho. Jed je bila pripravljena za delavce, v lončenih skledah.
--------------------------------------------------------------------------
“Oprešak”
Razvaljano kruhovo testo namažemo z zaseko in damo peč. Oprešak je bil na mizi vedno, ko so pekli kruh, saj je bil iz istega testa. Pekli so ga brez vsake posode v krušni peči na žerjavici, kot kruh. V peč so ga dajali z veliki okroglim lesenim loparjem.
--------------------------------------------------------------------------
“Korenje na suhem”
Svinjsko korenje operemo in očistimo, narežemo ga na tanke rezine, solimo ter damo kuhat. Posebej olupimo krompir, ga narežemo na kocke, osolimo in prav tako damo kuhat. Medtem, ko se korenje in krompir kuhata, naredimo prežganje (“empren”): na masti ali olju zlato popražimo na drobno narezano čebulo, dodamo kakšno žlico moke, malo popopramo, za boljši okus dodamo še lovorov list, na koncu pa še sladko papriko. Ko sta korenje in krompir kuhana, ju odcedimo, zmečkamo, prelijemo s prežganjem ter zmešamo. To jed lahko ponudimo kot samostojno jed z rženim kruhom ali kot prikuho k svinjskemu rdečemu mesu. Kot samostojno jed so jo jedli med tednom, kot prikuho k mesu ob nedeljah, nikoli pa ob praznikih. Pripravljena je bila v lončenih posodah. Med tednom so jedli korenje na suhem vsi iz velike lončene sklede, ob nedeljah pa vsak s svojega krožnika, skupaj s solato in mesom.
--------------------------------------------------------------------------
Mrežnica
Sestavine: pljučna pečenka, sol, poper, piment, orešček, peteršilj, česen, črevesna mreža. Najprej so meso razdelili na tanke plasti. Na hrbtni strani so jih potolkli. Pljučno pečenko so skupaj z začimbami povili v črevesno mrežo. Obvezno so dodali zelo veliko česna in peteršilja. Vse skupaj so dali v peč ter zelo popekli. Jed je bila na mizi ob kolinah. Bila je pripravljena v “cimpetih”.
--------------------------------------------------------------------------
“Oškorož”
Fižol zvečer namočimo. Drugi dan ga še enkrat dobro operemo in ga damo kuhat. Dodamo začimbe kot so sol, kumina, lovorov list....Zelje posebej prekuhamo in precedimo. Ko je “kožola” (fižol) že skoraj kuhana, dodamo zelje in še malo zavremo. Za konec na drobno narežemo čebulo, jo dušimo na olju ali zaseki, dodamo moko in vse skupaj še malo dušimo. Dodamo za noževo konico redeče paprike, vse skupaj dušimo, dolijemo mrzlo vodo in dobro premešamo. Vse to dodamo v lonec, kjer sta se kuhala zelje in fižol. Solimo po okusu. Jed je bila na mizi med tednom, ko ni bilo veliko časa za kuhanje, saj se je ta jed hitro skuhala.


Dober tek!

Jernej torek, 24. junij 2008 ob 00:21

To ja Stare PRLESKE in PREKMURSKE jedi za nase dni! Gor
Lačen ...ta prava kniga za menej pa Nelo! Kis na fris

Na zadnje urejal: Jernej, dne: ponedeljek, 23. junij 2008 ob 23:22

Filip petek, 27. junij 2008 ob 14:26

od kot je tota gospa marija fras,jaz bi si kupa knigo ve kdo '

Dejan petek, 27. junij 2008 ob 14:31

Toto knigo dobiš v knjigarni v Lotmerki.

Nela petek, 27. junij 2008 ob 22:47

Tako je, lehko pa jo tudi prek interneta narocis, kosta pa 30€. Jaz man jo duma, da sen jo dobila. Samo recepti pa so ne bogve kej, no meni se ne vidijo. Se neke je od Brenholca notri.

Jernej petek, 21. november 2008 ob 22:55

Lačen Lačen Slovenija ...to küjarsko knigo pa mava z Nelov za svetke!

Na zadnje urejal: Jernej, dne: petek, 21. november 2008 ob 21:55

MILAN sobota, 22. november 2008 ob 12:12

Alooo
tak to treba malo po knigah te pa po svojih receptih.
Mi KÜNŠTNI PRLEKI iščemo nekoga ka bi meja prek recepte pa to dela na naši stroni zakša je bila ideja pa sigurno bi dosti lidi štelo tote recepte.Nada jih mo na nezaželjeno MORTI BI TO DALI NA NAŠO STRON ona je za to.Samo ka še moremo z Dejanon gučati.

MILAN sobota, 22. november 2008 ob 12:23

Mislec evo ven pa je EROF tak že dosti napisa
samo bi še pr fsakšen malo opisa kak se kej meša pa ke se kej nabere ka je bol bogato pa je že recepr za fsakši nüc.

Dejan nedelja, 23. november 2008 ob 02:07

http://www.prlekija-on.net/kulinarika.php To ja

erof nedelja, 23. november 2008 ob 12:16

------ LIKERJI ------


--- RECEPTI KLIK ---

Cejtng Pijunca MrazNa zadnje urejal: erof, dne: nedelja, 23. november 2008 ob 11:19

Jernej nedelja, 27. november 2011 ob 09:17

Naprej 24 gastronomskih pokrajin v Sloveniji

..zdaj pa na obit!

MILAN nedelja, 27. november 2011 ob 10:12

To ja fsen bog žegne To ja

TUNČEK ponedeljek, 28. november 2011 ob 06:56

Erof, zej mo pa delali likere. Vuuhuu Pomežik

iTux nedelja, 1. april 2012 ob 21:32

MHA je napisal/a:
Bon še van jas en recept poveda:

UNIKAT - Milan Belec s.p.

Železne Dveri 9
9240 Ljutomer
Slovenija


To je fse ke trebate znati, keri bi rad dobro já pa pija!
Aplavz Priklon Gor


Status: Poslovni subjekt ne posluje Mislec
vir: bizi

TUNČEK ponedeljek, 2. april 2012 ob 16:45

Hahaha Hahaha Hahaha



Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.