erof nedelja, 18. julij 2010 ob 09:48

Umrl je znameniti Janez Puch

Leta 1914 je umrl slovenski inženir in industrialec Janez (Johann) Puch. Puch velja za veliko osebnost - izumitelja in ustvarjalca, ki je vidno zaznamoval začetek tehnične revolucije.

Rodil se je 27. junija 1862 kot drugi otrok v družini Franca Puha iz Zagorcev in materi Neži iz Sakušaka, ki danes sodi pod občino Juršinci. Do smrti 19. julija 1914 v Zagrebu je prijavil več kot 30 patentov.

V vasi Rotman v juršinski župniji se je učil za ključavničarja pri mojstru Kranerju. Spričevalo o uspešnem triletnem izobraževanju je dobil leta 1877 na Ptuju. Leta 1880 je šel služit vojsko v Gradec. Tam se je dve leti boril za pridobitev dovoljenja za delo v mehanični delavnici in za pridobitev prostorov. Leta 1889 je izdelal svoje prvo do zdaj znano kolo. V naslednjih 10 letih je prešel od obrtnika do tovarnarja, ki je zaposloval do 1.200 delavcev. Leta 1901 je patentiral lastni pogonski motor in naslednje leto predstavil tako avto kot motor. Posebno pozornost je posvečal likovni podobi izdelkov, plakatom, cenikom in prodajnim katalogom.



Slovenski inženir in industrialec Janez (Johann) Puch je izdeloval tako motorje kot avtomobile.

Ivek nedelja, 18. julij 2010 ob 11:03

Schwartzovi so pret II. sv. meli v Lotmerki apoteko. Bila je na vogli prek ceste ot gostilne Hendl, potli Zenkovič zaj pa hotel Jeruzalem. Eni te se morti spotili Zilija, ki je tan meja vrvarno. Nemren za gvišno rečti, či je toti dr. Ernst bija rod s apotekaron. po logiki bi lehko bija.

Jernej sreda, 4. avgust 2010 ob 22:10

Jernej je napisal/a:
Jernej je napisal/a:
Borci za severno mejo 25. Sušca (Marca) 1919 v Radencih



Skoda ka ne obstaja film ot Genarala Rudolf Maister pa Prlekov ka so se borili za Slovenijo!
Dosti starese poznam ka so meli oceta ka je bio maistrov borec!





Slovenska vojska pod generala Rudolfa Maistra so avstrijsko-nemško Schutzwehr razorožili v 47minutaj v celen Maribori! Ploskač ... slava njin!

Jernej torek, 23. november 2010 ob 06:48

Mislec ..gnes je 92 let ka so Slovenci vse krajov Slovenije predvsej z Prlekije na strani generala Maistra ob 4:00 presenetili Avstrijce.
Zanimivo pa je ka je takrat blo Maribori - 8C stopin!

TUNČEK torek, 23. november 2010 ob 08:53

Jas sen zlo ponosen, ke je moj atek (letnik 1896) bija tüdi Meistrof borec. Kul

MILAN torek, 23. november 2010 ob 12:05

Mislec ja pa sen ponosen ka je bilo teko Prlekof Majstrovih borcof

TUNČEK torek, 23. november 2010 ob 12:47

Mislin, ke so meli dosta več slovenske zavesti kak je mojo gnes eni posamezniki.
Vedli so tüdi , da je te bija ugoden cajt za kej doseči, da ne bi blo več : Marburg, Pettau, Luttenberg... pač pa naše.. Maribor, Ptuj... čeglih momo mi Prleki pač v navodi da rečemo Lotmerk, Marprok, samo s ten čemo še bole povdariti, ke je to naše - domoče ! To ja Pomežik

zobl torek, 23. november 2010 ob 15:27

TUNČEK je napisal/a:
Jas sen zlo ponosen, ke je moj atek (letnik 1896) bija tüdi Meistrof borec. Kul

To so provi borci bli , Meistrova brigada.
Totin kapo doj!

Kda pa je bila pri nas "osamosvojitvena vojna" , te pa jih je vecina steginla v zaklonišča, ovi keri pa so bli v uniformah pa pod orožjon pa so bli več ali mejn pijani.
Ovi tan na razkrižji kaj ma oštarijo je zna dosti krot se potožiti zaj ka je najbojši biznis meja med osamosvojitveno vojno ker je k jemi hodila vojska pit. Nasmeh

Enega smo meli v vojski takšega ka je iz Gibine pobegna prek jiv 2 dni se skriva po šumah potli pa se je na škedni skriva negi pri Mali Nedelji, jegovi domoči pa mi v vojski smo bli 100% ka je negi mrtef, na konci kda se je prikaza je meja takšne žulje na nogah ka je ne moga praf hoditi še 2 tedna.
Teko o naših hrabrih Prlekih borcih.

Ovi Meistrovi borci iz Prlekije pa so bli provi dedi.
Tak ka Tunček res si lehko ponosen ka ti je atek bija del tote ekipe

MILAN torek, 23. november 2010 ob 18:53

Mislec zobl malo pomejen s tvojimi izjavami
sen bija poleg pa meja pregled nad skoron vsen
morti kakša izjem vačik pa fest zavedni.

zobl torek, 23. november 2010 ob 19:57

Kakši si ti to meja pregled nad fsen ?
Ne pomnin glih dobro je že 20 let, spomni me

MILAN sreda, 24. november 2010 ob 07:21

Mislec prinas je bija center veze za Prleško Prekmurski del.prišle so fse informacije
kak je bija keri tank v pogoni smo že znali,fsaki prelet eroplanov je bija jovleni fse tote podatke smo pošilali napre.Brat živi na Švedsken in prek jega smo lehko spravili vse v javnost. Še dugo po tisten dere je bija kunec je bilo to prinas.
Klet pa je bila do vrha puna orožja edino za protitankovski boj smo ne meli cejaga.

Ivek sreda, 24. november 2010 ob 07:51

Ne ven zake ti Zobl navodno moš negativne komentare. Gda čüjen reč zobl pomislin na neke dobrega, zato ti priporočan, ka zamejaš nick.

Malo si preštej vojaška dogajanja met k sreči krotko osamosvojitveno vojno. Največ stvarnih vojaških spopadov no bojev pa večina mrtvih za eno no drügo stron je bilo glih na Korošken, Štajersken pa f Prlekiji. Tüdi škoda je bila veka. Lehko smo ponosni, ka je düh Majstra bija še kak žif. Momo lehko fčistar mirno vest, ka smo Štajerci no Prleki sploh dokozali svojo domovinsko zavest.

zobl sreda, 24. november 2010 ob 10:17

Eh Ivek pa Milan tak sta kak dvo otročaja 5 let stara, zaj gda takoj se nešče z vašimi mnenji ne strinja mu nabijata negativne točke Hihihi

Ivek, jas ne podan pot fpliv pravlic kere zaj so eni v zodjih 15 letih pisali. Od tote naše libline osamosvojitvene "vojne" so eni zgradili veke karijere pa napisali takše pravlice oa povečuvali stvari tak ka se bratje Grimm ne bi sramuvali totih pravlic!
To nikšna pri nas fala bogi vojna ni bla, vida pa sen kakšni so eni bli, tan je beža prek jiv tak ka je žule doba zaj 20 let kasneje pa glumi nekšnega veterana...
Janša je fsen zdova status veterena keri so bli pa keri neso bli, teko ka je šteja povečati obseg potencialnih glosov na volitvah.

Ivek pa o kerih ti spopadih gučiš ti f Prlekiji ?

Jas sploh nesen z negativnin komentaron.

Milan to misliš na ovi stolp na Jeruzalemi Nasmeh?

Ivek sreda, 24. november 2010 ob 10:35

Zobl, žalostno, ka tega ne veš al nečeš znati! Takši, ki gučijo polresnice delajo toti štimung f držovi. Te pa so prvi, ki se derejo, ká je fse narobe.

zobl sreda, 24. november 2010 ob 10:46

Ivek je napisal/a:
Zobl, žalostno, ka tega ne veš al nečeš znati! Takši, ki gučijo polresnice delajo toti štimung f držovi. Te pa so prvi, ki se derejo, ká je fse narobe.

No pa ti pove kda se moš za takšega stručjaka zgodovine, teški politični analitek in itd.

MILAN sreda, 24. november 2010 ob 11:01

Mislec Stolp je ne bija v uporabi ka so ga onesposobili odnesli so glovno mašino
še zej pa se išče keri bi nej bija krivec.
Radio veza z fsemi pripadajočimi zadevami je bila osebno prinas,ker so bile fse vojaške povezave pod kontroloj smo lehko edino prek našega domočega telefona spostavili veze pa prek tega posredovali kej se godi.Orožje je bilo v naši kleti. Meja sen več podatkof kak večina oficirof pa vojske.
Zna sen točno kej mo kera enota pa kej fali.
To če je keri beža,ti iskreno peven ka bi te rad vidja dere se cef tanka obrne prta tebi.
Ne dovolin ka pišeš ka se nekej kej je ne resen če si ne meja poziva ali pa si ne bija zadosti star morti pa celo nesi šteja te nemaš nejmeše pravice blatiti bilo kerega.
Znon ka je dosti vojsko doživilo veki sroh pa čiglih je trajalo krotki cejt.
Znon pa za dosti lidi keri so riti stisnoli se spakerali pa zbrisali.Pa takši keri so ne dovolili ka bi sprejeli orožje.
Zato če ne poznaš stvari je fejn ka ednuk preštenderaš v kej dregaš.

zobl sreda, 24. november 2010 ob 16:06

Milan, kolko mene spomin služi (sicer je ot tega 20 let) pri tebi je bija takoimenovani "jurišni odred" keri je ne bija neposredno v borbah.

Jernej sreda, 24. november 2010 ob 22:17

TUNČEK je napisal/a:
Jas sen zlo ponosen, ke je moj atek (letnik 1896) bija tüdi Meistrof borec. Kul

Od Bukvice, MHA pa Nele pra dedek je tüdi bijo majstrov borec! To ja













Za dodajanja objave se prijavite.
Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.