Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu na Cvenu

V okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka obeležili Dan slovenske hrane

Prlekija-on.net, petek, 20. november 2015 ob 21:28
Slovenski zajtrk v vrtcu Cven

Slovenski zajtrk v vrtcu Cven

V vrtcu na Cvenu smo v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka obeležili Dan slovenske hrane, a ne le v petek 20.11.2015, pač pa skozi celoten teden.

Ponedeljkovo jutro je zadišalo po sladki mlečni kaši, ki se je »vila« iz otroških krožnikov, kakor ob pripovedovanju knjižničarke iz zgodbe »Lonček kuhaj«. Obiskali smo cvensko kmetijo Babičevih, kjer so prikazali ročno molžo krav in nas pogostili z domačim mlekom ter pogačami.

Torkov dan je bil v znamenju ajde: ajdov kruh; zgodba učiteljice »O ajdi«; mletje ajdovih zrn z možnarjem ter ogled mlina na kmetiji Rus, kjer smo si pridni »mlinarji« zaslužili polno vrečo ajdove moke.

V sredo so nas v vrtcu obiskale gospodinje iz TD Cven in skupaj smo zamesili testo za ržen kruh, vsak otrok pa si je oblikoval še svoj kolaček. Lepljivi prstki otrok so ob gnetenju neizmerno uživali, še bolj pa, ko so kolaček drobili v svojih ustih.

Četrtkova malica je zadišala po polenti z mlekom - po malici, ki je bila pogosto na jedilnikih naših dedkov in babic in so nas tega dne tudi obiskali. Skupaj smo ličkali koruzo, luščili fižol, pripravljali jabolčne krhlje ter lomili in mleli orehe, lešnike. Ob sproščenem vzdušju smo peli in rajali, nato pa jih pogostili z našim kruhom. Spletle so se najnežnejše medgeneracijske vezi, ko so zažarele otroške očke in se dotaknile toplih objemov svojih babic in dedkov.

Petkovo jutro je bilo drugačno. Že ob vstopu v igralnico nas je pričakal zajtrk, doniran od lokalnih pridelovalcev. Obiskala nas je tudi ga. Tigeli iz Krapja, ki je predstavila pomen čebel in nastanek medu.

Hm, kako je bil dober, kakor medenjaki, ki smo jih pekli in so zaokrožili dogajanje celotnega tedna.

Zapisala: vzgojiteljica Marjeta Zmazek


Več v Najmlajši

Utrinki otroških prigod s festivala RePannonia

Na festivalu RePannonia ustvarjali tudi otroci

ponedeljek, 8. julij 2024 ob 18:10
Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

četrtek, 13. junij 2024 ob 09:31