Opravili že 37. Rez Stare trte

Cepiče najstarejše trte so letos prejeli: Mesto Pulj (Hrvaška), Evropski red vitezov vina iz Eisenstadta, (Avstrija), mesto Cormons (Italija), občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah in občina Ruše

Prlekija-on.net, petek, 26. februar 2016 ob 17:00
37. Rez Stare trte

37. Rez Stare trte

Pred Hišo Stare trte je v petek, 26. februarja, potekal 37. Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu. Ob tej priložnosti mesto Maribor podarja cepiče trte izbranim prijateljskim mestom po vsem svetu.

Rez Stare trte so tudi letos spremljali gospodar Stare trte, župan dr. Andrej Fištravec, Vinska kraljica Slovenije Sara Stadler, Mariborska vinska kraljica Urška Bračko, mestni viničar Stanislav Kocutar, za glasbeni program pa so poskrbeli člani MPG Neuvirtovi Štajerci in AFS Študent. Dogodek so med drugim spremljali še člani Slovenskega reda vitezov vina, Evropskega reda vitezov vina in člani Častivrednega vinskega konventa Sv. Urban.

Cepiče najstarejše trte so letos prejeli: Mesto Pulj (Hrvaška), Evropski red vitezov vina iz Eisenstadta, (Avstrija), mesto Cormons (Italija), občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah in občina Ruše. Gospodar Stare trte, župan dr. Fištravec je ob tem dodal: »Vino, ki nam ga trte rodijo, je zadnja faza celoletnega truda vinogradnikov. Skozi celotno leto je potrebno z znanjem in trudom skrbeti za trto, med pomembnejšimi strokovnimi opravki vinogradnika pa je tudi obrezovanje trte, kar smo opravili tudi danes. Da za našo najstarejšo trto na svetu dobro skrbimo, je očitno, saj vsako leto še zmeraj dobro obrodi. Ta slavnostni trenutek reza Starte trte izkoristimo tudi, da izbranim prijateljskim mestom in občinam po svetu podelimo cepič najstarejše trte na svetu. Današnji dogodek je pomemben za mesto, destinacijo, regijo in Slovenijo, saj je Stara trta vendarle ena izmed naših največjih in edinstvenih turističnih točk

Kot zanimivost velja izpostaviti, da bo letos leto okroglih jubilejev, saj bo jeseni okronana 10. Mariborska vinska kraljica, zaprisegla je že 20. Vinska kraljica Slovenije, 2. 10. pa bo potekala 30. Svečana trgatev Stare trte.


Več v Družabno