Ekskurzija krožkarjev v Lendavske gorice

Obiskali znameniti stolp Vinarium in odlično Hišo vin

Filip Matko, petek, 22. april 2016 ob 10:49
Ekskurzija v Lendavske gorice

Ekskurzija v Lendavske gorice

Člani moškega bibličnega krožka, ki deluje pri Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti, so se predzadnji aprilski četrtek podali na ekskurzijo v Lendavske gorice. Običajno se ob četrtkih proti večeru sestajajo ob študiju vsebin knjige ameriškega avtorja Ricka Warrena»Življenje z namenom«, a tokrat so svojemu osebnemu življenjskemu toku dali smer za spoznanje nečesa novega.

Pot jih je najprej vodila v Dolgovaške gorice, kjer so lansko jesen svojemu namenu predali 53,5 metrov visok razgledni stolp Vinarium pod geslom »Za pogled v štiri države brez osebne izkaznice«. Kar 240 stopnic se udeleženci ekskurzije niso lotili peš, ampak so se proti vrhu popeljali z dvigalom. Bil je sončen in vetroven dan tik pred večerom in razgled ni bil odličen, a vseeno so bili vsi zadovoljni, kajti videlo se je proti Hrvaški (Ivanjščica, Mursko Središče, Martin Na Muri), Donački gori, Boču in Pohorju na slovenskem ozemlju ter v daljavi obris visokih hribov Avstrije, kot tudi ravnice in griči proti Madžarski in Porabju.

S stolpa so se spustili po stopnicah ter si v vmesni razgledni ploščadi ogledali še vedno prisotno bogato razstavo velikonočnih jajčk številnih izdelovalcev ter »pristali« v pritličju, kjer so bili deležni pokušine treh vrhunskih lokalnih vin.

Sledil je še obisk Hiše vin (madž. Borhaz) Cuk v Lendavskih goricah, kjer jih je sprejela prijazna mlada gospodinja Eva ob pozdravu s penino, pozneje pa presenetila še z bogatim domačim narezkom. Sledila je tudi pokušina vin ob strokovni razlagi pridelovalcev, ki na treh hektarjih vinogradov oberejo grozdje s 14 tisoč trt ter pridelajo sedem vrst belih ter tri vrste rdečih vin. S posebno zgodbo ob vinih je vse razveselil mladi gospodar Somi, saj je povedal legendo o lendavskem grofu Banffy-ju (vino Modri pinot Banffys), ki  svoji hčerki Piroški (vino Piroškine solze) ni »privoščil« vojaškega častnika Hadika (vino Hadikova kri) ter ga poslal v boj s Turki, kjer je padel in njegovo mumijo lahko danes vidimo v kapelici svete Trojice nad Lendavo. Za zaključek ekskurzije pa so si člani bibličnega krožka ogledali še vinsko klet in poizkusili vinjak Hiše vin Cuk.


Več v Družabno