Ovčji sir NINU z Znakom kakovosti

Na pomurskih tržnicah ponujajo kakovostne domače izdelke

Prlekija-on.net, sreda, 22. junij 2016 ob 10:14
Mihaela Šarkanj je za mladi ovčji sir iz slanice prejela znak kakovosti

Mihaela Šarkanj je za mladi ovčji sir iz slanice prejela znak kakovosti

Na kmečkih tržnicah, sejmih in podobnih prireditvah po Sloveniji, zlasti na severovzhodu države, je poleg sadja in zelenjave, vedno več tudi izdelkov in pridelkov, ki so prestale ocenjevanje "Dobrot slovenskih kmetij" na Ptuju. To pa tudi pomeni, da slovenski potrošnik lahko poizkusi vse najboljše, kar se pridela na domačih kmetijah in sploh v domačem okolju. In tako je tudi na obeh tržnicah, kmetijski v središču mesta, ter ekološki ob reki Muri, v Gornji Radgoni, kjer med drugimi ponudniki svežega domačega sadja in zelenjave ter kakovostnih domačih izdelkov in pridelkov, srečujemo tudi takšne, ki so uspešni na ptujskih "Dobrotah slovenskih kmetij", in so že bili deležni medalj in celo znakov kakovosti, ki jih na Ptuju podelijo za izdelke, ki tri leta zapovrstjo prejmejo zlato medaljo.

Med slednje sodi tudi mladi ovčji sir iz slanice, ki ga pridelujejo na ovčerejski kmetiji "NINU", Šarkanj – Škrobar na Janževem Vrhu. Kot nam je povedala Mihaela Šarkanj, ob partnerju Marku Škrobarju, lastnica ovčerejske kmetije, njihova sirarna, katero so poimenovali po obeh otrocih (Niko in Nuša) NINU, deluje že štiri leta, trikrat so bili na ptujskem ocenjevanju in trikrat prejeli zlato medaljo, letos pa še znak kakovosti. Sami sira ne pridelujejo le za ocenjevanje temveč predvsem za potrošnike, in zato nagrajeni sir ponujajo tudi na tržnicah.

Podobno menita tudi Irena in Vinko Škrobar iz Črncev v Apaški dolini, ki imata na svoji kmetiji dopolnilno dejavnost predelave in prodaje mesa in mesnih izdelkov. Tudi onadva vse svoje izdelke, torej tudi tiste, ki so nagrajeni na "Dobrotah slovenskih kmetij" ponujata potrošnikom na lokalnih tržnicah. Letos so tako na Ptuju prejeli štiri medalje, in sicer: zlato za domače klobase, srebro za prekajeni hamburger in meso iz tünke, ter bron za suho domačo salamo.



Več v Kultura in izobraževanje