Mašniško posvečenje v soboški stolnici

Med letošnjimi slovenskimi mašniki so tudi trije novomašniki iz murskosoboške škofije

Jože Žerdin, torek, 5. julij 2016 ob 08:39
Mašniško posvečenje v soboški stolnici

Mašniško posvečenje v soboški stolnici

Na praznik sv. Petra in Pavla je bilo zelo slovesno tudi v murskosoboški škofiji in sicer so se ta dan verniki domala vseh župnij zbrali v sredo, 29. junija v stolni cerkvi v Murski Soboti, kjer je potekalo mašniško posvečenje treh novomašnikov.

Pred začetkom je vse zbrane nagovoril generalni vikar murskosoboške škofije Lojze Kozar, nato pa je sledil najslavnejši obred za vsakega novomašnika. Škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf je v duhovnike posvetil Mitjo Štefana Franca iz župnije Črenšovci, Matjaža Mušiča Klenarja iz župnije Gornja Radgona in Antona Borovnjaka iz župnije Murska Sobota. Vsi trije novomašniki so pred oltarjem izrazili svojo pokorščino, da bodo hodili po stopinjah božjega služabnika Danijela Halasa in Alojzija Kozarja, sv. Dominika Savia in sv. Frančiška Asiškega in Antona Padovanskega. Ob tej priložnosti so jih duhovniki oblekli v nova mašniška oblačila.

Po svečanem posvečenju se je v stolni cerkvi na ves glas zaslišala pesem Novomašnik bod pozdravljen. Potem, ko so novomašniki prejeli novomašni blagoslov, so tega podelili med vernike. Škof je staršem novomašnikov in njihovim sorodnikom izročil v spomin Marijine kipe. Vsem skupaj se je ob koncu mašniškega posvečenja v imenu vseh treh novomašnikov iz srca zahvalil Matjaž Muršič Klenar, sledilo je druženje z novomašniki na ploščadi pred soboško stolnico.

Med 15. slovenskimi novomašniki bodo nove maše v murskosoboški škofiji imeli; p. Anton Borovnjak, minorit bo nova maša v stolnici v Murski Soboti 10. julija, Mitja Štefan Franc, salezijanec nova maša v župnijski cerkvi v Črenšovcih v nedeljo, 17. julija in Matjaž Muršič Klenar v župnijski cerkvi v Gornji Radgoni 3. julija.


Več v Kultura in izobraževanje