Osnovna šola Veržej ob 13 tisoč evrov

Šolsko ministrstvo ni v roku poravnalo svojega deleža pri zamenjavi strešne kritine

Prlekija-on.net, torek, 5. januar 2010 ob 07:10
Osnovna šola Veržej

Osnovna šola Veržej

Šest let se je občina Veržej z ministrstvom za šolstvo in šport dogovarjala o lastniškem deležu takratnega Vzgojno-izobraževalnega zavoda (VIZ) Veržej, po podpisu pogodbe o razdružitvi VIZ Veržej v osnovno šolo, vrtec ter vzgojni zavod za otroke s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, konec leta 2007 pa so se lahko pričela prva investicijska vlaganja.
Vendar se šolsko ministrstvo že pri prvi večji investiciji - menjava strehe na stavbi osnovne šole - ni držalo dogovorjenega. Svoj delež je nakazalo dva meseca po roku, sedaj pa Osnovni šoli (OŠ) Veržej dolguje še dobrih 13 tisoč evrov za zamudne obresti in plačilo računa za strokovni nadzor pri naložbi.

Kot nam je povedal ravnatelj OŠ Veržej Borut Casar, je bil jeseni 2008 sklenjen dogovor med šolskim ministrstvom in veržejsko občino, da se zagotovi denar za zamenjavo strešne kritine na objektih vzgojnega zavoda in osnovne šole. Oktobra 2008 so se dela pričela, 31. marca lansko leto pa je bil narejen tehnični pregled oziroma prevzem opravljenih del v višini okoli 300 tisoč evrov. Svojo obveznost, 98 tisoč evrov, kolikor je stala zamenjava kritine na domu vzgojnega zavoda, je šolsko ministrstvo poravnalo, zapletlo se je pri deležu, ki ga država mora zagotoviti za investicije na stavbi osnovne šole. Občina Veržej je do roka, ki se je iztekel konec junija lani, poravnala svojo obveznost v višini dobrih 32 tisoč evrov, ministrstvo pa ne. Račun, nekaj več kot 162 tisoč evrov, ki je ostal neporavnan, je izvajalec del poslal na sodišče in 21. avgusta lani je osnovna šola prejela sklep o rubežu. "Takrat sem klical na ministrstvo in zagrozil, da ne bo pouka, če ne bodo plačali svojih obveznosti," je povedal Casar. Tako je bil 28. avgusta izdan sklep o sofinanciranju interventnih investicij iz proračuna šolskega ministrstva, račun izvajalcu del pa poravnan 4. septembra. Nove težave so nastopile nekaj dni pozneje, saj je bil 16. septembra z računa OŠ Veržej izvršen rubež zakonitih zamudnih obresti glavnice, dva dni pozneje pa je družba Atrij Odranci za strokovni nadzor izdala še račun za 4200 evrov. Casar je tako 22. septembra poslal zahtevek za plačilo obresti in strokovni nadzor v višini nekaj več kot 13 tisoč evrov na šolsko ministrstvo, vendar šola do danes denarja ni prejela. "Niti nismo prejeli nikakršnega odgovora. Tako sem 1. decembra še enkrat poslal urgentni zahtevek, pa nič. Nihče na ministrstvu ne pove, ali bodo ali ne bodo plačali," je pred koncem minulega leta dejal Casar in dodal, da imajo zaradi tega likvidnostne težave. Med drugim še niso poravnali računa za kurilno olje v znesku devet tisoč evrov. Zaradi nastalega položaja se je Casar obrnil na občinsko vodstvo in z njim zadnji dan lanskega leta na šolsko ministrstvo poslal zahtevek, da naj ministrstvo šoli sodno odvzeti denar nemudoma povrne.


Več v Gospodarstvo