Ženske v DOSOR-ju tokrat kar v troje

»Z nami se ni vse začelo in se z nami ne bo vse končalo…«

Filip Matko Ficko, četrtek, 30. marec 2017 ob 08:49
Pripoveduje Bea Baboš Logar

Pripoveduje Bea Baboš Logar

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, je lanskega 10. februarja zvečer bila pripravljena povsem nova družabna prireditev, ki je resnično postala ena DOSOR-jevih stalnic. Nosi naslov »Sledi - Kosedanjost na(d)gradi preteklost«. Gre pa za pogovore ob čaju, ko bi naj z besedo in sliko (za)čutili povezovanje, navdih in skupne strasti med generacijami pod motom: »Z nami se ni vse začelo in se z nami ne bo vse končalo...« Pogovore običajno vodi Sabina Barbarič in tako je bilo tudi 28. marca letos. Bilo je nekaj takšnih večerov v veliki jedilnici DOSOR-ja, a je predprostor domske knjižnice bolj intimen.

V mesecu marcu, ki so ga nekateri poimenovali kar »mesec žensk«, so se na pogovoru znašle ženske kar v troje: voditeljica pogovorov Sabina Barbarič ter kot gostji (vendar stalni navzoči v DOSOR-ju !) upokojena profesorica slovenskega jezika in književnosti Bea Baboš Logar ter direktorica DOSOR-ja Mateja Hauser, ki pa je profesorica biologije in kemije, čeprav se je pozneje izobraževala še na področju ekonomije. Iztočnica kramljanja ob čaju pred številnimi poslušalkami in poslušalci je bilo sodelovanje dveh žena, ki je z osemletnim delovanjem DOSOR-ja nekaj povsem vsakdanjega, a se je začelo že pred uradnim odprtjem tega doma starejših v Radencih.

Bea in Mateja imata veliko skupnega (obe sta pedagoginji, sta ljubiteljici narave in živali, gojita duhovnost in humanost), še posebej pa ju povezuje in nekako postavlja pred druge »širiteljstvo«. Za slednje sami pravita, da to ni nič posebnega in novega, da gre za njun odnos do življenja ter da pri tem poudarjata in opozarjata predvsem na vse, kar je dobrega. In tako ni nič čudnega, če je stanovalcem in drugim obiskovalcem DOSOR-ja na voljo knjižnica, da je v sprejemni avli doma pravzaprav razstaviščni prostor, da se na odru DOSOR-jevega dvorišča poleti vrti Vetrnica, da se izdaja glasilo-zbornik Ure naših dni... In zatorej se DOSOR kot dom za starejše precej razlikuje od drugih stereotipnih tovrstnih domov.

Kot moto v svojem življenju je Bea Baboš Logar navedla, da se vse življenje počuti kot ženska in da je strpnost do vsega najpomembnejša, a Mateja Hauser je prepričana, da ženske morajo vse življenje negovati svojo žensko energijo.


Več v Kultura in izobraževanje