Folklorno društvo Prekmurje Lendava nastopilo na festivalu v Ohridu

Prekmurski plesi predstavljeni na drugem festivalu v Ohridu

Prlekija-on.net, četrtek, 6. julij 2017 ob 10:211
FD Prekmurje Lendava v Ohridu

FD Prekmurje Lendava v Ohridu

Člani Folklornega društva Prekmurje Lendava so se udeležili 2. festivala Slovenija na Ohridu. Festivala se je udeležilo 15 skupin iz celotne Slovenije, okoli 450 nastopajočih. Folklorno društvo Prekmurje Lendava je bila edina skupina iz celotnega Pomurja. Na festivalu so nastopile skupine iz Slovenije, ki so med drugim predstavljale folkloro, pevske zbore in ljudske godce, pihalni orkestri in mažoretke. Posebnost tega festivala je, da se ga udeležujejo samo skupine iz Slovenije.

Člani društva so v Ohridu pripravili prekmurski večer ob jezeru za vse udeležence in goste. Predstavili so prekmurske plese in prekmurske pesmi ob zvokih harmonike, ki jo je igral Smiljan Prendl, cimbale Andi Sobočan in kontrabas Stanko Lebar. Ob tej priložnosti so vabili v Lendavo na lendavske prireditve in ponujali lendavsko vino ter prekmurske dobrote, namazani in pajani krüj z zelenjavo in kvašenimi kumarami, pečeno klobaso, prekmursko šunko, različno žganje, perece in potico.

Najbolj veselo je bilo na osrednji prireditvi, ko so vse sodelujoče skupine krenile iz zbirnega mesta s povorko, ki je šla skozi glavno mestno čaršijo, vse do ploščadi, kjer je bil oder in je vsaka skupina nastopila s 15-20 minutnim programom. Skupina FD Prekmurje Lendava je predstavila dve odrski postavitvi, prekmurske pesmi ob spremljavi glasbenikov iz Prekmurja. Poleg folklornega nastopa so imeli vodeni ogled skozi staro mestno jedro, izlet z ladjo na sv. Naum, sprejem pri veleposlaniku RS v Makedoniji prof. dr. Milanu Jazbecu, obisk koncerta Zorana Predina in skupine Lačni Franz. Za en dan so se z avtobusom odpeljali v Albanijo, kjer so lahko kupili albanski konjak Skenderbeu in občutili kako živijo Albanci.

Folklorna skupina se je vrnila v deželo ob Muri polna pozitivnih vtisov in prijetnih druženj z vsemi nastopajočimi. Ohrid je biser makedonske kulture, ki jo znajo Makedonci zelo dobro tržiti – skupina bo spomine stkala v prekmurski biser spominov na Ohrid.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje