Čas je za letošnji vinski mošt

Poleg klasičnega in med potrošniki poznanega belega mošta, bo letos Puklavec Family Wines ponudila še novost, rdeči vinski mošt

Prlekija-on.net, četrtek, 5. oktober 2017 ob 19:401
Vinski mošt

Vinski mošt

Ena vodilnih slovenskih vinskih kleti, Puklavec Family Wines, kot vsako jesen po trgatvi na police izbranih trgovcev pošilja vinski mošt. Poleg klasičnega in med potrošniki poznanega belega mošta, bo letos Puklavec Family Wines ponudila še novost, rdeči vinski mošt.

Na gričih, ki obdajajo vasico Jeruzalem, se nahaja vinorodno območje Ljutomersko-Ormoške gorice, kjer na terasastih vinogradih pridelujejo odlična vina. Ormoška vinska klet, ki letos praznuje pol stoletja izgradnje vinske kleti, je na police izbranih trgovcev letos že poslala več novih izdelkov - od nove zlate linije Jeruzalem Ormož do nostalgičnega retro Jeruzalemčana. Kot v preteklih letih je tudi letošnjo jesen iz ormoške kleti na trgovske police najprej prišel vinski mošt, tiste prve kapljice, ki naznanjajo novo vinsko letino.

Ljubitelji mošta bodo letos prišli na svoj račun, saj Puklavec Family Wines tokrat na trgovske police pošilja novost – rdeči vinski mošt. Gre za mošt rdečih sort iz Ljutomersko-Ormoških goric, ki ga odlikujejo lahkotnost, svežina in sladek harmoničen okus. Očara nas z intenzivnim sadnim karakterjem, v katerem se prepletajo arome češenj in jagodičevja. Odličen je kot samostojna poslastica ali kot spremljava manj sladkim sladicam, slivovim cmokom ali sladicam iz rdečega sadja.

Kot prvi se je tudi letos predstavil letošnji beli vinski mošt. Ta je med potrošniki že dobro poznana sezonska pijača, ki bazira na sorti muškat ottonel, torej na osnovni sorti priljubljene muškatne penine. Je lahkoten in prijetnega, slajšega okusa, z intenzivnim sadnim karakterjem in čudovito cvetlično aromo. Zato je idealna spremljava h kostanjevim jedem, sladicam, kot je jabolčni zavitek, hkrati pa je tudi odlična samostojna poslastica.

In kaj je skrivnost dobrega vinskega mošta? Vinogradniki in vinarji iz ormoške kleti se zavedajo, da je potrebno za dober mošt izbrati optimalen čas trgatve in v kleti skrbno ravnati z grozdjem in grozdnim sokom. S posebnim postopkom vinskemu moštu zaustavijo fermentacijo s tem, da ga ohladijo na 0 stopinjah Celzija ter ustvarijo temperaturni šok, zaradi katerega ga lahko stekleničijo.

Tako beli kot rdeči vinski mošt bosta na policah izbranih trgovcev na voljo vse do praznika svetega Martina, ko se bo mošt spremenil v žlahtno kapljico – odlično vino, s katerim bomo lahko nazdravili novi letini vrhunskih vin.


Več v Družabno