Filmski teden Evrope

Evropsko majsko darilo za filmske navdušence

Prlekija-on.net, četrtek, 6. maj 2010 ob 18:15
Filmski teden Evrope

Filmski teden Evrope

V okviru programa dogodkov ob letošnjem dnevu Evrope, 9. maju, bo med 10. in 15. majem v devetih slovenskih mestih potekal Filmski teden Evrope. Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji v sodelovanju z Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta za Slovenijo ter mrežo informacijskih točk Europe Direct, Media Deskom Slovenija, Kinodvorom, mrežo evropskih kulturnih organizacij - EUNIC Slovenija in Cankarjevim domom podarja brezplačen ogled štirinajstih evropskih filmskih uspešnic, sofinanciranih iz programa Evropske komisije MEDIA. Med njimi se je sedmerica znašla tudi v selekciji za nagrado LUX, ki jo podeljuje Evropski parlament. Projekcije si bodo ljubitelji evropske kinematografije lahko ogledali v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Črnomlju in Kočevju.

Filmski teden Evrope bo v ponedeljek, 10. maja, v ljubljanskem Kinodvoru odprl poljski film Triki, topla in duhovita zgodba o tem, kako se otroške sanje včasih uresničijo. Zaključni dogodek bo v soboto, 15. maja, ko bo v celjskem kinu Metropol v slovenskih kinematografih prvič prikazan film Ander, nevsakdanja, čustveno pretresljiva ljubezenska zgodba o prepovedani ljubezni med baskovskim kmetom in njegovim hlapcem. Filmski navdušenci si boste lahko v Ljubljani in Celju premierno ogledali še film Dobrodošli, ki je prejel nagrado LUX 2009.

V sklopu spremljevalnega programa bodo v Ljubljani potekale scenaristične delavnice, otroci pa bodo svojo ustvarjalnost in domišljijo razvijali na animacijskih delavnicah v Novem mestu in Slovenj Gradcu.

V Pomurju si bo mogoče  evropske uspešnice ogledati v Star Maxu v Murski Soboti. V četrtek, 13. maja, se bo ob 17. uri odvrtela mojstrovina poljskega režiserja Andrzeja Wajde, dolgo zamolčana in še vedno kontroverzna drama Katin, v petek, 14. maja, bosta na sporedu dve projekciji; prva, ob 11. uri, ko se bo odvrtela francoska komična melodrama Božična zgodba z večno Catherine Deneuve v glavni vlogi ter večkrat nagrajeni avstrijski triler Povračilo ob 17. uri.  Vstop je prost do polne zasedenosti dvoran.  

Več informacij o filmskem tednu Evrope in natančen spored predstav najdete na spletni povezavi http://ec.europa.eu/slovenija, podrobnejše informacije o filmskem programu v Prekmurju pa na 

Informacijski točki Europe Direct Murska Sobota.
Kontaktna oseba: Dejan Bogdan
Tel: (02) 535 27 60
E-naslov: europedirect.ms@zavodpip.si


Več v Slovenija