Prva epizoda Martinovanja v Ljubljani zabeležila rekorden obisk

V Ljubljani se je predstavilo preko sto dvajset ponudnikov vinsko-kulinaričnih dobrot, po njej pa se sprehodilo okoli deset tisoč obiskovalcev

Prlekija-on.net, četrtek, 9. november 2017 ob 08:47
Martinovanje v Ljubljani

Martinovanje v Ljubljani

Ljubljanska vinska pot se v čast prazniku sv. Martina po stari Ljubljani vije že petnajst let – tudi letos in to kar dvakrat. Prva epizoda Ljubljanske vinske poti – Martinovanja je za nami, druga nas čaka to soboto. Preteklo soboto, 4. novembra, se je na najokusnejši poti v Ljubljani predstavilo preko sto dvajset ponudnikov vinsko-kulinaričnih dobrot, po njej pa se sprehodilo rekordno število obiskovalcev – po podatkih organizatorjev okoli deset tisoč.

Obe letošnji Ljubljanski vinski poti - Martinovanje v Ljubljani letos potekata v okviru projekta November Gourmet Ljubljana. Sodeč po odzivih ponudnikov in obiskovalcev je prvo ljubljansko martinovanje minilo zelo uspešno. Ker so se obiskovalci po Ljubljanski vinski poti sprehajali na predmartinovo soboto, je bila temu primerno obarvana tudi ponudba. Le-ta se je razprostirala od mladih vin letošnjega letnika, z vini iz projekta Pubec na čelu, pa vse do pridelkov in proizvodov jeseni ter martinovih jedi. Tudi tokrat ni manjkalo niti okusov starih ljubljanskih jedi, ki so jih predstavili ponudniki iz projekta »Okusi Ljubljane«. Tradicionalno so obiskovalci lahko skozi cel dan spremljali številne kulturno-umetniške predstave, ki so jih pripravili nastopajoči iz cele Slovenije.

Otvoritev Ljubljanske vinske poti je bila tudi tokrat pred Mestno hišo, kjer so navzoče, ob umetniškem programu, pozdravili tudi direktor prireditve Rado Stojanovič, predstavnica Druge Violine in aktualna slovenska vinska Kraljica Maja Žibert. Obiskovalce otvoritve je zopet čakalo posebno presenečenje – Druga violina je iz Ljubljanice dvignila vinski zaklad, ki ga je od Poletnih vinskih razvajanj hranila v Ljubljanici. Takoj po otvoritvi je bila v avli Mestne hiše otvoritev arhitekturne razstave »Arhitektura in vino v centralni Evropi«, ki predstavlja sodobne vinske kleti na Češkem, v Avstriji, Sloveniji, Nemčiji, na Madžarskem in v severni Italiji, čeških arhitektov Dana Merta in Jakuba Fišerja. Razstava bo odprta vse do 18. 11. 2017.

Letos se je prireditev iz tradicionalnih lokacij (Stritarjeva ulica in Mestni trg) razširila na Prešernov trg in izbrane ljubljanske ulice v bližini (Cankarjevo nabrežje, Prešernov trg, Trubarjevo, Miklošičevo in Nazorjevo ulico), ki so skupaj tvorile povezano celoto prireditve.

Povezana Nazorjeva ulica
Prva epizoda Martinovanja v Ljubljani je povezala partnerske hotele, trgovce, lokale, restavracije in vinarje, ki so obiskovalcem Ljubljane ponudili novembrski, martinovo obarvan užitek. Prav poseben poudarek je bil na Nazorjevi ulici. Skupaj s partnerskima hoteloma Grand hotelom Union in Hotelom Slon so povezali ponudnike Nazorjeve ulice in le-to obiskovalcem predstavili kot (vinsko-kulinarično) ulico v Ljubljani, kjer se vedno nekaj dogaja.

Prihajajočo soboto druga epizoda
V soboto, 11. 11., na dan ko praznuje sv. Martin vabijo na drugo epizodo Ljubljanske vinske poti – Martinovanja v Ljubljani. Vabijo na sprehod po Mestnem trgu, Stritarjevi ulici, Cankarjevem nabrežju in Prešernovem trgu, kjer bodo obiskovalci lahko okusili vinsko-kulinarične dobrote preko 70 ponudnikov iz cele Slovenije. Seveda ne bo manjkalo tudi kulturno-umetniških nastopov, ki bodo zaokrožili letošnje martinovanje v prestolnici.

Foto: Anže Krže, Mediaspeed


Več v Slovenija