OBI - Naredi sam nasveti za Mojstrovalce gradbenike

OBI-jeva delavnica za Mojstrovalce - gradbeništvo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 31. maj 2010 ob 17:47
Mojstrovalci v OBIju

Mojstrovalci v OBIju

Spet je nastopil tisti čas v letu, ko zaradi toplih in sončnih dni preživimo več časa na prostem, hkrati pa je vreme ugodno tudi za to, da kaj postorimo po hiši. Tako se po mrzli zimi končno lahko spet začnemo ukvarjati z raznolikimi sezonskimi opravili, kamor spadajo tudi urejanje in prenavljanje doma ter zahtevnejša opravila, kot je gradnja. Ker tovrstna mojstrska dela navadno zahtevajo znanje, jih v veliki večini prepustimo strokovnjakom.

A dandanes lahko veliko postorimo tudi sami. Prav zaradi tega razloga je OBI pripravil »naredi sam« nasvete za Mojstrovalce za gradnjo - kratek pregled uporabnih priporočil glede izolacije strehe, vgradnje oken, polaganja ploščic in postavitev vmesnih sten, nasvete, s katerimi boste svoj dom lahko opremili veliko lažje, kakovostneje in ceneje.

POLAGANJE TALNIH PLOŠČIC

Polaganje ploščic je sicer zadeva, ki jo pogosto pustimo strokovnjakom, če pa se je že lotimo sami, moramo biti pozorni predvsem na naslednje zadeve:

   1. Priprava podlage

Preden začnemo s polaganjem ploščic, moramo pravilno pripraviti podlago. Podlaga moramo pred začetkom dela očistiti, biti mora suha, ravna in nosilna. Če podlaga ni ravna, jo zravnamo z samorazlivno izravnalno maso. Šele ko se ta posuši, lahko začnemo z polaganjem ploščic. Ko je podlaga čista, suha in ravna lahko pričnemo s polaganjem ploščic.

   2. Izbira lepila

Izbira lepila je odvisna od materiala podlage, na katerega polagamo ploščice. Podlaga je lahko lesena, iz ivernih plošč, stara keramika, podlaga s talnim gretjem ali betonska podlaga. Če je podlaga betonska, lahko uporabimo klasično lepilo za ploščice. Pri ostalih podlagah potrebujemo fleksibilno lepilo za keramične ploščice. To lepilo je – kot pove že samo ime – fleksibilno oziroma prilagodljivo na vse podlage in vremenske razmere. Zaradi teh karakteristik je to lepilo tudi višjega cenovnega razreda. Priporočljivo je, da se pri uporabi lepila upoštevajo navodila proizvajalca.

   3. Impregnacija podlage z emulcijo.

Pred polaganjem ploščic je treba podlago impregnirati z emulzijo, ki jo na podlago nanesemo s širokim čopičem.

   4. Priprava lepila.

Ko je emulzija suha, pričnemo z mešanjem lepila, ki mu pri mešanju dodajamo vodo. Ko je lepilo zmešano, ga pustimo nekaj časa mirovati. 
 
   5. Priprava ploščic.

Preden začnemo s polaganjem ploščic, odpremo 3–4 različne kartone ploščic. Primerjamo njihov kaliber in ton. To pomeni, da jih primerjamo med seboj, kajti ploščice se običajno zaradi njihove delovne obdelave (žganje keramičnih ploščic) med seboj razlikujejo.

   6. Polaganje ploščic.

Lepilo zajamemo z zidarsko lopatico in položimo na tla. Z nazobčeno lopatico vlečemo po lepilu in ga izravnamo (delamo na površini 1–1,5 kvadratnega metra). Nastavimo prvo vrsto. Med ploščice zataknemo križce, da je razmik med njimi enakomeren. S tem dobimo fugo, ki jo kasneje zafugiramo s fugirno maso. Pri polaganju uporabljamo tudi gumijasto kladivo, s katerim potolčemo po ploščicah. Za rezanje ploščic uporabljamo rezalnik za keramične ploščice, ki je lahko ročni ali električni. Ploščico zarežemo za zgornji strani, nato jo zlomimo. Za okrogle luknje v ploščice uporabljamo vrtalni stroj z nastavkom za vrtanje lukenj. Lahko si pomagamo tudi s kleščami (papagajkami), če je potrebno ploščico odščipnit.

   7. Fugiranje.

Ko so ploščice položene in se lepilo posuši, lahko začnemo z fugiranjem. Poznamo klasično in fleksibilno fugirno maso. V fugirno maso dodamo vodo in zmešamo. Fugirno maso zajamemo z zidarsko lopatico in jo nanesemo na ploščice, vzamemo fugirno gumo in porazporedimo fugirno maso v fuge.

   8. Po fugiranju z mokro gobo počistimo ploščice.

POSTAVITEV VMESNE STENE

Želite kakšen prostor ločiti od ostalega? Narediti delovni kotiček? Otroški kotiček ali igralnico? Z vgradnjo lahke pregradne stene imate lahko vse. Postopek pa je enostaven.

  1. Za oblogo sten uporabimo mavčne plošče. Mavčne plošče so različnih velikosti in debelin. Pri postavitvi vmesne stene moramo paziti, kakšne mavčne plošče potrebujemo. Če je prostor vlažen, uporabimo mavčne plošče odporne proti vlagi.
  2. Za konstrukcijo damo kovinske ali profile iz lesenih desk. Z izolacijskimi trakovi preprečimo protizvočne in hladne mostove. Zalepimo jih na zadnji strani tal stropa in sten. Kovinske profile (UW) izmerimo in odrežemo na pravo dolžino. Poravnamo jih v vodoravni položaj in jih zabijemo v strop in tla (v razmaku cca. 50 cm). Stenske profile (CW) pritrdimo od zgoraj navzdol v kovinske profile (UW). V razdalji  cca. 50 cm jih pritrdimo v steno. Nosilne profile (CW) najprej spodaj in nato zgoraj potisnemo v UW profile v razmahu 60 cm (odvisno od velikosti plošče).
  3. Nato pritrdimo mavčne plošče. Te lahko pritrdimo vodoravno ali navpično. Za vgradnjo vrat uporabimo U profil, vrežemo v širino in s pritrdilnim ročajem povežemo z ostalimi elementi. Za vgradnjo vrat moramo uporabiti nosilni vgradni okvir. Plošče z električnim vijačnikom pritrdimo na profile. Kadar rabimo manjši kos mavčne plošče, jo po površini zarežemo in prelomimo preko roba. Prerežemo jo lahko z olfa nožem. S kotnim obličem naredimo ravne in poševne robove, zgornjo stran plošče zarežemo malo po strani in s tem pustimo prostor za kitanje stikov.
  4. Prazen prostor med mavčnimi ploščami lahko uporabimo za toplotno in zvočno izolacijo. Z izravnalno maso za stene izravnamo odprtine, stike, robove, glave vijakov … Suhi kit pobrusimo s smirkovim papirjem. Takšna stena je pripravljena za pleskanje.
POSTAVITEV IN MONTAŽA OKEN

Okno je več kot samo jasno steklo. Moderni okenski okvirji so visoko-tehnično izdelani, imajo zračne in protihrupne komore. Različne zahteve morajo biti izpolnjene: hrup naj ostane zunaj in toplota naj ostane znotraj. Narejene so po normativih o prihranku toplotne energije, v to ni zajeto samo steklo, temveč tudi sam način izdelave okvirja oken. Na kaj vse moramo biti pozorni pri nakupu in montaži oken?

  1. Pri nakupu okna upoštevajmo načine odpiranja (levo,desno). Če ležijo nosilci za okna levo od opazovalca, je to levo odpiranje, in če ležijo na desni strani, pravimo, da ima okno desno odpiranje (DIN-R-desno).
  2. Menjava staro za novo. Kadar imamo okno že vgrajeno in hočemo vgraditi novo, staro okensko krilo, najprej dvignemo iz nosilcev za okno in odstranimo vložke okenskega okvirja. Posamezne dele okenskega okvirja odstranimo in polomimo vogale. Po potrebi okenski okvir tudi odžagamo z električno žago. Sidra v steni odstranimo s kladivom in sekačem ali odrežemo z brusilko.
  3. Vse ostanke od ometa in okvirja temeljito počistimo.
  4. Natančno izmerimo odprtino v zidu. Razlika med oknom in ometom bi naj znašala od 10–25 mm. To praznino kasneje napolnimo s poliuretansko peno(PUR PENA).
  5. Po potrebi zamenjamo tudi notranje ali zunanje police.
  6. Ročaje za okno pritrdimo na okensko krilo in nato novo okensko krilo vzamemo iz nosilcev. Okna pritrdimo s sidri za vgradnjo v omet (levo in desno na vsak meter). Okvir zagozdimo z lesenimi zagozdami in močno pritrdimo. Okvir s pomočjo vodne tehtnice poravnamo. Pozorni moramo biti na razmak med ometom (na vsaki strani enako).
  7. Okensko krilo obesimo na nosilce in preverimo, če se pravilno odpira in zapira. Če je okno v redu nastavljeno, zvrtamo luknje v okvir in omet. Nato vstavimo vijačne vložke in okvir privijemo v omet (jih zasidramo). Okno podpremo s podpornimi palicami in odstranimo lesene zagozde, fuge pa zapolnimo z poliuretansko peno.
  8. Okvir moramo takoj očistiti.
  9. Okensko polico odrežemo na pravo mero in potisnemo pod okenski okvir (po potrebi podložimo z zagozdami). Ko se poliuretanska pena strdi, jo odrežemo. Po potrebi stike zapolnimo z akrilnim kitom.

Kontakt OBI Slovenija
OBI d.o.o.
Alenka Majcen
Jurčkova cesta 226, 1000 Ljubljana
Tel. : +386-1-518-88-55, fax :+386-1-518-88-70, e-mail : alenka.majcen@obi.si


Več v Gospodarstvo