Tri milijonski projekt za avstrijski trg prihaja izpod taktirke podjetnih Ljutomerčanov

Projekt je zagotovil 10 novih zaposlitev za lokalne prebivalce, po širitvi to jesen bo zaposlitev še več. Širitev pa se ne obeta le v Avstriji, ampak tudi v Romuniji.

Prlekija-on.net, sreda, 28. marec 2018 ob 19:45
Mario Kurtović

Mario Kurtović

Otvoritev 3 milijone vrednega rastlinjaka v obmejnem Cmureku, je minuli petek pospremilo skoraj sto eminentnih gostov, med drugim župan Cmureka, Anton Vukan in veleposlanica na Dunaju, mag. Ksenija Škrilec, ki je pohvalila projekt kot »odličen primer uspešnega čezmejnega sodelovanja in kreativnosti mladih slovenskih podjetnikov«. V rastlinjaku avstrijskega podjetja PanOrganix AT GmbH Co. & KG., ki ga vodijo Slovenci, Ljutomerčani, uspeva na tisoče solat in zelišč, ki so brezpesticidno pridelana ter vsak dan sveže spakirana in prepeljana v skladišča podjetja Hofer Avstrija. Projekt je zagotovil 10 novih zaposlitev za lokalne prebivalce, po širitvi to jesen bo zaposlitev še več. Širitev pa se ne obeta le v Avstriji, ampak tudi v Romuniji.

23. marca je PanOrganix AT otvoril en hektar velik rastlinjak v obmejnem Cmureku, v katerem bodo skozi celotno leto uspevala brezpesticidna solata in zelišča za avstrijski trg. Ekipo, zbrano okrog Maria Kurtovića, idejnega vodje projekta ŽIVA, je na uspešno pot pospremilo skoraj 100 povabljenih gostov, med drugim župan Cmureka, Anton Vukan, slovenska veleposlanica na Dunaju, mag. Ksenija Škrilec, slovenski gospodarski ataše na Dunaju, mag. Dušan Pšeničnik, direktorji Hofer KG, Slovenska gospodarska zveza iz Celovca ter drugi pomembni partnerji. Zbrani gostje, med katerimi so bili tudi pomembni mediji, kot je ORF, so ekskluzivno izvedeli, da se projekt ŽIVA seli tudi v bližnjo Romunijo, kjer bo prav tako kmalu stal rastlinjak s solato in zelišči (ter še čem) za romunski trg. Župan Vukan, Totter, direktor bioenergetskega podjetja ter vodstvo PanOrganix AT so ceremonialno posejali 54 solat, ki jih bodo 8. maja podarili otrokom iz Cmureka na prireditvi o zdravi prehrani. Seveda na dogodku ni manjkala niti prijetna jazz glasba skupine »Jože Zadravec trio« ter gurmanske dobrote izpod taktirke Gostilne Rajh.

Projekt v Cmureku, ki je stal okrog 3 milijone evrov, je posledica dobrega poslovanja v Sloveniji in pridobljenega know-howa ter predvsem želje partnerjev po lokalno pridelani zelenjavi, saj je avstrijskemu potrošniku lokalni vidik prehrane izjemno pomemben, še veliko bolj kot v Sloveniji. Rastlinjak je zagotovil 10 novih zaposlitev; po razširitvi, ki je v načrtu že to jesen, jih bo še več. Pomembno vlogo v celotni zgodbi je odigrala lokalna skupnost v Cmureku, saj, z županom na čelu, izjemno podpira modernizacijo mesta in vseh prednosti, ki jih rastlinjak prinaša; rastlinjak je tudi ogrevan z lokalno bioenergijo.

V tehnološko dovršenem rastlinjaku pod nadzorovanimi, optimalnimi pogoji vlage, temperature in svetlobe uspeva na tisoče rastlin, vsak dan se v Hofer Avstrija odpelje skoraj 15.000 kosov solat in zelišč, ki so skrbno pregledane, spakirane in še isti dan odpeljane v njihovih sedem skladišč. Naj spomnimo, da je prednost pridelave v rastlinjakih v tem, da se vsak dan, tudi v najhladnejših zimskih mesecih, pridela več tisoč solat in zelišč, medtem ko na zunanjih površinah ni možno pridelati zelenjave, posledično je tudi ni na trgovskih policah, ampak je potrošnikom na voljo zgolj tuja in ne lokalno pridelana zelenjava. PanOrganix AT to spreminja, saj so solata in zelišča, ki so brezpesticidno pridelana, potrošnikom na voljo 365 dni na leto. Ker se prodajajo skupaj s koreninami, tako ohranjajo svežino, vitamine in druge hranilne snovi, vse dokler jim ne porežete listov. Gre za moderno pridelavo po načelu bioponske tehnologije, ki je ljudem in naravi prijazna, saj strogo izključuje uporabo pesticidov, fitofarmacevtskih sredstev in gensko spremenjenih semen, pri pridelavi se ne proizvaja odpadnih voda (90 % vode kroži po sistemu), zato ni vpliva na pitno vodo in ni škodljivih vplivov na okolje. Sama voda je izjemno čista, saj se filtrira skozi 4 različne filtre – mehanski, peščeni, UV ter filter za železo in mangan. PanOrganix AT strogo sledi načelu brezpesticidne pridelave, zato se uporabljajo neoporečne in naravi najbolj prijazne tehnologije pridelave ter naravni škodljivci.

Mario Kurtović kljub obilici projektov ne počiva, ampak načrtuje širjenje pridelave še v druge države po Evropi. Njegova vizija je že precej časa usmerjena k osvojitvi Evrope, saj želi postati en izmed najpomembnejših pridelovalcev sadja in zelenjave. Če bi ga pred 10 leti povprašali, ali svojo prihodnost vidi v kmetijstvu, bi najverjetneje odgovoril z ne. Dandanes v kmetijstvu uživa, saj z edinstvenimi rastlinjaki z moderno pridelavo z najnaprednejšo tehnologijo orje ledino v Sloveniji in tudi v Srednji Evropi, za kar je prejel številne nagrade.


Več v Gospodarstvo