Sprehodili so se v spomin na akademika Trstenjaka

Preko 150 pohodnikov se je štirinajstič iz Gornje Radgone odpravilo do Rodmošcev

Prlekija-on.net, torek, 8. januar 2019 ob 07:56
14. Trstenjakov pohod

14. Trstenjakov pohod

V spomin na svojega velikega soseda, velikega Prleka, Slovenca, na profesorja, teologa, psihologa, akademika in častnega občana Gornje Radgone, dr. Antona Trstenjaka, človeka svetovnega slovesa, ki je vse svoje življenje posvečal človeku, iskanju poti do njega, bitju prihodnosti, sta Planinsko društvo Gornja Radgona in Turistično društvo Majolka, že štirinajstič organizirali spominski pohod do rojstne akademikove hiše. Po lepem in sončnem zimskem vremenu se je preko 150 pohodnikov praktično iz cele Slovenije, odpravilo iz Aleje velikih v Gornji Radgoni, kjer je tudi Trstenjakovo spominsko obeležje, in vse jih je pot vodila po vinorodnih hribčkih do hiše, kjer je pred 113 leti (8.1.1906), akademik Trstenjak bil rojen. Tudi tokratni pohod, dolg 15 km, posvečen 113-letnici rojstva prleškega velikana, je poleg planincev iz domače regije pritegnil tudi ljubitelje narave iz širšega območja Slovenije.

Vsi skupaj, tako mladi kot malo manj mladi so po štartu iz Gornje Radgone, hodili skozi Črešnjevce, Orehovski Vrh, Zbigovce in Ivanjševski Vrh, prišli v Rodmošce, kjer stoji Trstenjakova rojstna hiša in spominska soba. Veseli in ne posebej utrujeni so vsi pohodniki dejansko uživali, ne le med pohodom temveč tudi na spominski slovesnosti ob Trstenjakovi rojstni hiši. Tam je prisotne pozdravil predsednik PD Gornja Radgona, Tonček Mlinarič, ki se je zhavalil vsem, ki so pomagali pri organizaciji pohoda in pogostitvi pohodnikov, zlasti TD Majolka, domačinom iz Rodmošcev ter Turistični kmetiji Roškar. Trstenjakovo zgodbo pa so predstavile učenke OŠ Gornja Radgona, sicer mlade planinke, čigava mentorica je Anita Mlinarič. Po prijetnem druženju, malici in zaužitju tekočih okrepčil, so pohodniki zapustili prijetno vasico Rodmošce, kamor se bodo, če ne prej, vrnili vsaj v začetku januarja prihodnje leto, ko bo na sporedu 15. Trstenjakov pohod.

Tako so tudi tokrat, skupaj z množico drugih občanov, počastili spomin na dr. Antona Trstenjaka ob 113. obletnici njegovega rojstva. Rojen je bil 8. januarja 1906, umrl pa je 29. septembra 1996, ko so ga kot častnega občana Gornje Radgone, pokopali ob njegovih prednikih na pokopališču v Gornji Radgoni.



Več v Družabno