Bezeg, cvetoča lekarna in poslastica

Zaradi številnih zdravilnih lastnosti so ga nekoč poimenovali celo »lekarna kmečkih ljudi«

Prlekija-on.net, torek, 28. maj 2019 ob 17:45
Bezeg

Bezeg

V maju in juniju tudi v Prlekiji cveti obilo bezga. Bezeg (lat. Sambucus) spada med grmovnice in je najbolj znan po širokih možnostih uporabe njegovih velikih rumeno-belih cvetov, pa čeprav je praktično cela rastlina primerna za uporabo, razen svežih jagodičastnih plodov, ki dozorijo v septembru. Rastlina se največkrat nahaja na sončnih legah ob robovih gozdov, jas in ograj, zraste pa lahko tudi do 10 metrov in ga zlahka lahko prepoznamo predvsem po specifičnem vonju in izgledu njegovih cvetov. Zaradi številnih zdravilnih lastnosti so ga nekoč poimenovali celo »lekarna kmečkih ljudi«. Kljub zdravilnim lastnostim pa pretirana uporaba bezga ali pripravkov iz njega vseeno ni priporočljiva.

Cvetove, ki so največkrat uporabljen del rastline, nabiramo v drugi polovici maja in predvsem v juniju. Nabiramo jih samo v sončnem in toplem vremenu, sušimo pa na svežem zraku, vendar ne direktno na soncu. Cvetove lahko sveže ali posušene uporabimo za čaj, za izdelavo bezgovega soka, sirupa ali šabese, tinkture ter olja, lahko pa jih uporabimo tudi kot kulinarično poslastico. Cvetovi bezga so priporočljivi pri težavah z dihali, pri gripi, vročini, prehladu, astmi ali pri težavah s senenim nahodom. Prav tako je bezgov čaj odlično sredstvo pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Liste in poganjke bezga, ki jih nabiramo predvsem aprila in maja lahko uporabimo kot sredstvo pri čiščenju organizma, saj vzpodbujajo delovanje sečil in žlez znojnic. Uporabno je tudi bezgovo lubje, katerega lahko uporabimo kot odvajalo, pomaga pa tudi pri motnjah delovanja ledvic in mehurja.

Kot opozorilo pa velja omeniti, da bezga NE SMEJO uživati nosečnice in doječe matere, saj vsebuje alkaloid, ki lahko škoduje plodu. In še enkrat opozorimo: uživanje svežih bezgovih jagod oz. plodu lahko povroči slabost, bruhanje in drisko, zato jih ne smemo uživati!

Recept za bezgov sirup

30 bezgovih cvetov
4kg sladkorja
3 limone
3 do 4l vode
citronska kislina

Vodo in sladkor zavremo. Ko se voda malce shladi, dodamo cvetove, narezane limone in citronsko kislino. V pokriti posodi pustimo približno 2 dni, precedimo ter prelijemo v steklenice in zapremo. Hranimo v temnem in hladnem prostoru.



Več v Narava