Ob ZD Gornja Radgona že raste Center za krepitev zdravja

Novi prizidek bo izboljšal pogoje za zaposlene in bolnike, med drugim bodo zraven tudi nove ambulante družinske medicine

Prlekija-on.net, torek, 23. julij 2019 ob 12:33
Gradnja Centra za krepitev zdravja ZD Gornja Radgona

Gradnja Centra za krepitev zdravja ZD Gornja Radgona

Čeprav je v Gornji Radgoni in okolici kar nekaj gradbišč, predvsem gradijo stanovanja in sanirajo ceste, je trenutno v radgonski občini in tudi širše največje gradbišče, izgradnja Centra za krepitev zdravja (CKZ) oziroma prizidka k Zdravstvenemu domu Gornja Radgona. Delavci Gradbenega podjetja Milan Pintarič iz Spodnje Ščavnice, s s temeljitimi pripravami in začetnimi deli pričeli konec letošnjega junija, sedaj pa so že končana zemeljska dela in prvi obrisi CKZ Gornja Radgona so že vidni. Objekt, na mestu, kjer je doslej bil park, med dosedanjo stavbo ZD in regionalno cesto, bo zgrajen v treh etažah in bo z obstoječim poslopjem povezan s "tunelom". Naložba je okoli 600.000 evrov, investitorji pa so občine - ustanoviteljice: Gornja Radgona, ki je tudi nosilka investicije, Radenci, Apače in Sv. Jurij ob Ščavnici. Del sredstev bo primaknil tudi Zdravstveni dom Gornja Radgona, seveda pa bosta svojo mošnjo odprla tudi Evropska unija in Republika Slovenija.

Ko bo CKZ Gornja Radgona zgrajen, predvidoma pomladi prihodnje leto, bodo pogoji delovanja v tej zdravstveni ustanovi bistveno boljši. Kot nam je povedal direktor ZD Gornja Radgona Jože Primožič, poleg omenjenega centra, bo v novem objektu mesto dobilo še nekaj služb, predvsem pa bodo v prizidku tudi nove ambulante, kar pomeni, da bodo zdravniki "bolj na kupu", saj sedaj nekatere ambulante družinske medicine morajo delovati tudi v sosednjem objektu, kjer domuje Lekarna Špringer. Sedanja investicija je sicer ena največjih, če ne največja v ZD Gornja Radgona, kjer je zaposlenih okoli 130 zdravnikov ter drugega medicinskega in tehničnega osebja, vse od leta 1965, ko je objekt bil zgrajen. Trinajst let pozneje, leta 1978, pa so mimogrede zgradili še prizidek. Vmes je bilo še kar nekaj večjih in manjših investicij, predvsem vzdrževalnih, ureditve fasad, v zadnjih letih pa je kar nekaj sredstev vloženih v energetske sanacije, v okviru katere so zamenjali vsa okna, garažna vrata in namestili žaluzije. Zraven je tudi prišla nova zunanja fasada, tako da znaša prihranek energije na letni ravni okoli 13 tisoč evrov.

Za tekočo naložbo »Izgradnja CKZ«, je občina Gornja Radgona konec leta 2017 uspešno kandidirala na javnem razpisu za izbor operacij »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih - sklop 2«, ki ga je objavilo Ministrstvo za zdravje. S tem je občina pristopila k izvedbi projekta »Izgradnja CKZ«, kar sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v programskem obdobju 2014-2020. Ustanoviteljice in solastnice javnega zdravstvenega zavoda Zdravstveni dom Gornja Radgona so Občina Gornja Radgona, Občina Radenci, Občina Apače in Občina Sveti Jurij ob Ščavnici. Po soglasnem dogovoru občin ustanoviteljic bo v njihovem imenu celotno investicijo izvajala Občina Gornja Radgona.

Namen investicije je izgradnja prizidka k obstoječemu ZD Gornja Radgona v dveh etažah, pri čemer bo 1. etaža namenjena pokritemu parkirišču in prostorom reševalne službe, 2. etaža pa bo pretežno namenjena prostorom za izvajanje preventivnih programov, del bo namenjen še za splošno ambulanto in referenčno ambulanto. S tem bodo občine ustanoviteljice zagotovile javnemu zdravstvenemu zavodu ZD Gornja Radgona kvalitetno izvajanje preventivne zdravstvene vzgoje na sedežu zavoda v Gornji Radgoni in njeno širitev še na druge deležnike v lokalni skupnosti, kot so osebe, ki tvegajo socialno izključenost, starejši iz socialno ogroženih okolij in skupine prebivalstva z večjim tveganjem za kronične bolezni. Hkrati bi z investicijo bili pridobljeni tudi ustrezni dodatni prostori za izvajanje primarnega zdravstvenega varstva na območju občin Gornja Radgona, Radenci, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici.

Investicijski projekt bo ZD Gornja Radgona na sedežu zavoda omogočil kontinuirano delovanje integriranega centra za krepitev zdravja kot samostojne enote v zdravstvenem domu in ključne organizacijske strukture na primarni ravni zdravstvenega varstva za zagotavljanje izvajanja zdravstveno-vzgojnih obravnav, ki bo vzpostavljena v letu 2019. Pričetek gradbenih del je bil predviden v drugi polovici leta 2019, naložba bo zaključena v letu 2020. Celotna ocenjena vrednost investicije v izgradnjo CKZ znaša 586.199,00 EUR z DDV. V skladu s pogodbo bo investicija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za zdravje sofinancirana v skupni višini največ do 185.802,00 EUR. Preostalo vrednost naložbe bodo sofinancirale občine ustanoviteljice ZD Gornja Radgona (po ključu solastniškega deleža) in Zdravstveni dom Gornja Radgona.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Gospodarstvo