ZGODOVINA je dekla vsakokratnih ravnateljev naših življenj.

Sprehod mimo stare gospe, ki očitno ni učiteljica življenja.

, sobota, 11. december 2010 ob 17:15

Zgodovina človeške družbe nas predvsem uči o vojnah in omenja krajše prekinitve, ki naj bi bile mir in prinašale življenje. Večina najbolj prepoznavnih zgodovinskih osebnosti je vihtela orožje. Celo papeži, ki naj bi širili miroljubno Jezusovo sporočilo so ga razširjali z ognjem in mečem.

Nedavno so voditelji držav EU podpisali Berlinsko izjavo v spomin na  50 letnico podpisa Rimske pogodbe s katero je 6 držav ustanovilo EU. Zaradi prepoznavanja bodočnosti se je koristno spomniti, nekaterih dogodkov, ki so prav tako bili zaključeni s državniškimi podpisi.

 

Francoska revolucija je pomenila začetek konca fevdalizma. Kot pritiče revolucijam je prinesla najprej jakobinsko in po tem Napoleonovo diktaturo. Fevdalna Evropa združena v Sveti alijansi, je po zmagi nad Napoleonom, na dunajskem kongresu leta 1815 obljubila NIKDAR VEČ VOJNE.

Po meščanski revoluciji 1848, ki je pometla z leta 1815 preživelim  fevdalnim apsolutizmom so po Evropi divjale prusko francoska in avstrijsko-italijanska vojna. Po državljanski vojni so nastale Združene države in počasi širile vpliv na oba ameriška kontinenta, Velika Britanija je bila na vrhuncu imperialne moči. Ustanovljen je Rdeči križ, sprejete ženevske konvence, evropske države pa so na plečih zasužnjenih narodov uživale varljivo blaginjo miru.

Prva svetovna vojna ni bila posledica sarajevskega atentata. Nemčija je zahtevala novo razdelitev kolonij, ZDA pa novo razdelitev trgovinskih interesnih območij in oceanskih prostranstev.

I.sv. vojna je bila prva vojna v kateri se je število civilnih žrtev vojne izenačilo z vojaškimi. Po vojni so na pariški konferenci »pošteno«  razdelili Evropo in obljubljali  trajni mir. Ustanovljeno je  Društvo narodov, ki naj bi ta mir zagotavljalo. Trdili so  NIKDAR VEČ  VOJNE.  Prva svetovna vojna je pomenila začetek konca britanskega imeprija, v katerem sonce nikdar ni zašlo in vzpon nove imperialne sile ZDA. Prinesla, je nov družbeni sistem, boljševistični komunizem na katerem se bodo napajali psi vojne do konca XX. stoletja. Zato je mirovna konferenca po I. sv.v. v sebi nosila seme naslednje svetovne vojne.

 

Prva svetovna vojna je izzvala upravičeni protest evropskih narodov, ki so si ga prilastili fašisti, nacisti, boljševiki in kapitalistična oligarhija. Obstojalo je tudi tiho soglasje Vatikana o temeljni delitvi teh »vrednot. Vsi pogoji za novo vojno so bili v vgrajeni v konec prejšnje

 

Druga svetovna vojna je vojskovanje vojakov spremenila v vojno proti civilistom, v svoji bestialni razsežnosti pa v vojno proti civilizaciji. Prinesla je načrtno industrijsko uničevanje ljudi in materialnih dobrin (, holokavst, Dresden, Hirošima itn) .

Na koncu vojne so nekateri nasprotniki postali zavezniki in nekateri zavezniki nasprotniki.

Glavne oziroma nepotrebne zločince so obesili, drugim so omogočili skrivanje, nekateri pa so začeli delati za nove gospodarje. Ustanovljeni so Združeni narodi in še nedavno skupaj vojskujoči zmagovalci so zagotavljali NIKDAR VEČ VOJNE, pri tem pa že načrtovali nove zveze s katerimi bodo premagali nekdanje zaveznike. Najmočnejši zmagovalki (SAD, SSSR) sta zaključili vročo vojno in nadaljevali s hladno. Svet in Evropo je označevala bipolarnost, ki je temeljila na  ravnotežju strahu. Marshalov načrt je Zahodni Evropi odvzel  mednarodno politično težo, sovjetska okupacija pa Vzhodni Evropi demokracijo. Delitev je bila vzpostavljena , nasprotniki znani in »hladna vojna«  je lahko nadaljevala pravkar končano »vročo«

Hladna vojna je prinesla kolosalen razvoj tehnologij, ne zaradi dobrobiti ljudi, temveč zaradi  premoči, ki je bila potrebna za ustvarjanje in ohranjanje ravnotežja strahu. Razpadel se je kolonialni sistem, ki ga je nadomestila ekonomsko vojaška premoč ZDA in sovjetske povezave z avtoritarnimi komunističnimi režimi.

Ko je leta 1990 padel berlinski zid smo želeli verjeti NIKDAR VEČ HLADNE VOJNE! Francis Fukujama je oznanil: Propad komunizma je »konec zgodovine«. Popolnoma deregulirani trg na ekonomskem področju in liberalna demokracija na političnem sta končni točki evolucije človeštva, so končna oblika vladavine, to je konec zgodovine. To je konec evolucije ideologije. Svobodni svet je svobodni trg. Intelektualnega očeta moderne socialne države (New Deal) Johna Maynarda Keynesa je obtožil, da je na napačni strani zgodovine, ker je bil prepričan, da je kolektivno bogatstvo treba pravičneje deliti.

 

Po razpadu SZ svet postaja unipolaren  SAD svojo ekonomsko  vojaško in gospodarsko moč pretvarjajo v svetovno nadvlado pod krinko boja proti silam zla. SAD so v "stalni vojni"   (niso razglasili še večne svete vojne) . Zgodi se 11. september. Če se ne bi zgodil, bi ga ZDA morale naročiti. Tako so dobile vzrok za boj proti terorizmu, ki se je spremenil v globalno teroriziranje. Do leta 2010 so ZDA vzpostavile po svetu blizu 800 vojaško-logističnih baz za globalni nadzor. Dejansko je to njihov »zaslužek« iz II.SV.

Poročilo Univerze Heidelberg-» barometer konfliktov« leta 2008 v svetu

Skupaj 345 konfliktov. Število konfliktov visoke intenzivnosti je v letu 2007/8 naraslo iz 32 na 39, od tega je devet v kategoriji vojaškega spopada-vojne. V petih posredno ali direktno sodeluje oziroma jih vodi glavna sila zavezništva. Svetovna gospodarska kriza pričakovano izbruhne 2008. To je račun, ki ga moramo plačati za konec hladne vojne in predujem za naslednjo delitev sveta in dostopa do čiste vode. Narava nas kaznuje zaradi kršenja naravnih, nekateri bi rekli božjih zapovedi. Kibernetski spopad prehaja v višjo fazo neokortičnega spopada, kjer ni cilj uničiti nasprotnika, temveč spemeniti njegovo mnenje. Izgon Googla iz Kitajske, zaradi kitajskih hekerjev, ki vdirajo v vojaške in gospodarske sisteme v ZDA. Ali je Wikilecks nova oblika terorizma in čigavega?

 

Pojavljajo se nove sile in delitve, ki želijo svoj del globusa, energije, surovin in temu pripadajoče pomorske kopenske, vesoljske in kibernetne prostore.

Kitajska J. Koreja – Japonska  1.5 milijarde preb,  17% svetovne proizv,   10milj.km

EU                                            0,5 milijarde.preb.   30% svet.proizv.           4 milj.km

Južna Amerika 331 miljonov prebivalcev                                                    17, 78 milj.km

Indija in 1,2 miljarde prebivalcev                                                                   3.27 milj. km

 

Ali je nevarnost vojne prisotna in vojaški spopad možnost, ki jo glede na zgodovinsko sosledje dogodkov moramo upoštevati? V naslednji vojni ne bodo ubijali, pustili bodo umirati.

Rojstev diktatur in diktatorjev ni mogoče preprečiti. Prepad med revnimi in bogatimi se veča. Bogati za standard rabijo vse več energije in surovin, zasto jih jemljejo revnim.

 

IN  VENDAR  SE  PREMIKA

Na 46. varnostni konferenci zunanjih in obrambnih ministrov NATO, EU in Rusije (febr. 2010) je nemški zunanji minister izjavil:

Nemčija podpira oblikovanje EU obrambnih sil. EU mora postati pomemben politični dejavnik na globalni ravni. Zato se mora odzivati neodvisno in zavzemati enotna stališča.

Evrope se ni treba bati, na njo lahko računamo in na njo se treba zanesti.

Upajmo, da bo Slovenija zraven.

 

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Več v Blog