Salon Traminec z več kot tisoč obiskovalci praznoval deseto obletnico

108 tramincev iz Slovenije, Nemčije, Madžarske, Italije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Izraela in Grčije je navduševalo ugledne gospodarstvenike, politike, vinarje in vinoljubce

Prlekija-on.net, torek, 27. avgust 2019 ob 16:20
10. Salon Traminec

10. Salon Traminec

10. Salon Traminec je v hotelski kompleks Zdravilišča Radenci ob svoji obletnici privabil več kot 1.000 prijateljev vina, kulinarike in glasbe. 108 tramincev je navduševalo ugledne gospodarstvenike, politike, vinarje in vinoljubce. Na dogodku, ki je oral ledino slovenskega vinskega turizma, katerega namen je negovanje vinske tradicije in kulture pitja vina, se je ob kulinariki sedmih vrhunskih kulinaričnih mojstrov, predstavilo 108 tramincev iz devetih držav. Klub dišeči traminec, Vina Steyer in agencija Mediaspeed so ob razrezu torte, nazdravljali ob ritmu skupine Pliš ter glasbenega dueta, Dimek in Davor Klarič. Edukativni del salonskega dogajanja - Malo šolo vinskih okusov, je vodil sommelier Danilo Steyer z gostom iz sosednje Avstrije, Helmutom Ganglom.

Zadnji avgustovski ponedeljek je bil že tradicionalno, desetič po vrsti, posvečen vinskemu posebnežu tramincu. Poslovno-družabni dogodek, kjer se pomešajo aroma odličnega vina, vonj po vrhunski hrani, dobra glasba in neverjetno vzdušje, je ponovno poskrbel tudi za kulturne užitke. Letos so obiskovalci lahko poskusili 108 različnih tramincev iz Slovenije, Nemčije, Madžarske, Italije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Izraela in Grčije. Spremljale so jih kulinarične specialitete sedmih različnih kuharjev iz najboljših gostiln, restavracij in hotelov. Tako so mojstrovine svojih kuhalnic predstavili kuharji iz Zdravilišča Radenci, Dvora Jezeršek, Gostilne Zorko, Turistične zveze Lendava vabi, Japonske restavracije Miyabi, Gostilne Vrtnica ter restavracije Kodila.

Kot vseh devet let pred tem, so bili tudi letos glavna zvezda traminci, katerih okus je še dodatno okrasil program, ki so ga tradicionalno povezovali vrhunski glasbeniki. Za glasbene užitke ob pokušnji žlahtne kapljice, je poskrbel nepozabni glas Aleksandre Ilijevski ob spremljavi skupine Pliš. Dušo sta nahranila Jernej Dirnbek-Dimek in Davor Klarič, ki sta predstavila projekt Z muziko o vinu in ljubezni.
Edukacija je osrednja nit salonskega dogajanja. Izobraževalne namere in poslanstvo o kulturi pitja vina, s katerimi vzgaja in izobražuje vinske ljubitelje ter poznavalce sta letos podala priznani vinar in sommelier ter Evropski vitez vina, Danilo Steyer, z avstrijskim gostom, Helmutom Ganglom, v dobro obiskani Mali šoli vinskih okusov.

Priljubljenost in pomembnost dogodka poudarijo številne znane osebnosti, ki se ga vedno znova udeležijo. Med priznanimi traminci in kulinaričnimi dobrotami je bilo tako opaziti operno pevko mag. Alenko Gotar, skladatelja filmske glasbe Jureta Torija, košarkarsko legendo Iva Daneua. Goste je pozdravila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec. Manjkala ni niti aktualna vinska kraljica Slovenije, Meta Frangež. Tramince so okušali tudi predsednik državnega zbora, mag. Dejan Židan, številni župani občin severovzhodne Slovenije, gospodarstveniki in poslovneži.

Organizatorji so bili z dogodkom, kot tudi z udeležbo izjemno zadovoljni.

Začelo se je leta 2010...vse ostalo je zgodovina

Pred desetimi leti sta Magda in Danilo Steyer v prvem uvodniku v katalogu Salona zapisala: »Dogodek, ki je zorel kot vino nekje v skritem kotičku najinih glav. Navdih sva dobila pri sosedih na Klöchu, kjer tramincu posvečajo vso pozornost in so zelo ponosni nanj. Med sortami je posebnež in skrajnež: ne raste vsepovsod, zahteva svoje pogoje in veliko potrpljenja. Kot vino ga zaradi njegove specifične arome vzljubiš in uživaš v polnosti, ki jo ponuja, ali pa se mu izogibaš, ker ga preprosto ne razumeš, je pretežak in še sladek povrhu ... Ampak skrivnost tramincev je v odkrivanju njegovega eksotičnega bogastva cvetice in arome. Je sorta in vino, ki je v slovenskem prostoru vezano na vsaj dva predsodka: kot vino za ženske in vino za sladice ... Izziv in cilj Salona Traminec je v preseganju teh predsodkov in v iskanju novega zornega kota za razumevanje in poskušanju tramincev ...«

Danilo in Magda Steyer sta k uresničenju ideje povabila Normo Bale in Boruta Cvetka, kasneje se je ekipi pridružila še Natalija Cvetko in tako je pet entuziastov, strastno verujočih v moč vina kot medija za povezovanje in sodelovanje podobno mislečih, vsa ta leta gradilo in dograjevalo Salon, ki je postal največji vinski družabni in poslovni dogodek v regiji.

V desetih letih so na pokušnjo postavili več kot tisoč različnih tramincev, skupno več kot dvanajst tisoč buteljk. Rušili so tabuje in predsodke o tramincu, ki je veljal za žensko vino. Gostili številne prestižne glasbene goste in kulinarične mojstre.

»Z izjemno medijsko izpostavljenim dogodkom, smo najprej Gornjo Radgono in kasneje Radence postavili v sam vrh slovenskega vinskega festivalskega dogajanja. Idejo salona smo izpilili do potankosti in popeljali do vrhunca. Z desetim, jubilejnim Salonom Traminec, ki je v svoji dobi prepričal več kot deset tisoč obiskovalcev, se organizatorji s tem konceptom poslavljamo in nazdravljamo novim, drugačnim, predvsem pa svežim vinskim zgodbam, ki jih Slovenija še kako potrebuje.« je ob zaključku letošnjega Salona Traminec sklenilo vseh pet organizatorjev.

Foto: mediaspeed.net



Več v Družabno