Slovenec in Prlek, ki je igral državnikom sveta - odšel je Emil Glavnik

Emil Glavnik je bil rojen leta 1936 v Ljutomeru, nazadnje pa je živel v Celju

Prlekija-on.net, sobota, 19. oktober 2019 ob 11:212
Odšel je Emil Glavnik

Odšel je Emil Glavnik

Poslovil se je Emil Glavnik, Slovenec in Prlek, ki je igral državnikom sveta. Prlekija se poslavlja, v njegovih skladba opevan klopotec, klopoče zadnjo otožno melodijo Njemu v slovo! Za vedno je odšel velik, preskromen mož, nežna dušica čistega srca. Bila ga je ena sama melodija.

Naj mu tam daleč čez zaigrajo njegove Orglice.

Pogreb slovenskega prodornega skladatelja in klenega Prleka bo v ponedeljek 21. oktobra 2019 ob 15.30 uri na celjskem pokopališču, žara bo pripeljana ob 13.30 uri.

Rojen je bil leta 1936 v Ljutomeru ter je nazadnje živel v Celju. Deloval je kot poklicni glasbenik, saj je bil skladatelj oziroma avtor glasbe klasične in popularne glasbe ter pianist, instrumentarij: klavir, oblika dejavnosti: aranžer glasbe, instrumentalist, skladatelj/avtor glasbe; zvrst: klasika, narodnozabavna glasba, pop, popevka. Napisal je tudi precej prleško narečnih narodnozabavnih skladb. Prve glasbene korake je naredil v glasbeni šoli v Ljutomeru, vojaško glasbeno šolo je končal na Reki. Osemnajst let je igral v beograjskem pihalnem in salonskem orkestru, ki je bil hkrati elitni protokolarni orkester takratne skupne države. Izpopolnjeval se je na oddelku za folkloristiko na glasbeni akademiji v Beogradu. Pozneje se je pridružil beograjskim simfonikom. Igral je v različnih zasedbah po svetu, od simfoničnega, salonskega in revijskega do dixielands orkestra in big benda. O svoji glasbeni poti je povedal: »Klavir je že pred prvo svetovno vojno kupil moj dedek. Kot otrok nisem vedel, da bo usodno vplival name, da bom igral v Titovi gardi, prepotoval kot glasbenik pol sveta in muziciral celo pred britansko kraljico Elizabeto II. Sicer pa sem igral tudi Hruščovu, Brežnjevu, Selasieju, Naserju, Indiri Gandhi, Brandtu, Carterju, Elizabeth Taylor in drugim.«

Emil Glavnik je bil skladatelj zabavne, otroške, zborovske in filmske glasbe. Na ptujskem in splitskem festivalu ter na mariborski Veseli jeseni je prejel več nagrad. Za zborovsko skladbo Prepirljivke je na beograjskem festivalu dobil Mokranjčevo nagrado, prislužil pa si je tudi mednarodno nagrado ženske radiodifuzije. Za glasbo v filmu Oče na službeni poti je napisal priredbo in jo tudi sam izvajal. Ustvaril okoli dvesto skladb, med njimi dobra dva ducata narodnozabavnih. Pisal je za ljutomerski ansambel Klopotec, za skupino Štrk ipd. Sam je o tem povedal: »Ustvarjam nenehno, spontano ali po naročilu, saj živim od glasbe.« Njegove narodnozabavne uspešnice so: Nacek v Ptuju, Koline, Aleluja, Kurent, Pridi v Majolko, Vino, Usoda, Ciganka (zmagovalna skladba festivala Vesela jesen 2003) itd.

Emil Glavnik je veliko ustvarjal tudi za zbore. Znane so njegove skladbe Prepirljivke (besedilo Manko Golar), Gospa je čedna (besedilo Ervin Fitz), Tabadap, Igra iz Konavlja itn. Ustvaril je tudi veliko uspešnih skladb za pihalne orkestre: rapsodijo Logarska dolina, štiristavčno suito V dolini tihi, fantazijo Lapidarium, rapsodični skerco Biseri Ohridskega jezera, Momento Amoroso, Koroško rapsodijo, Al' me boš kaj rada imela, Romanso za godala ter velik opus instrumentalnih skladb za sestave v triu, kvartetu, kvintetu, sekstetu. Že samo do leta 2003 je prejel devetindvajset natečajnih in festivalnih nagrad.

Hvala Vam, dragi naš Emil za vse, kliče Prlekija, počivajte v miru in na svidenje med zvezdami!

MCP-PC NVO, so. p.
Slovensko nacionalno združenje,delujoče v javnem interesu

Od Emila se poslavljamo tudi v uredništvu Prlekija-on.net in svojcem izrekamo iskreno sožalje.



Več v Črna kronika

Motorist je padel, foto: PGD Ljutomer

Motorist se je pri padcu huje poškodoval

ponedeljek, 15. julij 2024 ob 07:44
Prometna nesreča

Motorist padel in se poškodoval

nedelja, 14. julij 2024 ob 22:34