Najstarejšemu vitezu »šampanjska sablja«

Ernest Ebenšpanger obeležil 80. življenjski jubilej

Prlekija-on.net, četrtek, 24. oktober 2019 ob 09:12
80 let Ernest Ebenšpanger

80 let Ernest Ebenšpanger

Še posebej prijetno in veselo je bilo zadnje srečanje članov Slovenskega reda vitezov vina, omizje za Pomurje, ki sodi med najbolj dejavna izmed vseh osmih omizij v Sloveniji. Na seji v gostišču Lovenjak v Polani, katerega lastnik je znani prekmurski podjetnik, vinski vitez in konzul omizja Štefan Pavlinjek, so namreč poleg obravnave tekočih zadev v omizju, nazdravili svojemu najstarejšemu članu in po stažu najstarejšemu vitezu Ernestu Ebenšpangerju, ki je obeležil okrogel osebni jubilej - 80. let plodnega življenja. Potem, ko je konzul omizja Štefan Pavlinjek, z izbranimi besedami nagovoril prisotne in čestital Erniju, kot ga imenujejo, je tajnik omizja Zlatko Borak v imenu preostalih članov in članic (v omizju jih je skupaj 20) slavljencu izročil posebno lepo darilo, sabljo za "sekanje" (odpiranje) šampanjskih steklenic. Vsi skupaj so mu nazdravili z radgonskimi peninami ter izbranimi peninami in vini članov viteškega omizja. Z enkratnimi jedmi, prilagojenimi različnimi vini, so prisotne razvajala "Lovenjakovi" kuharji.

Slavljenec Erni, ki je rojen v jesenskem času 1939 na prekmurski ravnici (Tišina) je sicer zelo znana osebnost na severovzhodu države, a tudi širše. Deloval je in dela na različnih področjih, zelo močno pa je njegovo življenje prepleteno tudi z vinarstvom in vinogradništvom. Zato niti ne preseneča, da je najstarejši vinski vitez v omenjenem omizju. Najprej je že od ustanovitve slovenske legature Evropskega viteškega reda, leta 1994, bil njihov član, deset let pozneje, ko je bil ustanovljen, pa je postal član Slovenskega reda vinskih vitezov - omizje za Pomurje. Sicer pa je Ebenšpanger, po končani Srednji ekonomski šoli v Murski Soboti, diplomiral na ekonomski fakulteti. Služboval je na soboški občinski upravi, stanovanjskem podjetju, komunalnem podjetju ter najdlje, kar 27 let v nekdanjem tekstilnem gigantu, najprej kot komercialni direktor, nato pa direktor moških oblačil, vse do upokojitve leta 2001. Vseskozi je bil tudi politično aktiven in angažiran, ter je opravljal različne funkcije. Že v študentskih letih je bil v Univerzitetnem komiteju in Klubu prekmurskih študentov, pozneje pa v drugih družbeno-političnih organizacijah ter lokalni in širši skupnosti. Kot vodilna oseba v gospodarstvu je bil delegat v Zboru občin, delegat v občinski skupščini, predsednik Območne gospodarske zbornice, član in predstavnik v zborničnih organih, član UO Ljubljanske banke, član NS Nove KBM ter funkcionar in član v še mnogih drugih organih in organizacijah, med drugim 12 let mestni svetnik MO Murska Sobota. Za svoje delovanje na različnih področjih je prejel številna priznanja in nagrade. Med drugim je bil odlikovan z Medaljo dela SFRJ, prejel je nagrado Občine Murska Sobota in nagrado Zbornice za izjemne gospodarske dosežke. Tudi po upokojitvi je politično in društveno aktiven in angažiran, saj pravi, da se "ni dobro zapustiti in čakati na milost in nemilost drugih". Erni je sicer še vedno aktiven član tudi v Lions klubu Muska Sobota, Klubu seniorjev Pomurja, Lovski družini Lipovci-Bakovci, najbolj pa je angažiran kot predsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, ki sodi med najbolj aktivne tovrstne ustanove v Sloveniji...

Sicer pa so vitezi (16 od 20) v neformalnem pogovoru ugotovili, da so v letu 2019 izpolnili vse zadane cilje, beseda pa je tekla tudi o aktivnostih v prihodnjem letu. Tudi tokrat so vitezi pod vodstvom konzula Pavlinjeka in tajnika Boraka, poleg pogovora o svojem delu in poslanstvu, poskusili kaj se dogaja v kleteh na tem območju, ob tem pa so se prepričali kako je grozdje letnik 2019, na skrajnem severovzhodu države, prineslo izvrstno kapljico, tako po kvaliteti kot po količini. Sami vitezi so zadovoljni s svojim delom in poslanstvom pri promociji in čaščenju vina. In kot nam je povedal konzul viteškega reda za Pomurje, Štefan Pavlinjek, vitezi tudi do konca letošnjega ter v prihodnjem letu nameravajo postoriti veliko na promociji vin, vinogradniških in turističnih kmetij s severovzhoda države, vsekakor pa bo še več aktivnosti. "V Slovenskem redu vitezov ne more biti vsakdo. Vitez namreč postaneš, če imaš določene kvalitete ter le na povabilo članov tega reda. Moraš biti vinogradnik ali vinar, častilec vin, spoštovati moraš vinsko kapljico, jo promovirati", je obrazložil konzul Štefan.



Več v Kultura in izobraževanje