Dannyjevi akvareli Prešerna

Filip Matko, ponedeljek, 7. februar 2011 ob 16:40
Ogled razstave

Ogled razstave

Članice in člani likovne sekcije Društva upokojencev Radenci so se v Karitasovem domu svetega Lenarta v Lenartu v ponedeljek, 7. februarja, ob 10. uri udeležili odprtja razstave petnajstih akvarelov  slikarja Danijela Ferlinca - Danny-ja iz Zgornje Ščavnice. V čast slovenskega kulturnega praznika je do 7. marca razstavljen ciklus kar 15 akvarelov velikosti 70/50 cm pod naslovom »Doktor France Prešeren skozi prostor in čas«, ki jih je slikar leta 2007 podaril Osnovni šoli Sveta Ana.
Pesmi Franceta Prešerna je recitiral Danny-jev prijatelj - slikar Ivo Lorenčič Loren, a o slikarju Dannyju je spregovorila Apolonija Šporin, strokovni vodja Karitasovega doma svetega Lenarta. Med drugim je povedala: »…Čudna so pota gospodova in takšna so tudi pota slikarja Danny-ja, ki je leta 1977 končal oblikovalno šolo ter nato nadaljeval študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (1979 – 1983) pri profesorju Kiarju Mešku in Janezu Berniku. Njegova nemirna umetniška duša ga je odgnala še pred zaključkom akademije na enoletno popotovanje po svetu, ki pa se je zavleklo na nekaj let in tako se je študij ustavil na tej točki ob veliki žalosti profesorja…. Zadnjih nekaj let se je približal svojim slikarskim kolegom, se z njimi druži, jih bodri, z njimi skupaj slika in ustvarja prečudovita dela na raznih likovnih delavnicah… Skratka, zaključimo z mislijo, da so Danny-jeva dela »oda radosti in  življenja«.

Vsem navzočim, tudi številnim prisotnim slikarkam in slikarjem je Danijel Ferlinc – Danny obrazložil svojo odločitev za ciiklus akvarelov pod naslovom »Doktor France Prešeren skozi prostor in čas« ter odločitev, da ciklus podari Osnovni šoli Sveta Ana. Vse je pozdravil še direktor Karitasovega doma svetega Lenarta Zlatko Gričnik, ki je razstavo odprl. Sledil je ogled razstave, ki bo odprta do konca februarja.


Več v Kultura in izobraževanje