V četrtek zabeležili 36 novih okužb s koronavirusom, dve osebi sta umrli

V četrtek je bilo hospitaliziranih 106 ljudi, 36 jih je na intenzivni negi, devet pa so jih odpustili iz bolnišnic. Dr. Beović: Zdržimo še kak teden ali dva brez obiskov.

Prlekija-on.net, petek, 10. april 2020 ob 12:03
Skupno število ljudi, pri katerih so do sedaj v Sloveniji potrdili okužbo s koronavirusom tako znaša 1.160

Skupno število ljudi, pri katerih so do sedaj v Sloveniji potrdili okužbo s koronavirusom tako znaša 1.160

V četrtek, 9. aprila do polnoči, je v Sloveniji bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 1.234 ljudi, od tega je bilo 36 testov pozitivnih. Skupno število ljudi, pri katerih so do sedaj v Sloveniji potrdili okužbo s koronavirusom tako znaša 1.160. V četrtek je bilo hospitaliziranih 106 ljudi, 36 jih je na intenzivni negi, devet pa so jih odpustili iz bolnišnic. Dve osebi sta v četrtek umrli, tako da je skupno število umrlih sedaj 45.

Število okuženih se je ponovno zelo povečalo tudi v DSO Ljutomer, kjer so sinoči zabeležili 12 novih okužb. Skupno je sedaj v domu okuženih že 64 oseb, od tega 53 stanovalcev in 11 zaposlenih.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji in podatki za dan 9. 4. 2020 (00:00–24:00): - Število testiranj: 1234 -...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Petek, 10. april 2020
DSO Ljutomer

V DSO Ljutomer ponovno velik porast novih okužb


Dr. Beović: Zdržimo še kak teden ali dva brez obiskov

V četrtek je na novinarski konferenci spregovorila vodja vladne svetovalne skupine dr. Bojana Beović: "Ukrepe moramo striktno upoštevati še naprej. Zdržimo še kak teden ali dva brez obiskov, da ne bo potrebno ponovno zapirati države. Zaščitite starejšo populacijo." Dodala je, da moramo v prihodnje potencialne izbruhe zaznati in dobro obvladati. "Potrebujemo natančno strategijo postopnega odpiranja države, da ne bomo ponovno povečali prenosov virusa," je povedala ter dodala: "V Sloveniji je epidemija terjala kar nekaj žrtev in še vedno se kar nekaj ljudi bori za življenje na oddelkih za intenzivno zdravljenje. S težkim srcem lahko rečem, da smo lahko s potekom epidemije v Sloveniji zadovoljni."

Kot je povedala, je slika pogostosti okužb po občinah v Sloveniji zelo različna, zato je omejitev gibanja na občine zelo smiselna. "V nekaterih občinah nimamo pojava virusa, kar je morda lahko osnova za regionalno sproščanje ukrepov," je povedala ter dodala, da pa ne smemo dovoliti, da bo popuščanje ukrepov privedlo v kratkem do novega intenzivnega vala epidemije, ki bi pomenil veliko grožnjo zdravju prebivalcev in preobremenitvi zdravstvenega sistema.

Spregovorila je tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec: "Da bi lahko slovenskemu kmetijstvu, živilstvu in gozdarstvu omogočili lažjo izvedbo investicij in omogočili nadaljevanje razvojnega ciklusa, MKGP pospešeno pripravlja spremembe Programa razvoja podeželja". Dodala je, da je "v prvem koronapaketu bila prioriteta zajezitev oz. omilitev posledic epidemije, v drugem koronapaketu pa načrtujemo ukrepe za povečanje likvidnosti in ustvarjanje pogojev/možnosti za nove naložbe. Določamo jasne ukrepe za krepitev pridelave zelenjave in sadja ter prašičereje."

Omenila je, da je za pomoč kmetijstvu in živilskopredelovalni industriji na podlagi #PKP1 na voljo kar nekaj ukrepov, ki bodo pomembno prispevali k stabilnosti sektorja preskrbe s hrano.

Od petka, 10., do ponedeljka, 13. aprila, bodo policisti izvajali poostren nadzor

Policisti bodo tudi ta konec tedna preverjali, ali spoštujete prepovedi gibanja in zbiranja




Več v Slovenija