Likovniki DU Radenci

Razstava šestih v DOSOR-ju

Filip Matko, ponedeljek, 7. marec 2011 ob 19:16
Žanjica Tončke Grum

Žanjica Tončke Grum

V drugi polovici januarja letos so pri Društvu upokojencev v Radencih ustanovili likovno sekcijo, ki deluje pod delovnim nazivom Likovniki DU Radenci. Ta skupina je (zaenkrat šest likovnic in likovnikov) ob pomoči društva prvi četrtek v tem mesecu (3. marca) pripravila razstavo del svojih članic in članov v avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci.
Na otvoritvi razstave so zaigrale tri petošolke Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer (Kristina Žižek, Cirila Štabuc in Nina Nemec), ki glasbeno znanje pridobivajo na Glasbeni šoli Slavka Osterca pri profesorici Vlasti Vizjak, zaplesala pa sta učenka in učenec Osnovne šole Radenci, Julija Barišič in Jaka Ajlec, ki sicer plesno znanje pridobivata v Plesni šoli Urška. Uvodni nagovor je imela predsednica Društva upokojencev Radenci, Marija Erveš, a v imenu Pomurske pokrajinske zveze društev upokojencev je razstavljalce pozdravil Lojze Veberič iz Murske Sobote.

Zatem se je občinstvu predstavilo šest tokratnih razstavljalcev. Upokojena učiteljica likovnega pouka Tončka Grum iz Gornje Radgone se je po upokojitvi povsem posvetila slikarstvu. Je članica Likovnega društva v domači Gornji Radgoni, pa tudi v Likovnem društvu Mavrica v Murski Soboti. Kot upokojenka pa je članica Društva upokojencev v Radencih in večje samostojne razstave pripravi prav v okviru tega društva. Svojo likovno dejavnost izpopolnjuje na številnih likovnih delavnicah, kolonijah ter slikarskih natečajih. Tokrat razstavlja olja na platnu.

Z izdelovanjem intarzij se že 40 let ukvarja Edvard Ketiš s Kobilščaka. Na tem področju ustvarjanja je popolni samouk, čeprav so ga za intarzije navdušili prijatelji. Izdeluje jih za svojo dušo doma, doslej pa je to svoje ustvarjanje predstavil le na dveh razstavah pred leti: v Avtoradgoni in v Elradu v Gornji Radgoni. Upokojenec je že dobra tri leta in se z intarzijami prvič predstavlja v domači občini.

Albina Kragelj se predaja slikarskemu navdihu že od rane mladosti. Zadnjih dvajset let je živela na Švedskem, kjer se je leta 1996 vpisala v  petletno slikarsko šolo pri ABF  Konstskulan Göteborg in jo uspešno zaključila  pomladi 2001. Za seboj ima kar nekaj samostojnih in skupinskih razstav v tujini. S Švedske se je pred dvema letoma vrnila v domače Radence, kjer danes živi in ustvarja na svojem domu. Ima atelje in galerijo, tokrat predstavlja moderne akrile na platnu.

Že drugo sezono Filip Matko Ficko obiskuje likovno delavnico akademske slikarke Saše Bezjak. Nastala dela je prvič predstavil javnosti lansko leto na skupinski razstavi te likovne delavnice. Tokrat predstavlja domači javnosti mandale - akrilna dela na platnu, ki jih je že razstavljal v Ljutomeru, Murski Soboti in Turnišču.

Slikarka Tatjana Mijatović živi v Radencih, kjer na svojem domu tudi ustvarja. Slikati je začela pred kakimi štirimi leti, ko se je po naključju udeležila likovne delavnice akademske slikarke Saše Bezjak. Pri Tatjani gre za eksperimentalno slikarstvo, ki jo je povsem prevzelo in postalo del njenega življenja. Njene slike - akrili na platnu, so barvno bogate in intenzivne, lahko bi rekli, da ponazarjajo avtoričino razpoloženje. Razstavljati je začela lani marca in do danes pripravila že pet samostojnih razstav.

Že okroglih deset let je Ivanka Roškar upokojenka. S slikanjem se je pričela ukvarjati šele pred dobrim letom dni, čeprav je to bila njena dolgoletna želja, kajti rada je risala že v osnovni šoli. Riše in slika za svojo dušo, pri ustvarjanju uporablja tempera in akrilne barve. Slika v glavnem na platno. Njeni najljubši motivi za sedaj so pokrajine ter tihožitja, predvsem tihožitja z različnim cvetjem. Te tudi predstavlja na tej razstavi.

Razstava v avli DOSOR-ja bo na ogled do 27. marca.


Več v Kultura in izobraževanje