Zaključil se je »ormoški del« 16. Grossmannovega festivala

Sledi dan počitka, nato pa se dogajanje v torek nadaljuje v Ljutomeru

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. julij 2020 ob 09:03
16. Grossmannov festival v Ormožu

16. Grossmannov festival v Ormožu

V petek se je v Ormožu pričel 16. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki letos poteka v dveh krajih, v Ormožu in Ljutomeru. Prvi del, ki je potekal v Ormožu, se je zaključil v nedeljo, sledi dan počitka, nato pa se dogajanje v torek nadaljuje v Ljutomeru.

Letos festival poteka v okrnjeni obliki, obiskovalci pa se morajo držati tudi vseh navodil in priporočil NIJZ glede preprečevanja okužb.

Sobotni program se je pričel že ob 15h v kino dvorani Doma kulture z animiranim filmom Pikica, koko in divji nosorog režiserja Jannika Hastrupa. Sledila je prva panamska grozljivka RdečI vrag režiserke Sol Moreno ob 17h. Ob 19h je na platno prišel prvi film iz tekmovalnega programa za najboljši celovečerec Barva iz vesolja režiserja Richarda Stanleyja z Nicolasom Cageom v glavni vlogi.

Otvoritev 16. Grossmannovega festivala

V Ormožu se je pričel 16. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina


Program se je v kino dvorani Kulturnega doma ob 21h nadaljeval z ruskim znanstvenofantastičnim blockbusterjem Koma režiserja Nikite Argunova. Ob 23h je vse razveselila ugandska akcijska komedija Nori svet režiserja IGG Nabwane.

Ob 17h se je v soboto pričel tudi filmski program v Unterhundu s prvim blokom kratkih filmov iz tekmovalnega programa za nagrado melies d'argent. Ob 19h je na bila sporedu svetovna premiera dokumentarca o Miliču Vukašinoviću 70 let doktorja za rock'n'roll režiserja Miroslava Čigoje. Ob 20.30h je sledil še glasbeni dokumentarec Repetitor v CZ-ju, ki sta ga režirala Igor Čoko in Lea Vahrušev.

Filmski kviz je žal zaradi slabega vremena odpadel, projekcije izpred Grajske pristave pa so se preselile v Dom kulture.

Klasiko Kdo neki tam poje zamnejala kultna komedija Maratonci tečejo častni krog

V nedeljo je bilo ob 15h za najmlajše v Domu kulture poskrbljeno z animirano pripovedko Slavna medvedja zasedba Sicilije režiserja Lorenza Mattotija. Ob 17h je sledil krvavi adventni koledar, prva polovica horror omnibusa Deathcember, kratki filmi ustvarjalcev, kot so Ruggero Deodato, Pollyanna McIntosh, Andreas Marschall in mnogi drugi. Ob 19h je bil čas za drugi film iz tekmovalnega programa za najboljši celovečerec, argentinsko postapokaliptično grozljivko Strupen sem režiserja Pabla Parésa, v kateri se Pobesneli Maks sreča s Fulcijevim Zombijem.

Unterhund je ob 17h nudil drugi blok kratkih filmov iz tekmovalnega programa za najboljši evropski fantastični kratki film melies d'argent. Ob 19h je sledil še tretji film iz tekmovalnega programa za najboljši glasbeni dokumentarec, Tusta režiserja Andreja Korovljeva, ki od blizu predstavi punk rock ikono Branka Črnca - Tusto, pevca legendarnih KUD Idijotov.

Ob 21h pa je pred Grajsko pristavo za zaključek ormoškega dela festivala poskrbela kultna komedijo Slobodana Šijana Maratonci tečejo častni krog, ki je bila prikazana v restavrirani različici, ki je v Sloveniji še ni bilo moč videti. Sprva je sicer bila načrtovana projekcija Šijanove klasike Kdo neki tam poje, a so organizatorji zaradi "višje sile" bili primorani projekcijo zamenjati. Pravega razloga te zamenjave niso razkrili, je pa "zelo zelo upravičen", so sporočili. Več o tem bodo sporočili v naslednjih dneh. Maratonci bodo predvajani tudi v Ljutomeru, v soboto, 18.7. ob 23h.

Otvoritev ljutomerskega dela festivala bo v torek 14. julija s pričetkom ob 20.30h na Glavnem trgu, čemur bo sledila projekcija filma Vsi proti vsem, režiserja Andreja Košaka.

Foto: Špela Jambriško



Več v Družabno