S kolesi iz Ljutomera v Portorož

Sebastjan, Blaž in David so se konec julija s kolesi podali na 310 kilometrsko pot od Ljutomera do Portoroža.

Prlekija-on.net, sreda, 5. avgust 2020 ob 13:591
David, Blaž in Sebastjan so kolesarili od Ljutomera do Portoroža

David, Blaž in Sebastjan so kolesarili od Ljutomera do Portoroža

Sebastjan Emeršič iz Destrnika ter Blaž Rozman in David Kralj s Koga, so se konec julija podali na 310 kilometrsko pot od Ljutomera do Portoroža. Nič nenavadnega sicer, če se podviga ne bi lotili s kolesi. Na pot so se podali zjutraj iz Ljutomera, v Portorož pa prispeli v temi.

Kot nam je Sebastjan opisal pot, je od Ljutomera do Slovenskih Konjic pot bila normalna, začetna motivacija pa naredi vse skupaj lažje. A so pot pričeli nekoliko neprijetno, saj je prvi del poti cel čas deževalo. "V Konjicah smo se preoblekli, vreme se je izboljšalo in smo po suhem nadaljevali pot. Pot do Celja je po zelo lepi cesti za kolo, zato je tu teklo gladko. Pri Celju je potrebno nadaljevati za Žalec, nato je do Trojan malo višinskih razlik. Pri gostinstvu Trojane je najvišja točka v tej okolici nato sledi dolg in lep spust do nekaj km pred Domžalami. Ljubljana se vleeeče, kar in kar se ne konča, edina prednost je, da ni vzponov ampak sama ravnina," je opisal pot do Ljubljane.

Najtežji vzponi ob koncu trase

Nato so predvidevali, da bo najtežje priti čez Logatec in da bo to zadnji vzpon, nakar bo sledil spust bolj kot ne do morja. A so se motili. "Čez celotno Postojno, Divačo, Črni Kal in do Kopra so najtežji vzponi, sploh zato ker si tudi na koncu z energijo in se teh 50 km vleče dlje, kot se je preostalih 250 km. Iz Kopra sledi še zadnji vzpon čez Izolo, nato pa cilj - Portorož," nam je povedal.

Trasa poti: Ljutomer - Ptuj - Kidričevo - Slovenska Bistrica - Slovenske Konjice - Celje - Žalec - Vransko - Trojane - Domžale - Ljubljana - Brezovica - Vrhnika - Logatec - Postojna - Senožeče - Divača - Kozina - Črni Kal - Koper - Izola - Portorož

Pomembno je tudi spremstvo

Kolesarje sta na poti spremljala tudi Suzana Žganjar in Igor Rozman, ki sta poskrbela za težke nahrbtnike polne oblačil in pijače ter hrane. Ob tem se zahvaljujejo tudi Jerneju Gaiserju za odličen servis kolesa ter Bolerodrink.si za izotonične napitke, ki so skrbeli za hidriranost in nadomeščanje mineralov ter elektrolitov, ki jih telo izgublja med telesnimi napori.

Ob tem je Sebastjan z nami delil tudi nasvete za tiste, ki se morda odpravljate na takšno pot. "Zraven imejte dovolj hrane, vsaj 8-10.000 kcal je potrebno zaužiti v celem dnevu. Obvezno imejte zraven spremstvo. Ob vremenskih nevšečnostih se lahko preoblečete, saj imate v avtu lahko več dodatnih oblačil, zraven pa vam ni potrebno nositi hrane in pijače in če se kjerkoli kaj zgodi, je s spremstvom lažje," pove. Ob tem je poudaril tudi, da na takšen podvig morate biti dobro pripravljeni. "Iti dvakrat na 100 km dolgo pot pred podvigom, ne bo šlo. Vsaj pol leta prej se je potrebno začeti pripravljati, pojdite na mesta, kjer so vzponi in na par dolgih relacij, da se navadite," še ob tem vsem svetuje Sebastjan.



Več v Zanimivosti