Kako bo s šolanjem naslednji teden? Odločitev bo znana popoldan.

Glede na situacijo in kar so vladni predstavniki ta teden povedali na novinarskih konferencah, večjih sprememb glede sproščanja ukrepov ne gre pričakovati.

Prlekija-on.net, četrtek, 5. november 2020 ob 10:06
Kako bo s šolanjem naslednji teden?

Kako bo s šolanjem naslednji teden?

Na četrtkovi dopisni seji vlade bo znana odločitev glede podaljšanja ukrepov oz. delnem sproščanju nekaterih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Glede na situacijo in kar so vladni predstavniki ta teden povedali na novinarskih konferencah, večjih sprememb glede sproščanja ukrepov ne gre pričakovati. Število novih primerov na 100.000 prebivalcev se sicer znižuje, a razmere v bolnišnicah, kjer je v prihodnjih dneh pričakovati še vedno večji priliv novih bolnikov s covidom-19, ostajajo resne. "Za zdravstveni sistem se bo začelo umirjanje epidemije šele takrat, ko bo dnevno več odpuščenih bolnikov iz bolnišnic, kot pa na novo sprejetih. Cilj je, da bi v zdravstvenem sistemu prišli do stanja, ko bi bilo spet možno v večjem obsegu obravnavati bolnike, ki niso v bolnišnice napoteni samo s stopnjami nujnosti zelo hitro ali nujno," je v sredo povedal minister za zdravje, Tomaž Gantar. A trenutno še nismo na tej točki.

Tomaž Gantar, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Gantar: Brez spoštovanja ukrepov se ne bo izšlo, zato bodo ti nujni tudi v naslednjih tednih


Za starše šoloobveznih otrok pa je najpomembnejša odločitev, kako se bo prihodnji teden izvajal pouk v osnovnih šolah. Šolarji so ta teden namreč imeli še podaljšane počitnice, za dijake pa je izobraževanje potekalo na daljavo.

Kot poroča TV Slovenija, se po napovedi pristojne ministrice Simone Kustec osnovnošolci, če ne v učilnice, vračajo vsaj k pouku na daljavo. Končna odločitev naj bi bila znana do 14. ure, je za TV Slovenija dejala ministrica. Pojasnila je še, da bo njen predlog kolegiju vlade usmerjen predvsem v skrb za zdravje, ki je v šolah in vrtcih še vedno kar velik izziv, in v znanje, torej kako v dani situaciji poiskati najboljši mogoč način, da se lahko izobraževalni sistem nadaljuje. "Tudi vrtci so v paketu celotne odločitve, pogovarjamo se o vsebini celotnega odloka, ki je povezan s tem, na kakšen način nadaljujemo delo v vzgojno-izobraževalnih ustanovah v tem obdobju," je povedala Kustečeva.

Starši mlajših učencev ob tem opozarjajo, da otroci iz prve in druge triade ne zmorejo sami slediti pouku prek spleta, starši pa zaradi služb ne morejo skrbeti še za njihovo šolanje doma. Šolanje na daljavo je težava tudi za prebivalce na podeželju, ki nimajo dostopa do spleta, pogosto so tudi brez telefonskega signala. Gre za tako imenovane bele lise, kjer operaterji ne vidijo ekonomske upravičenosti za vzpostavitev omrežja, pa je poročal Radio Slovenija.



Več v Slovenija