Člani Fotokluba Maribor pripravili virtualno razstavo fotografij »Knjiga«

Knjiga je nasploh izpostavljena kot pomemben del življenja, še posebej v trenutnih okoliščinah, ko se k njej obračamo še pogosteje.

Prlekija-on.net, nedelja, 6. december 2020 ob 18:17
Virtualna razstava Fotokluba Maribora

Virtualna razstava Fotokluba Maribora

Na ta veseli dan kulture, 3. decembra, so si lahko uporabniki premierno ogledali virtualno razstavo fotografij fotokluba maribor "KNJIGA". Na letni klubski razstavi Fotokluba Maribora se letos predstavlja 29 avtorjev, ki so ustvarjali pod skupno tematiko "knjiga" in preko 50 digitalnih fotografij.

Skozi črno-bele fotografije fotografi prikazujejo vlogo knjige v življenju ljudi različnih starosti, položajev in življenjskih okoliščin. Avtorji se tematike lotevajo preko zelo raznolikih pristopov, prikazujejo jo skozi portrete, akte, tihožitja in podobe z ulice, prisoten pa je tudi konceptualni pristop h temi in kreativno digitalno manipuliranje. Večina fotografij je močno kontrastnih, kot črke na straneh in z redukcijo nians izpostavlja bistvo izpovednosti.

Dejanje branja, ki ustvari svet znotraj sveta je prikazano v vsej svoji mistični zamaknjenosti, bralci so nežno ločeni od resničnosti, kar je na fotografijah doseženo z zabrisanim okoljem, pregrado med objektivom in bralcem, ki jo ustvarja sama knjiga, ali le bralčeva zatopljenost. Knjige vidimo tudi čakajoče v kupih, skozi okna osvetljenih domov, zažgane na ognju. S tem je poudarjen tudi odnos družbe do knjige, zavedanje, da je v vsebini moč, ki lahko za opresivne sisteme predstavlja tudi nevarnost. Opaziti je tudi moč, ki jo knjiga nosi v družini, v izobraževanju, tudi v religiji. Knjige predstavljene v tihožitjih nas opozorijo, da tudi brez bralca nosijo zgodbe, poleg tega pa prikažejo samo estetiko knjige.

Knjiga je nasploh izpostavljena kot pomemben del življenja, še posebej v trenutnih okoliščinah, ko se k njej obračamo še pogosteje. Razstava je opomin na konstantno nujno vlogo knjige v naših življenjih, njen doprinos in njeno aktivno prepletanje s snovanjem družbe.

Razstava bo letos kljub okoliščinam nemoteno potekala in sicer na spletu. Fotoklub Maribor se kot vsako leto sooča s tematiko relevantno za čas in z raznolikostjo svojih članov omogoča številne poglede in stile.



Več v Kultura in izobraževanje