Umrl je skladatelj in dirigent Mojmir Sepe

Bil je eden izmed skladateljev, ki so ustvarjali začetke slovenske zabavne glasbe po drugi svetovni vojni. Znan je bil tudi kot oče slovenske popevke.

Prlekija-on.net, petek, 25. december 2020 ob 19:06
Mojmir Sepe

Mojmir Sepe

V 91. letu je umrl Mojmir Sepe, skladatelj, dirigent, aranžer in pianist, ki se je z nepozabnimi melodijami zapisal v anale slovenske glasbe. Rojen je bil v Črni na Koroškem, in je bil eden izmed skladateljev, ki so ustvarjali začetke slovenske zabavne glasbe po drugi svetovni vojni. Znan je bil tudi kot oče slovenske popevke.

Maturiral je na gimnaziji v Celju, na Akademiji za glasbo v Ljubljani je študiral klavir in trobento, glasbeno kariero pa je začel leta 1950 kot trobentar pri Plesnem orkestru radia Ljubljana. Tesno je sodeloval s svojo življenjsko sopotnico Majdo Sepe, eno največjih slovenskih šansonjerk, ki je umrla leta 2006.

"V zakladnico slovenskih zimzelenih melodij je prispeval skladbe, kot so Poletna noč, Zemlja pleše, Brez besed, Med iskrenimi ljudmi, Malokdaj se srečava, S teboj, Pridi, dala ti bom cvet, Uspavanka za mrtve vagabunde, Ribič, ribič me je ujel, Ljubi, ljubi, ljubi in Pismo za Mary Brown. Številne so bile nagrajene festivalih, med drugim v Opatiji in na Slovenski popevki na Bledu, kjer je redno sodeloval kot dirigent in avtor.

V tej vlogi je tudi dvakrat zastopal Jugoslavijo na tekmovanju za pesem Evrovizije: leta 1966 v Luksemburgu s popevko Brez besed v izvedbi Berte Ambrož in leta 1970 v Amsterdamu s pesmijo Pridi, dala ti bom cvet, ki jo je odpela Eva Sršen," je ob tem poročala TV Slovenija.



Več v Glasba in film