Sprememba: V ponedeljek vendarle možen pouk v šolah ob vzporednem testiranju

Janša je na petkovi novinarski konferenci povedal, da bo vseeno tudi v ponedeljek potekal pouk v šolah v rdečih regijah, kjer bo to možno izvesti ob vzporednem testiranju.

Prlekija-on.net, petek, 29. januar 2021 ob 13:43
Janez Janša, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Janez Janša, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V četrtek sta se črnim regijam pridružili dve, kjer bo naslednji teden šolanje spet potekalo na daljavo. Kot je takrat bilo povedano, je bilo predvideno, da bo v ponedeljek v vseh regijah zaradi testiranja učiteljev in vzgojiteljev šolanje potekalo na daljavo, v torek pa se otroci v rdečih regijah vračajo v šole. A je predsednik vlade Janez Janša na petkovi novinarski konferenci povedal, da bo vseeno tudi v ponedeljek potekal pouk v šolah v rdečih regijah, kjer bo to možno izvesti.

"Nekaj je bilo dilem tudi v zvezi s ponedeljkom kot dnevom obvezanega testiranja vseh, ki bodo otroke učili v razredih. Vlada v sredo, ko je obravnavala to situacijo, ni imela na voljo vseh elementov za dokončno odločitev o tem, ali je možno v ponedeljek hkrati izvesti tako pouk kot tudi testiranje. Pri razrešitvi te dileme nam je pomagalo društvo ravnateljev, ki je izvedlo anketo v teh regijah in več kot 80 odstotkov šol se je v tej anketi odzvalo pozitivno v tem smislu, da so sposobni isti dan, torej paralelno izvesti tako pouk kot tudi ponovno testiranje zaposlenih oz. učiteljic in učiteljev. Na tej podlagi bo odlok danes spremenjen tako, da bo v ponedeljek možen tudi pouk prve tirade ob vzporednem testiranju. Apelirali smo že tudi na vse izvajalce testiranja, da se v povezavi z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi oz. župani dogovorijo za najprimernejši način in za tak tajming, da bo pač oboje možno. Zavedamo se, da povsod to verjetno ne bo mogoče in tam bo pač ta dan potrebno izvajati pouk na daljavo. Računamo pa, da bo v veliki večini to vseeno možno. Tam, kjer se lahko organizirajo, da testiranje poteka dan prej, se pravi v nedeljo, bo tudi ta test veljal. Na ta način v večini države še vedno pridobimo še en šolski dan z otroci prve triade v šolah," je med drugim povedal Janša.

A na katerih šolah bo tako, ni znano, saj so učenci v petek dobili navodila, da so v ponedeljek doma in imajo šolanje na daljavo.

V petih regijah bo šolanje potekalo na daljavo

V ponedeljek v vseh regijah pouk na daljavo


V Jugovzhodni Sloveniji, Goriški, Obalno-kraški, Posavski in Zasavski regiji (črne regije) bo vzgojno-izobraževalno delo za vse učence od 1. do 9. razreda osnovne šole potekalo na daljavo. V Gorenjski, Koroški, Osrednjeslovenski, Podravski, Pomurski, Savinjski in Primorsko-Notranjski regiji pa vlada podaljšuje izvajanje dela v vrtcih in v prvih treh razredih osnovne šole.



Več v Slovenija