V vrtcu Veržej uredili zeliščni kotiček

Urejen zeliščni kotiček pred vrtcem

Prlekija-on.net, petek, 6. maj 2011 ob 10:141
Zelišča in dišavnice so okras narave in doma. Zato smo se tudi vzgojiteljice starejše skupine odločile, da si pred vrtcem na igrišču naredimo kotiček z zelišči in z dišavnicami ter otrokom konkretno predstavimo smisel in pomen takšnih manj znanih rastlin za vključevanje le-teh v vsakodnevno zdravo prehrano.

Nekaj začetnih težav smo imele z iskanjem prave lokacije, saj je bilo težko v okolici vrtca poiskati prostor, kjer bi otrokom omogočalo vsakodnevno opazovanje rasti, skrb za rastline in  obenem tudi smiselnost uporabe. Na koncu smo se odločile za prostor pri igralih in pri drevesu, ter za »mobilno obliko gredice«.

Poiskale smo kmečke odpadne košare, katere so otroci napolnili z zemljo. Pripravili so si prostor v košari, naredili luknjo in zasadili vsak svojo rastlino, jo zalili ter rastlino označili z tablico in njenim imenom. Posadili smo sivko, majaron, žajbelj, meliso, baziliko, peteršilj, koriander, timijan, čemaž, artičoko, zeleno, por, luštrek, meto, drobnjak, šetraj, origano, krebuljico, plahtico, … Čez čas moramo v naravi poiskati še kamilice in še druge podobne rastline ter jih zasaditi tako, da bo naš kotiček še naprej nastajal.

Otroci so s ponosom pokazali svojim staršem zasajen kotiček – zeliščni vrt. Sedaj je ta kotiček njihova redna skrb in vsakodnevno opažajo, kako vse raste! Občasno se ob njem nekateri tudi ustavijo, in s prstki zdrobijo kakšen list, ga povonjajo, ali ga celo pojedo, saj vedo, da so rastline užitne in zdrave kot dopolnilo v prehrani. Nekateri otroci ji znajo nekaj že poimenovati. Z njimi se igrajo tako, da ugotavljajo, tisti, ki pa vedo že brati, pa kontrolirajo in jih pravilno poimenujejo.

Sedaj ko so že rastline precej zrasle smo se odločili, da bomo drobnjak porezali in si pripravili namaz. Občasno pa poskrbimo, da kuharica doda kakšno »našo« začimbo tudi v juhe ali v omake. Zagotovo bodo tudi posušeni listi končali v kuharskem loncu, in osvežilnih ter zdravih napitkih!

Iskrena hvala podjetju »Cornus« iz Logarovcev za darovane sadike!

Otroci starejše skupine iz vrtca Veržej in vzgojiteljice Gabrijela, Alenka in Silva


Več v Najmlajši

Utrinki otroških prigod s festivala RePannonia

Na festivalu RePannonia ustvarjali tudi otroci

ponedeljek, 8. julij 2024 ob 18:10
Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

četrtek, 13. junij 2024 ob 09:31