Priznanja za kakovost in uspešnost v Radencih

Pet zlatih priznanj v akciji »Moja dežela – lepa in gostoljubna«

Filip Matko, nedelja, 21. avgust 2011 ob 10:30
Zdravilišče

Zdravilišče

Člani občinske komisije za ocenjevanje urejenosti kraja v Občini Radenci (Jožica Sečko, Janja Fekonja, Sonja Kreslin in kot predsednik komisije Rade Bakračević) so v okviru vsakoletne akcije »Moja dežela – lepa in gostoljubna«, spremljali skozi vse leto aktivnosti posameznih turističnih ponudb, krajev v občini, podjetij, ustanov in različnih društev, kajti ne gre zanemariti prebujanja nekoč najbolj znanega slovenskega zdraviliščnega kraja.

Kot pravi predsednik te komisije, Rade Bakračević, so se na seji komisije 20. avgusta letos odločili podeliti pet zlatih enakovrednih občinskih priznanj.

V komisiji menijo, da so pretekla leta bila izredno nenaklonjena razvoju tega turističnega kraja, ki ima že več kot 130 – letno turistično tradicijo. Niso mu prizanesli  niti »tajkunski posli«, ki so se zadnja leta odvijali v Sloveniji ter upočasnili ali celo povsem ustavili razvoj tega nekoč tako znanega zdravilišča. Pa še vremenske ujme so dvakrat skoraj popolnoma uničile čudoviti  zdraviliški park. Toda kljub temu so se ljudje v teh krajih odločili, da bodo Radencem in svoji pokrajini počasi, a za gotovo, vrnili nekdanji sijaj. Ocenili so, da je za razvoj tega področja nujno, da vsi krajani živijo za svoj kraj in da se zavzemajo za varovanje okolja ter naravne in kulturne dediščine, za naravi prijaznejšo in bogatejšo turistično ponudbo, kar bo »rdeča nit« delovanja tudi v prihodnje. Tako so prepričani v komisiji, da pri ponovnem oživljanju turistične ponudbe sodelujejo vsi: zaposleni v Zdravilišču Radenci, Radenski d.d., DOSOR - ju (Domu starejših občanov Radenci), vinski kleti Kapela, dijaki in profesorji Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, učenci ter učitelji osnovnih šol v Radencih in na Kapeli ter otroci v vrtcih v Radencih, na Kapeli in Janževem vrhu,  kot tudi gostilničarji, člani turističnih in športnih društev, društev upokojencev, kmetje, skratka vsi ljudje te pokrajine. Trajnostni razvoj turistične ponudbe promovirajo zaposleni v Zdravilišču Radenci, ki so se strateško opredelili za vrhunski turizem. Ta spremlja turistična dogajanja v državah, ki so na vrhu svetovnega turizma. Vsi prebivalci te pokrajine, vsi občani občine Radenci želijo, da se naši kraji spet pojavijo na evropskem turističnem zemljevidu in da se z upoštevanjem vseh naravnih danosti začrta dolgoročni razvoj krajev v občini.

Tako so se v komisiji odločili, da pet zlatih enakovrednih priznanj za urejenost kraja prejmejo naslednje ustanove, podjetja in organizacije: Kapela - Vinogradništvo in vinarstvo d.d., Zdravilišče Radenci d.o.o., vas Boračeva – vaško jedro, Turistično društvo Klopotec Kapela ter Dosor d.o.o. (Dom starejših občanov) Radenci. Priznanja bodo prejemnikom slovesno izročili 17. septembra letos na Kapeli, na proslavi 90- letnice podjetja Kapela - Vinogradništvo in vinarstvo d.d.


Več v Kultura in izobraževanje