Otvoritev bioplinske elektrarne Organica Šijanec 1

V Ormožu odprli novo bioplinsko elektrarno

Prlekija-on.net, ponedeljek, 29. avgust 2011 ob 18:131
Robert Šijanec med govorom

Robert Šijanec med govorom

Podjetje Keter Organica, vodilni ponudnik bioplinskih elektrarn v Sloveniji, je v petek 26. avgusta ob 14. uri, odprlo vrata bioplinske elektrarne Organica Šijanec 1.

Po zaslugi premišljenega razvoja in številnih inovacij, s katerimi so učinkovito izboljšali in pocenili postopek pridobivanja zelene energije iz biomase, so v nekaj letih uspeli doseči zavidljiv preboj na domačem in tujem trgu. Vrhunske bioplinske elektrarne Organica, ki so plod slovenskega znanja in inovacij, združujejo najnovejše tehnološke rešitve, in sodijo po mnenju uglednih mednarodnih strokovnjakov v svetovni vrh. Podjetje je nosilec številnih patentov in je trgu predstavilo številne novosti. Kombinirana bioplinska elektrarna Organica za pridobivanje bioplina in bioetanola, postavlja v Evropi in v svetu nova merila za proizvodnjo energije iz biološko razgradljivih odpadkov.

Po svečani otvoritvi v Ormožu so imeli povabljeni gostje in novinarji priložnost spoznati delovanje bioplinske naprave. Neto električna moč te elektrane je 999 kW, toplotna moč pa 1070 kW. Na letni ravni bo tako proizedla 8.200.000 kW neto električne energije in 8.774.00 kW toplotne energije. To je na širšem ormoškem območju že druga bioplinska elektrarna, saj je pred kratkim začela delovati bioplinska elektrarna s podobno zmogljivostjo tudi v Središču ob Dravi.

Slavnostni govorniki so bili lastnik nove bioplinske elektrarne Organica Šijanec 1 – Robert Šijanec, župan občine Ormož Alojz Sok, ki je prijazno pozdravil novo pridobitev v Ormožu in podžupan občine Hajdina Franc Mlakar.

Bioplinske elektrarne so kot energetska rešitev odlična naložba v prihodnost in tega se očitno vse bolj zavedamo tudi v Sloveniji, ki ima na podeželju za njihovo izgradnjo še veliko potenciala. Povečanje rabe obnovljivih virov energije in zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v ozračje je temeljna usmeritev Evropske unije in naša država pri tem ni izjema. Slovenija se je zavezala, da bo do leta 2020 zmanjšala emisije toplogrednih plinov za 6 odstotkov in povečala delež obnovljivih virov v končni rabi električne energije z današnjih 16 odstotkov na 25 odstotkov. Bioplinske elektrarne so pri zagotavljanju obnovljivih virov energije pomemben dejavnik, saj omogočajo pasovno proizvodnjo zelene energije (brez izpustov toplogrednih plinov), ob tem pa imajo celo vrsto pozitivnih učinkov. Z njihovo pomočjo ne pridobivamo le električne in toplotne energije ter izvrstnega organskega gnojila, temveč lahko ustvarjamo tudi nova delovna mesta in ustvarjamo podlage za višjo kakovost življenja. Z njimi lahko med drugim rešimo tudi vprašanje kopičenja organskih odpadkov, ki se v celoti predelajo in s tem pripomorejo k ohranjanju čistega okolja. Njihovo delovanje v nasprotju z nekaterimi predsodki ni le obetaven in manj škodljiv način pridobivanja energije, temveč tudi korak k čistejšemu in zdravemu okolju ter energetski neodvisnosti.

V podjetju Keter Organica z optimizmom zrejo v prihodnost in že napovedujejo nove podvige na področju načrtovanja in gradnje bioplinskih elektrarn Organica. Največjo rast prihodkov na področju bioplinskih elektrarn si poleg domačega trga obetajo še v državah jugovzhodne Evrope, v Rusiji in Braziliji, kjer so že ustanovili svoje podružnice.


Več v Gospodarstvo