V pustni povorki v Markovcih se je od hiše do hiše sprehodilo preko dva tisoč udeležencev

V občini Markovci običaj od hiše do hiše ohranjajo še danes in tudi letos se je povorke udeležilo preko dva tisoč mask, največ je bilo korantov ter številne druge maske, ki so predstavljale aktualno situacijo v državi, prišli pa so tudi s Hrvaške.

Prlekija-on.net, torek, 21. februar 2023 ob 17:17
Pustna povorka v Markovcih 2023

Pustna povorka v Markovcih 2023

Fašenk v Markovcih se je letos tradicionalno odvijal že 30-tič med 10. in 21. februarjem. V okviru dogodka so bili organizirani tradicionalni etnografski dogodki ter zabave s priznanimi glasbenimi gosti v Karnevalski dvorani in v klubu La Siesta. Med številnimi gosti so nastopili Jelena Rozga, Ansambel Saša Avsenika, Grupa Vigor, Luka Basi, Modrijani, Senidah...

V soboto, 18. februarja, pa je potekala tradicionalna pustna povorka s prikazi tradicionalnih obredij in množico izvrstnih karnevalskih mask. Povorka se je vila od Gostilne Ambiente, čez Zabovce, mimo Mlina Korošec, čez Markovce do Občine Markovci. Pustne maske so se sprehodile od hiše do hiše, tako kot je to bilo nekoč, ko so otroci zbirali sadje, krofe, sladkarije, nekoliko kasneje pa tudi že denar.

V občini Markovci ta običaj ohranjajo še danes in tudi letos se je povorke udeležilo preko dva tisoč mask, največ je bilo korantov ter številne tradicionalne in druge maske, ki so predstavljale aktualno situacijo v državi, prišli pa so tudi s Hrvaške. Povorka se je ob tem ustavljala na dvoriščih domačij, kjer jih je povsod čakala pogostitev, tako da so za celotno traso, okoli 2 km, rabili štiri ure.

Foto: Ivan Trunk



Več v Družabno