Prva članska judo medalja pri ženskah za Prlekijo in 17-letno Mašo Slavinec

Slovensko zasedbo 24 tekmovalcev so sestavljali trije prleški judoisti: Maša Slavinec iz Judo kluba Križevci in Urška Rižnar iz TVD Partizana Ljutomer, obe v kategoriji do 52 kilogramov, in Narsej Lackovič iz TVD Partizana Ljutomer v kategoriji do 90 kilogramov.

Prlekija-on.net, nedelja, 18. junij 2023 ob 15:30
Urška Rižnar, Aleš Vrbančič in Maša Slavinec

Urška Rižnar, Aleš Vrbančič in Maša Slavinec

Ta vikend je v Podčetrtku potekal Evropski članski pokal 2023, kjer se je pomerilo 243 tekmovalcev iz 22 držav. Slovensko zasedbo 24 tekmovalcev so sestavljali tudi trije prleški judoisti: Maša Slavinec iz Judo kluba Križevci in Urška Rižnar iz TVD Partizana Ljutomer, obe v kategoriji do 52 kilogramov, in Narsej Lackovič iz TVD Partizana Ljutomer v kategoriji do 90 kilogramov. V soboto sta na tatamije stopili naši tekmovalki v kategoriji do 52 kilogramov.

Maša Slavinec se je v četrtfinalu kategorije do 52 kilogramov najprej pomerila z Nemko Serro in ji morala priznati premoč, ko si je slednja priborila ippon. Po prostem repasažu se je uvrstila v boj za bronasto kolajno, tam ji je nasproti stala Švicarka Fernandez. Maša je z wazarijem povedla v prvi minuti dvoboja in do izteka rednega dela uspešno zadržala prednost. S to zmago je osvojila bronasto kolajno v kategoriji do 52 kilogramov in svojo prvo kolajno na mednarodnih članskih tekmovanjih. Ta kolajna je tudi prva ženska članska medalja na evropskih tekmovanjih za Prlekijo, hkrati pa tudi edina medalja za slovenske judoiste na Evropskem članskem pokalu v Podčetrtku.

Urška Rižnar se je v kategoriji do 52 kilogramov najprej pomerila s Švicarko Fernandez. Tekom dvoboja si je Urška priborila točko wazarija, Švicarka pa je dvoboj zmagala z dvema metoma za wazari. V repasažu je po treh dosojenih kaznih Madžarki Paar napredovala v boj za tretje mesto. Za kolajno se je pomerila z Italijanko De Luca, slednja je z wazarijem povedla v prvi minuti, nato pa minuto kasneje slavila s končnim prijemom. Urška Rižnar je tekmovanje končala na 5. mestu kategorije do 52 kilogramov.

Narsej Lackovič je na tatamije stopil danes, v nedeljo, v kategoriji do 90 kilogramov. To je Narsejeva prva udeležba na tekmovanju po operaciji slepiča, zaradi katere je bil primoran kimono dati na stran za več kot dva meseca. Prvi krog je bil kot drugi nosilec v skupini prost, potem pa je v drugem krogu klonil proti poznejšemu zmagovalcu te kategorije, Ukrajincu Gunčenku. V nadaljevanju je imel možnost popravne borbe, kjer mu je nasproti stal Čeh Musil. Prav tako je bil Čeh premočen, s tem pa je Narsej zaključil s tekmovanjem.

Borbe Maše Slavinec in Narseja Lackoviča so sicer bile odlična priprava za bodoč nastop na 3. Evropskih igrah na Poljskem, kjer bosta nastopila v ekipni tekmi z drugimi slovenskimi judoisti. Maša je tudi najmlajša članica slovenske judoistične reprezentance za Evropske igre. Skupaj bo na igrah tekmovalo 7300 športnikov in športnic iz 48 držav. Osrednje mesto tekmovanj na Poljskem bo Krakov. Skupaj bodo športniki tekmovali v kar 29 športnih panogah, potegovali pa se bodo za 253 kompletov kolajn.

Na igrah bo iz Slovenije nastopilo 137 športnikov v 19 športnih panogah. Najštevilčnejša bo atletska reprezentanca, v kateri je 38 atletinj in atletov, med njimi tudi svetovni prvak v metu diska Kristjan Čeh, ki je nedavno podrl osebni in državni rekord ter štiri rezerve. Kajakašev in kanuistov v slalomu na divjih vodah bo 13 na čelu z zlatim kanuistom iz olimpijskih iger v Tokiu Benjaminom Savškom.



Več v Šport