Z vetrom v laseh pri Mali Nedelji

Künštni Prleki pri Mali Nedelji

Milan Belec, petek, 21. oktober 2011 ob 10:532
Künštni Prleki pri Mali Nedelji

Künštni Prleki pri Mali Nedelji

Künštni Prleki smo se v sredo 19. oktobra podali na Gomilo. Na tem mestu je spominsko obeležje, katero je posebno zaradi tega, ker se tam stikajo štiri občine. Juršinci, Sveti Tomaž, Sveti jurij in Ljutomer. Nekaj korakov stran pa stoji razgledni stolp na Gomili.

Tokrat je bilo drzno dejanje povzpeti se na stolp. Veter je pihal tako močno, da je bilo že na tleh težko stati pri miru.Toliko bolj pa je pokazal svojo moč na vrhu stolpa. Vendar so Milan, Branko, Nandek, Miha bili tisti pogumni, ki so se povzpeli na vrh. Nagrajeni so bili z nepozabnim razgledom daleč na vse strani. Tudi Sebastjan je s prve ploščadi posnel del te prelepe narave.

Nadaljevali smo do središča Male Nedelje, kjer so nam domačini predstavili kraj. Posnetek pred kulturnim domom. Obisk romarske cerkve, v kateri so zapeli člani Malonedeljsega okteta. Živa enciklopedija Ludvik pa je predstavil nekaj zelo zanimivih podatkov. Kot kronist jih zapisuje, v kratkem bo izšla njegova knjiga, katera bo na več kot 800 straneh prikazala zgodovino bližnjih krajev. Zavzetost s katero prikazuje omenjene dogodke, prevzame vsakega izmed nas.

Kraj Mala Nedelja in bližnji kraji so posebni in so bili zelo pomembni v zgodovini. Žalostni smo bili, ko smo stopili na dvorišče rojstne hiše Dr. Karla Grosmana, gotovo je razpadajoča rojstna hiša žalostna podoba in ogledalo naše družbe. Ena patrija manj in ta pomemben domačin bi lahko imel spodobno urejeno domovanje, v katerem je bil rojen.

Ludvik nam pove, da je g. Karl Grosman bil kot odvetnik v Ljutomeru zelo spoštovan, njegova vrednota pa je bila tudi to, da je veliko prav naredil zastonj tistim revnim domačinom, kateri si niso mogli privoščiti odvetnika.

Ob igrišču smo videli tudi lepo zloženo opeko, katero so pridni člani TD Mala Nedelja naredili poleti. Tokrat pa jo bodo žgali. Gotovo je to opravilo nekaj posebnega in le redki se spomnijo, da so ljudje nekoč na podoben način pripravljali opeko za domove, kateri so zrasli po naših krajih.

Moderno kopališče BIO TERME so nas pričakale pred večerom. V dolini je ponehal tudi veter. Doživeli smo lep sprejem in Tihomir je pohvalil naše delo ter nas z veseljem povabil na ogled prelepega hotela. Prleško pesem smo zapeli tudi kopalcem, kateri so nas nagradili z aplavzom.

Večmesečno snemanje širom po Prlekiji smo zaključili v prijetni družbi domačinov in nazdravili filmom, kateri bodo nastali. Posneto imamo 20 ur gradiva, sedaj pa sledi montaža in izbor najbolj zanimivih dogodkov. Ko bo vse to končano pa bomo vsem tistim, kateri so nam pomagali, to z veikim veseljem tudi pokazali.

Prlekija bo dobila edinstven filmski zapis v katerem se bo našlo veliko zanimivosti. Nadaljevali smo delo katerega je pričel pomemben domačin s prvim slovenskim filmom.

Tudi tokrat se zahvaljujemo vsem, kateri so z veseljem sodelovali in nas vodili po nam neznanih poteh.


Več v Glasba in film