Sodelovanje Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona sega izven meja domače občine

Nedavno sodelovanje Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, enota Črešnjevci s predstavnikom Domačije Firbas ponuja odličen primer, kako se lahko otroci na zanimiv in interaktiven način seznanijo z življenjem na kmetiji in slišijo o pomembnosti kmetijskih dejavnosti.

Prlekija-on.net, sobota, 10. februar 2024 ob 08:37
Spoznavanje življenja na kmetiji v vrtcu

Spoznavanje življenja na kmetiji v vrtcu

Sodelovanje vrtca z različnimi deležniki prinaša številne prednosti za otroke, strokovne delavce in celotno skupnost. Tak način omogoča otrokom raznolike izkušnje, ki jih ne morejo dobiti samo znotraj vrtca. Te izkušnje lahko vključujejo obiske muzejev, knjižnic, kmetij, obrtnikov, umetnikov in drugih lokalnih institucij. Otroci se skozi interakcijo z različnimi deležniki učijo novih veščin, razvijajo socialne spretnosti in širijo svoje obzorje. To prispeva k njihovemu celostnemu razvoju in pripravi na vključitev v širše družbeno okolje. Omenjeno sodelovanje krepi povezave med vrtcem, otroki in lokalno skupnostjo. To spodbuja občutek pripadnosti in vključenosti ter prispeva k razvoju pozitivnih odnosov med različnimi skupinami ljudi.

Naš vrtec ima pester nabor raznoraznih sodelovanj, ki jih z veseljem predstavljamo kot primere dobrih praks na različnih konferencah ali drugih strokovnih srečanjih. Pohvalimo se lahko z zelo dobrim sodelovanjem z lokalnimi društvi in organizacijami, ki jih zajema naša občina, tokrat pa se sodelovanje razteza preko domačih meja. Nedavno sodelovanje Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, enota Črešnjevci s predstavnikom Domačije Firbas ponuja odličen primer, kako se lahko otroci na zanimiv in interaktiven način seznanijo z življenjem na kmetiji in slišijo o pomembnosti kmetijskih dejavnosti. Preko zloženke »Kmetija #hotel«, katero je izdalo Združenje turističnih kmetij Slovenije, so otroci dobili vpogled v delo in obnašanje na kmetiji.

Posebej zanimiv je bil del druženja, kjer je beseda tekla o sadnem drevju - hruški, sorta Viljamovka, ki jo imajo zasajeno tudi na njihovi kmetiji. Gospod Firbas nam je povedal, da je s seboj prinesel predpasnike in da bomo iz hrušk pripravili kompot. Otroci so med pripravo kompota spoznavali različne teksture, arome in barve sadja ter se obenem učili sodelovanja in skupinskega dela. Ta izkušnja je ne le spodbudila njihovo radovednost glede priprave hrane, temveč tudi okrepila njihovo zavedanje o pomenu zdrave prehrane in lokalno pridelane hrane. Sodelovanje pri kuhanju je tako omogočilo otrokom, da so se poglobili v procese, ki stojijo za pripravo hrane, ter spoznali povezavo med kmetijskimi pridelki in vsakodnevnimi obroki.

Takšne izkušnje so izjemno pomembne, saj otrokom omogočajo, da se neposredno vključijo v proces priprave hrane ter spoznajo pomen in vrednost lokalno pridelane hrane. Iz tega razloga je nujno, da vzgojno-izobraževalne ustanove še naprej spodbujamo in omogočamo raznolike izkušnje in dejavnosti za otroke, saj to vodi v bolj izpolnjeno in bogato otroštvo.

Zapisala: Darja Vajngerl, mag. prof. inkl. ped.



Več v Najmlajši

Utrinki otroških prigod s festivala RePannonia

Na festivalu RePannonia ustvarjali tudi otroci

ponedeljek, 8. julij 2024 ob 18:10
Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

Kulinarični spominek vrtca Mala Nedelja

četrtek, 13. junij 2024 ob 09:31