Ekodan s podpisom Ekolistine v Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona

Podpis Eko listine ni le simbolična gesta, ampak je izraz zaveze, da bodo delovali bolj zeleno, bolj učinkovito in bolj sočutno do našega planeta.

Prlekija-on.net, torek, 7. maj 2024 ob 15:08
Ekodan v Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona

Ekodan v Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona

Vsak od nas nosi v sebi spomine iz otroštva. Ko razmišljamo o svojih prvih letih, se mnogi spomnimo tistega posebnega kraja, kjer se je začela naša izobraževalna pot - vrtca. Misli o vrtcu so več kot le nostalgija; predstavljajo temelje, na katerih gradimo naše življenje. Za mnoge med nami je bila prav lepa misel o vrtcu prvi navdih za odkrivanje sveta okoli nas.

V vrtcu se svet domišljije in resničnosti prepletata. Otroci se prepuščajo igri in ob tem nezavedno absorbirajo življenjske lekcije. V vrtcu se vsaka igrača spremeni v orodje za učenje, vsak prijatelj postane delček naše življenjske zgodbe. Majhne roke se združijo v igri, ki se pogosto razvija v prave male pustolovščine, iz katerih se rojevajo nepozabne anekdote.

Živimo v času, ko so okolijska vprašanja postala ena izmed najpomembnejših izzivov, s katerimi se sooča človek. Zavedanje, da vsako naše dejanje pušča sled na planetu, nas spodbuja k iskanju boljših, bolj odgovornih rešitev.

Današnji podpis Eko listine ni le simbolična gesta, ampak je izraz naše zaveze, da bomo delovali bolj zeleno, bolj učinkovito in bolj sočutno do našega planeta.

Vsak korak, majhen ali velik, vodi k spremembi, ki jo želimo videti v svetu.

Še naprej bomo sledili smernicam Eko šole, skrbeli za trajnostni razvoj in se trudili razvijati zdravo in varno življenjsko okolje.

Vstop v vrtec pomeni prvi korak skozi majhna, domača vrata proti drugim, večjim in širšim, ki bodo vsak dan sprejela  otroka v  prostor  poln novih doživetij in spoznanj. V Vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona se veselimo vsakega dneva posebej, v pričakovanju nečesa novega, lepega, čarobnega  - v okolju, ki je otroku prijazno, ljubeče, ustvarjalno  in spodbudno in v katerem se počuti sprejetega, upoštevanega in varnega. S svojim delovanjem želimo puščati z otroki in v otrocih sledi in skupaj ustvarjati čudovite spomine na vrtčevske dni.

Marija Montessori je zapisala: Ko pridejo otroci v stik z naravo, odkrivajo svoje moči. Otroci so nas danes s svojimi nastopi popeljali v svet narave in zabavnih dogodivščin. Življenje v naravi nam ponuja svobodo in zdravilo za vse tegobe, ki nas tarejo. Naše pustolovske odprave v naravi nam vselej ponujajo možnosti raziskovanja in učenja novega, zabavnega, uporabnega.

Danes si prav vsi - majhni in veliki štejemo v posebno čast, kajti v naši sredini smo imeli prav posebnega gosta, nacionalnega koordinatorja Ekošole g. Gregorja Cerarja.

Vse skupaj pa nam bo zagotovo boljše uspevalo, če se bomo povezovali z našo lokalno skupnostjo, v prvi vrsti z občino ustanoviteljico, različnimi organizacijami, društvi in centri.

Zaključila bi z zanimivo mislijo, ki pravi: »Vzemimo si čas za otroško veselje, za družbo, za igro in noro zabavo, za možnost, da včasih gremo po svoje in polni nemira se zleknemo v travo«.

Zapisala: Irena Domanjko Seršen, dipl. vzg., ekokoordinatorica vrtca




Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54