Obeležili 95. obletnico delovanja ZD Murska Sobota in odprli nove prostore

Skupna vrednost investicij je znašala skoraj 7 milijonov evrov, kateri večino je Zdravstveni dom Murska Sobota zagotovil iz sredstev rednega delovanja, del sredstev, in sicer 1,5 milijona, je zagotovila Evropska Unija.

Prlekija-on.net, sreda, 15. maj 2024 ob 14:39
95 let delovanja ZD Murska Sobota, foto: Aleš Cipot

95 let delovanja ZD Murska Sobota, foto: Aleš Cipot

V Zdravstvenem domu Murska Sobota so danes ob praznovanju 95 let delovanja odprli nove prostore Direktorica ZD Murska Sobota Edith Žižek Sapač in predsednik vlade dr. Robert Golob sta na slavnostnem dogodku, ki se ga je udeležila tudi ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel, poudarila pomen nedavnih investicij za prihodnoste zdravstvene oskrbe v regiji.

Ob praznovanju 95. obletnice Zdravstvenega doma Murska Sobota in slavnostnem odprtju novih prostorov se je na ploščadi zdravstvenega doma zbralo več kot 200 gostov. Uradni program, ki ga je slavnostno odprla direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota, Edith Žižek Sapač se je pričel ob 12. uri. Osrednji govorec na prireditvi je bil predsednik vlade dr. Robert Golob, ki je izpostavil, da nova pridobitev v Zdravstvenem domu potrjuje to, da je v Pomurju na področju primarnega varstva in družinske medicine dostopnost do zdravnika najboljša, »Bistveno boljši ste v Pomurju od slovenskega povprečja, kaj šele od osrednje Slovenije. To je nekaj, na kar si želim, da ste ponosni in da se tudi vnaprej vzdržuje. In zato tudi priznanje tako zaposlenim, kot tudi vodstvu Zdravstvenega doma Murska Sobota.« Kot župan gostiteljske občine je zbrane pozdravil tudi Damjan Anželj, župan Mestne občine Murska Sobota.

95 let delovanja ZD Murska Sobota

Skupna vrednost investicij je znašala skoraj 7 milijonov evrov

V Zdravstvenem domu so v zadnjih letih izvedli vrsto ključnih izboljšav infrastrukture, kot so prizidek za izvajanje dejavnosti Centra za krepitev zdravja in specialističnih ambulant. Dogradili so dve dvigali za boljšo dostopnost, obnovili zobne ambulante, prenovili diagnostični laboratorij ter uredili nadzidavo splošnih ambulant, kar je omogočilo pridobitev prostorov za deset novih ambulant družinske medicine. Opravljena so bila tudi vzdrževalna dela na najstarejši stavbi, kjer se je dejavnost Zdrastvenega doma pričela pred 95. leti. V letu 2024 so zaključili tudi rekonstrukcijo otroško-šolskih ambulant in Zdravstvene postaje Gornji Petrovci. Skupna vrednost investicij je znašala skoraj 7 milijonov evrov, kateri večino je Zdravstveni dom Murska Sobota zagotovil iz sredstev rednega delovanja, del sredstev, in sicer 1,5 milijona, je zagotovila Evropska Unija.

Edith Žižek Sapač, direktorica ZD Murska Sobota: »Izjemno hvaležni smo, da sta nas danes z obiskom počastila premier dr. Robert Golob in ministrica za zdravje ob tej naši slovesnosti, otvoritvi novih prostorov in 95. obletnici delovanja našega zavoda. Ta obisk daje še posebno težo temu dogodku. Novi prostori so velika pridobitev, da lahko naš dejavnost izvajamo lažje in da zaposleni lažje delajo. Predvsem gre tukaj za povečanje kvalitete zdravstvene dejavnosti v regiji, ki se je s temi našimi investicijami in vložki dvignila na višjo raven. Veselimo se naslednjega mejnika, 100-te obletnice, ki bo čez pet let in mogoče bomo takrat lahko pokazali še kakšno novo pridobitev. Srečo imamo, da imamo dovolj zdravnikov, da imamo tudi mlade, ki se odločijo ostati pri nas. Pri nas si lahko vsak prebivalec izbere osebnega zdravnika

V letu 2023 zabeležii več kot 600 tisoč obravnav

Zdravstveni dom Murska Sobota je eden največjih v Sloveniji in danes deluje na območju 12-ih občin ustanoviteljic, primarno zdravstveno dejavnost pa zagotavlja skoraj 60 tisoč prebivalcem. Zdravstveno dejavnost izvaja na sedežu in še na 20 dislociranih enotah z namenom, da se poveča dostopnost do primarne zdravstvene oskrbe vsem prebivalcem upravne enote Murska Sobota. V Zdravstvenem domu Murska Sobota vsak dan pomoč najde na stotine ljudi. V letu 2023 so zabeležii več kot 600.000 obravnav. Zagotavljajo pravično dostopnost do storitev za 46.000 pacientov pri družinskih zdravnikih, 5.500 otrok pri pediatrih, 15.000 žensk pri ginekologih in več kot 22.000 pacientov pri zobozdravnikih.



Več v Gospodarstvo