V Vogričevcih je potekalo že 36. tekmovanje koscev in kosic

Tekmovanje koscev in kosic je potekalo v sklopu praznovanja praznika Krajevne skupnosti Cezanjevci.

Branko Košti, ponedeljek, 20. maj 2024 ob 10:25
36. tekmovanje koscev v Vogričevcih

36. tekmovanje koscev v Vogričevcih

Dolgoletna tradicija in lepo vreme sta na tradicionalno, že 36. Tekmovanje koscev v Vogričevce, v nedeljo, 19. maja, privabila množico obiskovalcev. Sredi nedeljskega dopoldneva so se zbrali na vaškem križišču in nestrpno pričakovali pričetek tekmovanja koscev in kosic, kateri so medtem še zadnjič pregledovali in brusili kose, ter si ogledovali parcele, katero so za njih predhodno odkosili prireditelji, člani PGD Vogričevci.

Tekmovalna komisija v sestavi Janko Zadravec, Gabrijel Jurša in Joško Gorjak je za tekmovanje zbrala prijave enajstih koscev in petih kosic. Najstarejša med njimi je bila Marija Heric, rojena leta 1941, lastnica travnika, na katerem se je košnja odvijala, najmlajši kosec je bil mladi domačin iz Vogričevcev Anže Škripec, rojen leta 2015.

Naloga koscev in kosic je bila, da odmerjene parcele enake velikosti pokosijo v čim krajšem času, hkrati pa so morali paziti tudi na kvaliteto opravljenega dela, saj je čistost pokošene parcele h končni uvrstitvi prispevala pomemben delež. Glede na navedene kriterije je komisija kot najboljšega kosca letošnjega tekmovanja določila Franca Šiftarja iz Podgradja, tudi najstarejšega moškega tekmovalca, rojenega leta 1952, drugo mesto so prisodili Slavku Tarči iz Vidanovcev, tretje mesto pa je pripadlo Denisu Stojnšku iz Vogričevcev. V konkurenci deklet in žena je prvo mesto osvojila Vera Šiftar iz Podgradja, druga je bila domačinka Simona Stojnšek, tretje mesto pa je pripadlo Cvetki Žnidarič iz Stare Nove vasi.

Po zaključku tekmovanja so se obiskovalci in tekmovalci podali v hladno senco košate lipe ob gasilskem domu v Vogričevcih, kjer so, ohlajeni s hladno pijačo in brezplačno okrepčani z odličnim bogračem, pričakali popoldansko slovesnost ob prazniku Krajevne skupnosti Cezanjevci, na kateri so najboljši kosci in kosice prejeli zaslužena priznanja in pokale.



Več v Družabno