Anja Štefan s svojim nastopom očarala učence OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici in otroke vrtca Sonček

Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici so zaključili sezono branja za bralno značko, ki so jo, tako kot vsa leta doslej, začeli na dan zlatih knjig, tj. 17. septembra.

Prlekija-on.net, torek, 4. junij 2024 ob 19:39
Zaključek bralne značke na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Zaključek bralne značke na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

V ponedeljek, 20. maja 2024, smo na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici zaključili sezono branja za bralno značko, ki smo jo, tako kot vsa leta doslej, začeli na dan zlatih knjig, tj. 17. septembra.

Letošnja gostja je bila pisateljica, pesnica, raziskovalka ljudskega izročila, predvsem pa pripovedovalka ljudskih pravljic, Anja Štefan, ki živi in ustvarja v Cerknici.

Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj je potekala v treh delih. Najprej za učence razredne stopnje, kjer je zbrane nagovorila pomočnica ravnatelja, gospa Anita Zelenko. V svojem nagovoru je med drugim primerjala poezijo s slikanjem z besedami, saj z njimi lahko, kot je dejala, opišemo čustva, naravo, prijateljstvo, skratka vse, kar doživimo. Dodala je tudi, da je vsaka knjiga kot vrata v novo pustolovščino, kjer se lahko izgubimo in hkrati najdemo sami sebe. Učencem je čestitala za osvojeno bralno značko in jim zaželela, naj se njihove knjižne pustolovščine nadaljujejo še naprej. Z deklamacijo Jaz počepnem, ti poskočiš so se predstavili prvošolci, zatem pa je s svojim nastopom, v katerem je živahno prepletla svoje pesmi in uganke, navdušila gostja Anja Štefan. Posebej je vse prisotne očarala s slikovito pripovedjo dveh starodavnih ljudskih pravljic, najprej o pogumni deklici, nato še o pogumnem dečku. Učenci so ji ob koncu njenega nastopa močno zaploskali.

V prvem delu zaključne prireditve je bilo podeljenih tudi 100 priznanj bralkam in bralcem od 1. do 5. razreda. Posebna pohvala je bila izrečena 1. r., 2. a, 2. b in 3. a-razredu, kjer so prav vsi učenci osvojili bralno značko.

Sledila je zaključna prireditev za štiri skupine otrok vrtca Sonček, v starosti od 3 do 6 let, kjer je vse prisotne najprej nagovorila pomočnica ravnatelja v vrtcu Sonček, ga. Andreja Majcen, ki je poudarila zlasti pomen predšolske bralne značke pri nadaljnjem razvoju bralne pismenosti in pomen spodbujanja družinskega branja. Šolski knjižničarki se je zahvalila za odlično sodelovanje knjižnice z vrtcem. Vseh 69 otrok z vzgojiteljicami in s pomočnicami vzgojiteljic se je nato ge. Anji Štefan predstavilo z deklamacijo njene pesmice Iščemo hišico ter jo s tem prijazno nagovorilo k nastopu, v katerem je živahno prepletla svoje pesmi, uganke in ljudske čudežne pravljice. Otroci so uživali ob njenem pripovedovanju, posebej ponosno pa so iz njenih rok prejeli tudi priznanja za opravljeno predšolsko bralno značko ter dogodek s tem slovesno zaključili.

Nazadnje so se uro in pol trajajoče zaključne prireditve udeležili še učenci predmetne stopnje s svojimi učitelji. Najprej jih je nagovoril ravnatelj šole Marko Kraner, ki je v svojem nagovoru med drugim podal deset razlogov za branje in dobitnikom priznanj čestital. Sedmošolki Ema in Veronika sta z deklamacijama iz zbirke Svet je kakor ringaraja popeljali gospo Anjo Štefan v njen nastop. Ta se je najprej predstavila kot zbiralka zgodb z znanstvenega in umetniškega vidika, nato pa s svojim slikovitim pripovedovanjem navdušila tudi celotno populacijo mladostnikov. Najbolj je njihovo pozornost pritegnila z zgodbo iz škotskega ljudskega izročila, ki jo je dopolnila z razlago o njenem izvoru, svoj enourni nastop pa zaključila s pesmijo Že od jutra si prepevam.

Sledila je podelitev priznanj 43 učencem od 6. do 9. razreda, katerim je bila mentorica knjižničarka in učiteljica Lidija Jarc. Posebej svečano je spominska priznanja prejelo sedem zlatih bralcev, ki so poleg slednjega prejeli knjigo Mali črv Oto in druga golazen, ki jim jo je podarilo Društvo Bralna značka Slovenije. Vseh devet let so brali: Neža Čuš, Nina Gradišnik, Nuša Rožman, Neža Embreuš, Tjaša Šumak, Petja Hajdinjak in Tadei Tomažin.

Vse tri prireditve sta povezovali sedmošolka Lana in šestošolka Mia, ki sta zbrane nagovorili tudi v nemškem ter angleškem jeziku, saj na šoli spodbujamo tudi branje tujejezičnih knjig. Tako je bilo pri nemški bralni znački od 4. do 9. razreda podeljenih 33 priznanj, pri angleški bralni znački pa 32.

Vse tri prireditve smo zaključili z mislijo iz letošnje poslanice ob mednarodnem dnevu knjig japonske pisateljice Eiko Kadono, ki je zapisala: »Zgodbe sedejo na krila in potujejo. Želijo si slišati, kako ti vznemirjeno bije srce«. Anja Štefan je v naša srca in misli s svojim pripovedovanjem in z močjo domišljije prinesla pomembnost ohranjanja ljudskega izročila in poskrbela, da so nam ob njenem pripovedovanju vznemirjeno bíla naša srca.

Zapisala: Lidija Jarc
Foto: Iztok Šlihthuber



Več v Kultura in izobraževanje