V Križevcih pri Ljutomeru že namestili nov podstavek in gnezdo za štorklje

Zaradi vetra in teže gnezda, se je le-to prevrnilo in skupaj s štirimi mladički, ki so bili v gnezdu, zgrmelo na tla. Vsi so poginili. Vaščani so ob tem hitro strnili vrste, v sredo zjutraj pa je Elektro Maribor namestil že nov podstavek in gnezdo.

Prlekija-on.net, sreda, 5. junij 2024 ob 11:01
Novo štorkljino gnezdo v Križevcih

Novo štorkljino gnezdo v Križevcih

V torek smo poročali o žalostni zgodbi, do katere je prišlo zaradi neurja, ki je ponoči bilo usodno za štorkljino gnezdo v Križevcih pri Ljutomeru. Zaradi vetra in teže gnezda, se je le-to prevrnilo in skupaj s štirimi mladički, ki so bili v gnezdu, zgrmelo na tla. Trije so takoj poginili, enega so uspeli takrat rešiti, a je tekom dneva žal tudi ta poginil.

Vaščani so ob tem hitro strnili vrste, aktivirani so bili gasilci in obveščeni na Elektru Maribor, tako da je že tekom dneva stekla akcija za postavitev novega podstavka in gnezda. In v sredo dopoldan nam je Petra Halas sporočila, da so v sredo zjutraj že postavili novo gnezdo. Štorklji sta sicer že takoj v torek na drogu začeli graditi novo gnezdo.

Petra je ob tem pohvalila Elektro, da so se tako hitro odzvali na njihovo prošnjo, naj jima čimprej postavijo oporo, da bodo še mogoče vseeno novi mladički pokukali na svet. Da bi še letos par imel nove mladiče, sicer obstaja mala verjetnost, bo pa tam vse pripravljeno za novo gnezdo, ki bo že naslednje leto spet dom novim mladičem.

Uničeno štorkljino gnezdo

Neurje usodno za štorkljino gnezdo, vsi štirje mladički poginili




Več v Narava